Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Emmanuel Macron, în vizită de stat la Beijing. Susţinător entuziast al planului lui Xi Jinping privind "Drumul mătăsii"

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: capital.fr

Data adaugarii: 2018-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

  


Emmanuel Macron, însoţit de soţie şi de o importantă delegaţie economică şi politică, a sosit luni la Xian (nordul Chinei), fosta capitală - punct de plecare al "Drumului mătăsii". Observatori atenţi la semnificaţia acestei prime vizite a tânărului preşedinte francez în Asia, interpretează vizita la Xian - care este şi loc natal al preşedintelui Xi Jinping - ca o dovadă a sprijinului pe care Emmanuel Macron îl oferă proiectului chinez al "Noului drum al mătăsii" ce ar urma să traverseze Eurasia.
 
Sosit luni la ora 8,30 ora locală (0,30 GMT), Emmanuel Macron a consacrat prima zi din periplul său în China vizitării mai multor locuri simbolice ale drumului comercial care vreme de secole a legat China de Europa. Luând cuvântul la o reuniune organizată la Xian cu participarea a numeroşi cercetători, studenţi şi oameni de afaceri, Emmanuel Macron a ţinut să sublinieze că "drumurile mătăsii nu au fost niciodată pur chineze... aceste drumuri nu pot exista decât în partaj".

Un proiect colosal - sprijinit de preşedintele Macron

Cuvintele lui Macron, relevă corespondenţii de presă, par să-i fi plăcut lui Xi Jinping. Este vorba de un proiect mult mai mare conceput de acesta, denumit "Centura şi drumurile", care prevede o centură terestră via Asia Centrală, Rusia, precum şi un drum maritim către Africa şi Europa via Oceanul Indian. Acest proiect colosal prevede construirea de drumuri, porturi, căi ferate în 65 de ţări, valorând peste 1000 miliarde de dolari. Dacă până acum Franţa a avut o poziţie prudentă faţă de acest proiect, pe care o parte dintre europeni îl consideră periculos de expansionist, Emmanuel Macron i-a adus luni, la Xian, o susţinere "entuziastă". În opinia sa, Europa ar trebui să participe la realizarea lui.
"Această iniţiativă este foarte importantă şi sunt convins că poate juca un rol major în structurarea spaţiului eurasiatic şi că ea reprezintă o reală oportunitate", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu apărut pe site-ul China.
org. "Eu cred", a adăugat el, "că este foarte important ca Europa şi China să-şi concentreze atenţia asupra acestei iniţiative... Franţa este gata să joace un rol-motor şi vor trebui identificate proiecte concrete ce pot fi realizate împreună în Europa, în Asia şi în terţe ţări". 

Un "bemol" emis de Emmanuel Macron

Ca toţi europenii, preocupaţi să evite o simplă deversare de excedente productive chinezeşti, Emmanuel Macron a cerut ca la acest proiect să se lucreze "într-un cadru de parteneriat echilibrat", unde "regulile de finanţare să corespundă standardelor noastre şi la tot ceea ce noi căutăm împreună". Macron a sugerat realizarea unui proiect al "drumului mătăsii ecologic". Preşedintele Franţei a anunţat încă din prima zi a vizitei sale că intenţionează ca, de acum încolo, să facă în fiecare an o deplasare în China. De altfel, din surse apropiate delegaţiei franceze, actuala vizită va prilejui semnarea a circa 50 de acorduri comerciale ce vor avea ca efect o strângere a legăturilor Franţei cu cea de a doua economie mondială. Începând de marţi, cuplul Macron şi delegaţia franceză se va afla, până miercuri, la Beijing, unde se va derula partea cea mai importantă, oficială, a vizitei în China.

O nouă etapă a diplomaţiei lui Emmanuel Macron

Această primă vizită în Asia, subliniază "Challenges", citând comentatori diplomatici ai presei franceze, marchează o nouă etapă pentru diplomaţia lui Emmanuel Macron, concentrat până acum asupra Europei şi Africii. Preşedintele Franţei, spun analişti informaţi, "doreşte să facă din Xi Jinping aliatul său în mai multe domenii: mediul înconjurător, lupta antiteroristă, sprijin pentru forţa G5 Sahel şi dezvoltarea energiilor alternative în Africa.

Între Franţa şi Beijing există totuşi unele puncte de fricţiune

Franţa, care are un deficit comercial cu China de 30 miliarde de euro, doreşte o "reechilibrare" a relaţiilor comerciale şi cere reciprocitate în deschiderea pieţelor celor două ţări. Preşedintele Macron se pronunţă pentru un mai serios control european al investiţiilor, îndeosebi chineze, în sectoare strategice. Porblema respectării drepturilor omului, au dat asigurări apropiaţi ai preşedintelui Macron, va fi fără îndoială abordată, în cadru privat.
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: