Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

De la Sesiunea plenară a PE de la Strasbourg

Procedura candidaţilor cap de listă (“Spitzenkandidaten”) nu poate fi eliminată, spun eurodeputaţii

Extern - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:- Deputaţii sunt gata să respingă toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene care nu au fost cap de listă pentru partidele politice europene
- Procedura candidaţilor cap de listă (”Spitzenkandidaten”) s-a dovedit a fi un succes, alegerile din 2019 sunt prilejul pentru a o consolida
- Comisarii europeni în funcţie vor avea voie să fie desemnaţi ”Spitzenkandidaten” înainte de alegerile UE
Parlamentul este gata să respingă orice candidat la preşedinţia CE care nu a fost nominalizat drept cap de listă înainte de alegerile UE 2019.
 
Aşa-numitul proces ”Spitzenkandidaten” (cuvântul german care desemnează primul candidat pe o listă la alegeri), în care partidele politice europene desemnează un candidat fiecare pentru postul de preşedintele al Comisiei Europene înainte de alegerile europene, nu poate fi eliminat, spun deputaţii. Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată în 2014, pentru alegerea actualului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
 
Raportul PE avertizează că Parlamentul European este gata să respingă orice candidat la preşedinţia CE care nu a fost nominalizat în acest fel.
 
Prin stabilirea unei legături între alegerea preşedintelui Comisiei şi rezultatul alegerilor europene, deputaţii au în vedere şi faptul că procedura ”Spitzenkandidaten” utilizată în 2014 s-a dovedit un succes. Ei subliniază că alegerile 2019 ar putea fi ocazia de a cimenta utilizarea acestei proceduri.
 
Comisarii europeni aflaţi în funcţii pot să fie cap de listă pentru alegerile europene
 
În rezoluţia adoptată miercuri, deputaţii au aprobat şi modificările propuse la Acordul-cadru privind relaţiile dintre Parlamentul European şi Comisia Europeană cu 457 de voturi la 200 şi 20 de abţineri.
 
Aceste modificări:
 
permit comisarilor în funcţie să se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European şi să fie desemnaţi de partidele politice europene drept cap de listă (”Spitzenkandidaten”) pentru a deveni preşedinte al Comisiei Europene, fără să fie nevoiţi să îşi ia concediu fără plată
obligă preşedintele Comisiei să informeze deputaţii despre măsurile luate pentru a se asigura că toţi comisarii care sunt în campanie electorală pentru alegerile europene respectă regulile privind independenţa şi integritatea
cer comisarilor să nu utilizeze resurse umane şi materiale aparţinând Comisiei pentru activităţile de campanie electorală 
 
Citate
 
"UE trebuie să fie mai democratică, mai transparentă sau nu va mai fi deloc. Faptul că cetăţenii cunosc candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene înainte de alegeri este un pas important în direcţia corectă”, a spus raportorul Esteban González Pons (PPE, ES).
 
Modificările la acordul inter-instituţional sunt rezultatul negocierilor între Conferinţa preşedinţilor din Parlament (Preşedintele şi liderii grupurilor politice) şi Comisie. Ele au fost aprobate de comisia pentru afaceri constituţionale la 23 ianuarie 2018.
 
Aceste modificări vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament şi confirmate de Colegiul comisarilor.
 
Mai multe informaţii privind procesul “Spitzenkandidaten”:
 
Tratatul de la Lisabona cere Consiliului European, prin majoritate calificată, să nominalizeze un preşedinte pentru Comisie care să fie aprobat de Parlament, ţinând cont de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, aşa-numita procedură privind un cap de listă - ”Spitzenkandidat” - nu este menţionată în tratatul UE. Prima dată când a fost utilizată, în 2014, s-a bazat pe un acord între liderii UE din Consiliul European, Parlamentul European şi partidele politice europene privind interpretarea textului tratatelor. Procedura ”Spitzenkandidaten” dă preşedinţia Comisiei candidatului cap de listă din partidul politic european care a câştigat cele mai multe locuri în PE. Acesta a fost cazul în 2014, când candidatul Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit preşedinte al Comisiei. Un partid politic european este acela ca acţionează la nivel UE, putând fi finanţat de UE şi constituit din partide naţionale aflate în statele membre.
 
Înainte de alegerile europene din 2014, cinci partide politice europene au desemnat candidaţi - cap de listă.
 
 
  
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Util

  Publireportaj