Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Bruxelles: Începe bătălia pentru stabilirea viitorului "cadru financiar plurianual" al Uniunii Europene

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: premier.fgov.be

Data adaugarii: 2018-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Rar se întâlnesc la Bruxelles atât de mulți responsabili europeni pentru a dezbate o chestiune de interes general european cum este, în acest moment, reconceperea - după Brexit - a viitorului cadru bugetar european. O astfel de reuniune a avut loc luni, prilej cu care, practic, a fost dat startul dezbaterilor - previzibil furtunoase - pe această problemă-cheie în conceperea și aplicarea programelor Uniunii Europene

Participanții, au remarcat corespondenții de presă permanenți la sediul Comisiei Europene, au fost numeroși și importanți. În afara președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, printre personalitățile europene importante a fost remarcată prezența a însuși ministrului german de externe, Sigmar Gabriel, a dnei Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afacerile europene, a portughezului Mario Centeno, care a preluat președinția Eurogrupului (miniștrii de Finanțe ai țărilor UE) sau Pier Carlo Padoan, ministrul italian de Finanțe. Toți, unul și unul mai important și mai interesat de soarta bugetului Uniunii în noul context european și internațional. Căci este știut foarte bine faptul că bugetul a fost și este cheia tuturor bătăliilor pentru conceperea și aplicarea proiectelor europene. Fiind plurianual, viitorul cadru financiar al UE va acoperi perioada cuprinsă între 2021 și 2027. Negocierea lui, spun experții europeni, se anunță mult mai complicată decât bugetele precedente. Mai întâi, nu lipsit de importanţă este efectul plecării Regatului Unit din Uniune, constând în amputarea bugetului european cu până la 13 miliarde de euro anual (cifră oferită de Gunther Oettinger, comisarul european pentru Buget). De relevat apoi noile "șantiere" în care rămâne angajată Uniunea - imigrația, apărarea, lupta împotriva terorismului, digitalizarea. Toate aceste "șantiere", a subliniat Jean-Claude Juncker, și cu care au fost de acord participanții la întâlnirea de luni de la Bruxelles consacrată problemelor bugetului european, cer sacrificii. Vor fi operate tăieri "impresionante" de fonduri alocate unor mari programe, a avertizat Juncker.

Politica Agricolă Comună(PAC), în vizor

Se știe deja că Parisul, prin vocea președintelui Macron, este deschis la ideea reformării PAC. Într-un discurs rostit recent în fața studenților de la Sorbona, Emmanuel Macron își punea întrebarea dacă Politica Agricolă Comună europeană "îi protejează bine pe agricultorii francezi". Există păreri potrivit cărora ar trebui să fie pusă în discuție pertinentă mecanismele PAC, după cum sunt temeri că Bruxellesul nu respinge ideea mobilizării statelor membre ale UE la finanțarea ajutoarelor directe, acolo unde Parisul ar dori păstrarea unei logici comunitare.


Ideea "condiţionalităţii"

O dezbatere amplă se referă la fondurile structurale care, și ele, în mod logic, vor trebui micșorate. Sunt lideri europeni care pun insistent întrebarea dacă trebuie finanțate generos state care "se îndepărtează de la valorile fundamentale europene". Un diplomat european participant la reuniunea de luni de la Bruxelles comenta - în discuții purtate în afara dezbaterilor- că polonezii, chiar dacă nu o spun expres, înfruntă cu îndârjire Uniunea Europeană în chestiuni privind respectarea statului de drept, exact în acest moment când este în dezbatere viitorul cadru financiar european.

În lipsa unanimității, beneficiarii de fonduri europene vor fi cei ce vor pierde cel mai mult

Decizia finală, care va fi - cu certitudine - rodul unei îndelungate bătălii, va avea nevoie de unanimitate. Așa cum au evoluat în ultima vreme pozițiile unora dintre membrii Uniunii, există riscul de a nu se obține vot unanim în favoarea viitorului buget plurianual al UE. Vechii stâlpi ai Uniunii, spunea laconic - sub anonimat - un diplomat al uneia din țările respective, "nu-și pierd sângele rece... Oricum, dacă nu va exista un acord, exact țările beneficiare (de fonduri din bugetul european – n.n.) vor pierde cel mai mult". 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  doar ia aminte la abuzurile unei minoritati ...
  Discursul lui Laszlo Tokes despre toleranţa ardelenească şi discursul instigator la ură din România

  chiar de azi. ...
  Dernieres Nouvelles d Alsace: O eurodeputată prim-ministru al României?

  1 coada de topor fa kk pi tini. ...
  Premierul interimar Mihai-Viorel Fifor a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată din MAI

  2 coada de topor fa pipi pi tini ...
  Reacţii externe la demisia prim-ministrului

  premieri in romania = pampersii lui dragnea! ...
  Premierul interimar Mihai-Viorel Fifor a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată din MAI

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Retail