Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Antonio Tajani a adus un omagiu eurodeputatului francez Edouard Ferrand

Extern - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: balkaneu.com

Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În deschiderea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, luni după-amiază, președintele Antonio Tajani a invitat eurodeputații să păstreze un minut de reculegere în onoarea eurodeputatului Edouard Ferrand, șeful grupului politic Europa Națiunilor și Libertăților (ENL) din partea Frontului Național Francez de extremă dreapta, decedat la 1 februarie 2018, la doar 52 de ani. A fost membru al Comisiei PE pentru agricultură și al delegației mixte a PE UE-Turcia. "Chiar dacă nu am împărtășit ideile sale și nici viziunea sa privind Europa", a subliniat Antonio Tajani, "îmi amintesc cu câtă tărie își apăra convingerile politice". A prezentat, în numele PE, condoleanțe soției și celor cinci copii ai săi.
Președintele PE și unii dintre europarlamentari au condamnat atacul cu arme de la bordul unui automobil, comis în weekend la Macerata, în nordul Italiei, în cursul căruia au fost rănite șase persoane.
Pe agenda actualei sesiuni se află un punct la care sunt așteptate dezbateri aprinse, referitor la soarta locurilor ce vor rămâne vacante în PE după Brexit. Plecarea Marii Britanii din UE poate duce la diminuarea numărului membrilor PE de la 751 la 705. Există o propunere inițiată de fapt de Emmanuel Macron, conform căreia un număr de eurodeputați la alegerile europene din 2019 să fie aleși pe liste "transnaționale" care să acopere întregul teritoriu al UE. Inițiativa legislativă în acest sens va fi dezbătută și votată miercuri. O altă rezoluție supusă dezbaterii prevede respingerea candidaturii la șefia comisiilor europene a eurodeputaților care nu a fost desemnați drept "cap de listă" înaintea alegerilor din 2019. Viitoarea componentă a PE face obiectul multor dezbateri de culise, fiecare grup politic din PE venind cu poziția și formula pe care ar accepta-o.

Cine vrea, de fapt, locurile ce vor fi lăsate vacante de britanici

Unele dintre dezbaterile de culise pe această temă le face cunoscute jurnalistul Jean Quatremer, corespondentul permanent la Bruxelles al zirului "Liberation".
La ora actuală, Marea Britanie deține 73 de locuri de deputat în Parlamentul European. Din 31 martie 2019, termenul încheierii procesului de ieșire din Uniunea Europeană, locurile respective devin vacante. Normal ar fi ca ele să nu mai fie ocupate, ceea ce ar implica reducerea numărului de membri ai PE și, deci, o importantă economie de fonduri. Nu se va întâmpla așa, spune Quatermer. Eliberarea celor 73 de locuri de eurodeputat va fi folosită pentru corectarea dezechilibrelor "cele mai scandaloase" din reprezentarea europenilor în forul legislativ european. Circulă însă de ceva vreme întrebarea cine vrea locurile britanicilor în PE. După dezbateri deloc oficiale, dar ale căror ecouri au circulat în culisele PE, numărul membrilor PE va rămâne tot 751 și, în cursul acestei săptămâni, la sesiunea plenară de la Strasbourg ar putea fi adoptată o propunere diferită, având drept scop corijarea dezechilibrelor existente în reprezentarea cetățenilor europeni. Care sunt ele? Dacă pentru alegerea unui eurodeputat sunt necesari 900.000 de francezi, 860.
000 de spanioli, sunt suficienți 72.000 de maltezi sau 96.000 de luxemburghezi. Această inechitate, reamintește corespondentul ziarului "Liberation", se datorează prevederilor considerate aiurea din tratatele europene, în special celei privind "proporționalitatea degresivă" ce a permis țărilor mici să conteze de până la 11 ori mai mult decât țările membre mari ale Uniunii. Un sistem inexistent în nicio țară unde principiul democratic aplicat este un om=un vot. Ne reamintim cu toții că aceste inechități în reprezentarea în PE s-au accentuat odată cu Tratatul de la Lisabona, din 2009, ca urmare a creșterii populației în unele țări.

Cum ar putea fi corectată situația?

A diminua reprezentarea țărilor mici și mijlocii ar duce la izbucnirea unui "scandal cât casa". Motiv pentru care Parlamentul European sugerează ca mai degrabă să crească reprezentarea celor 14 țări membre cele mai mari, defavorizate, reatribuindu-le 27 de locuri vacante din cele lăsate de britanici. În felul acesta, în scopul realizării de ceva economii, numărul europarlamentarilor ar ajunge la 705 în loc de 751 la ora actuală. Printre câștigători s-ar afla, între alții, Franța (cu 79 eurodeputați de la 74), Spania (59 de la 54), Italia (76 de la 73), Olanda (29 de la 26), Irlanda(13 de la 11) sau Polonia (52 de la 51). În ciuda acestei redistribuiri, Germania și Franța ar rămâne totuși dezavantajate, întrucât rămâne în vigoare sistemul după care sunt necesari mai mulți cetățeni pentru alegerea unui eurodeputat decât de pildă în Italia, Spania sau Polonia, iar exemplele sunt mai numeroase.

Rămân 46 de locuri vacante

Ele pot fi păstrate "ca rezervă" fie pentru a le atribui altui stat care ar adera la UE (16 locuri), fie pentru a fi atribuite unei eventuale "liste transnaționale" (27 de locuri), idee susținută de Emmanuel Macron și aprobată recent în Comisia PE pentru afaceri constituționale (informație apărută într-un număr recent al ziarului nostru – n.n.). Această idee nu are, potrivit corespondentului ziarului "Liberation", șanse să fie adoptată într-o plenară a PE, grupul politic majoritar PPE fiind  împotrivă Un raport în acest sens, votat eventual de PE, are nevoie de unanimitatea statelor membre, ceea ce ar duce la o bătălie teribilă. De fapt, tentația predominantă este repartizarea celor 73 de locuri vacante de după Brexit în mai mare măsură "micilor prieteni" din Parlament, spune Jean Quatremer. În ce privește lista "transnațională", nu este un secret că ideea se va lovi de barajul ridicat de Ungaria, Polonia și Slovacia. Guvernele respective au anunțat deja că vor opune veto-ul lor la o soluție care pare să facă deosebire între statele mari și mici membre ale Uniunii. Zarurile sunt aruncate, tendința este evidentă: repartizarea "rămășițelor" britanice continuă într-un "ritm bun"( pentru unii!): Agenția pentru medicamente părăsește Londra pentru Amsterdam, Agenția bancară va ateriza la Paris, GPS european părăsește Swanwick probabil pentru Belgia ş.a.m.d.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Util

  Publireportaj