Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

De la summitul european de la Bruxelles: Politica în privinţa migraţiei - motiv de dispute aprinse între membrii UE

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: The Telegraph


Data adaugarii: 2017-12-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Polonezii incită europenii  împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi pe care ţările UE trebuie să-i primească. Ei cer ca solidaritatea europeană să se exprime într-o manieră diferită. Noutatea este că însuşi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, susţine aceeaşi idee.

Dineul de lucru de joi seară, imediat după deschiderea lucrărilor Summitului  european de la Bruxelles, a fost consacrat dezbaterii unui subiect extrem de controversat în interiorul Uniunii: cotele de refugiaţi pe care fiecare ţară trebuie să-i primească. Corespondenţii de presă prezenţi la Bruxelles semnalează că nu s-a ajuns la niciun acord în dosarul migraţiei. Nu s-a ajuns nici măcar la "un început de compromis", spun surse apropiate  participanţilor la summit. Obiectivul lui Donald Tusk, preşedintele (polonez) al Consiliului European a fost ca la acest summit să se pună bazele unui dialog mai calm pe tema migraţiei, urmând ca în luna iunie anul viitor să fie propusă  "o nouă arhitectură" în domeniu. În stadiul actual, poziţiile sunt extrem de diferite. La finalul discuţiilor purtate până după miezul nopţii de joi, Angela Merkel a declarat că poziţiile unora dintre liderii europeni nu s-au schimbat, deşi "s-a lucrat foarte mult". Potrivit noului premier ceh Alexis Babis, discuţiile "au fost furtunoase", iar premierul grec Alexis Tsipras a afirmat chiar că  discuţia a fost "destul de agresivă". Potrivit lui Emmanuel Macron, citat de corespondenţii permanenţi la Bruxelles ai ziarului "Les Echos", a fost evident faptul că fiecare ar fi trebuit să cedeze puţin pentru a se putea ajunge la o convergenţă.

Donald Tusk - aliat cu Grupul de la Vişegrad

Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) rămâne ferm pe poziţia-i cunoscută, relatează corespondenţii "Les Echos", în ciuda schimbării primilor miniştri ai Poloniei şi Cehiei. Aceste ţări nu vor cu niciun chip impunerea de cote de migranţi ţărilor UE. Robert Fico, primul ministru slovac, a susţinut că principiul circulaţiei libere în cadrul UE nu este, în opinia sa, un "drept fundamental al omului". Ceea ce este acum o noutate este faptul că însuşi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European,  a devenit un aliat al Grupului de la Vişegrad. Acesta, relatează corespondenţii de presă bine informaţi mai sus menţionaţi, a încercat, înaintea summitului, să-i determine pe europeni să renunţe la ideea cotelor de refugiaţi şi să elaboreze o strategie mai largă, în care solidaritatea europeană ar putea să se exprime în maniere diferite. Donald Tusk a  menţionat inclusiv faptul că relocalizarea refugiaţilor în Europa nu şi-a demonstrat marea eficacitate.

Propunerile lui Tusk nu au fost primite bine peste tot în UE

Ideile lui Donald Tusk nu au fost bine primite în UE, în special la Comisia Europeană, personal la preşedintele acesteia, Jean-Claude Juncker. Acesta, nu o dată, inclusiv în diverse dezbateri de la Parlamentul European, a ţinut să  convingă că relocalizarile de refugiaţi sunt totuşi un succes. Problema care se pune acum este dacă poate fi acceptată ideea de a lăsa Grupul de la Vişegrad în afara definirii politicii europene în domeniul migraţiei, mai ales că aceste ţări ar putea contribui  la soluţionarea problemei în manieră diferită. Pentru a înclina balanţa în sensul ideilor lor, Grupul de la Vişegrad a încercat să dea dovada bunei sale intenţii. Joi seară, relatează comentatorii de la "Les Echos", în cadrul unei conferinţe de presă, în prezenţa primului ministru italian Paolo Gentiloni, Grupul s-a angajat să furnizeze 36 milioane de euro Italiei, confruntată masiv cu afluxul de migranţi. "Slovacia nu este străină de noţiunea de solidaritate în materie de migraţie", a declarat Robert Fico, iar ungurul Viktor Orban avansa ideea unei sume considerabile. Aşa înţeleg cei de la Vişegrad să demonstreze solidaritatea cu Italia şi alţi membri ai UE confruntaţi cu valul de migranţi.

Angela Merkel respinge ideea "solidarităţii selective"

În timp ce Grupul de la Vişegrad insistă asupra ideii că, prin poziţia sa, doreşte să contribuie la limitarea fluxului de migranţi şi că, deci, trebuie acţionat în ţările de tranzit, Angela Merkel a declarat clar încă înainte de summit că "o solidaritate  ce se aplică doar în exteriorul UE - permiţând unor ţări membre să nu primească refugiaţi pe teritoriul lor -  nu este suficientă"..."Nu poţi avea solidaritate selectivă între membrii Uniunii"... în condiţiile actualei dimensiuni exterioare a migraţiei. Surse ce şi-au păstrat anonimatul au relatat că Charles Michel, premierul Belgiei, a  intervenit într-o manieră virulentă în dezbateri spunând că "Europa nu este pur şi simplu un card bancar pe care să-l foloseşti când ai nevoie". Paolo Gentiloni, premierul Italiei, a salutat gestul celor patru ţări ale Grupului de la Vişegrad (oferind o sumă de bani  în schimbul refuzului de a nu  primi refugiaţi pe teritoriul lor – n.n.) dar a reamintit că "această soluţie nu contribuie cu nimic la acţiunea  concretă de relocalizare a refugiaţilor".
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  IMPARATUL CALIGULA SI-A FACUT IAPA SENATOR, dracNE ...
  Declaraţie de presă susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis

  IMPARATUL CALIGULA SI-A PUS IAPA SENATOR, dracNEA ...
  Reacţii externe la demisia prim-ministrului

  l-am gonit pe tudose ca sunt prieten cu v. orban! ...
  Discursul lui Laszlo Tokes despre toleranţa ardelenească şi discursul instigator la ură din România

  e ordin de la liviu infractiune dragnea! ...
  Europarlamentarii români din Grupul S&D al Parlamentului European îşi exprimă totalul sprijin pentru nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru poziţia de prim ministru

  pt. 2 = limbric dragnist: pe gatlejul tau face dra ...
  Premierul interimar Mihai-Viorel Fifor a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată din MAI

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: