Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Bruxelles-ul pune condiții grele pentru aderarea țărilor din Balcanii occidentali la UE

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-02-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Comisia Europeană "întredeschide" poarta aderării la UE pentru Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia. Numai că, de data aceasta, Comisia se vrea mult mai intransigentă în privința implicării politice și economice a candidaților și este mult mai prudentă cu privire la calendarul aderării.

"Aceste țări sunt încă departe de a îndeplini condițiile necesare aderării la Uniune" , spune Jean-Claude Juncker, dar "va trebui să le ajutăm să se angajeze pe această cale"."Nicio țară din Balcanii occidentali nu poate fi considerată la ora actuală drept o economie de piață în stare de funcționare" - a subliniat categoric raportul prezentat PE de șefa diplomației europene, Federica Mogherini.
Jean-Claude Juncker a declarat marți în fața eurodeputaților că singurii admiși de acum încolo în UE vor fi cei ce și-au rezolvat diferendele bilaterale. "Uniunea nu va mai accepta să importe tot felul de dispute, surse de instabilitate".
Preocupată de redeschiderea tensiunilor etnice în Macedonia și în Kosovo, de influența destabilizatoare a Rusiei, a Turciei și chiar a Chinei în regiune, Comisia Europeană consideră urgentă repunerea în discuție - în condițiile actuale - a chestiunii aderării țărilor din zona Balcanilor de Vest la UE. Marți, la Strasbourg, Comisia a prezentat noua strategie pentru țările amintite, fixând însă o "extremă prudență" în privința perspectivelor de aderare a celor șase țări mai sus menționate.

Normalizarea politică

Condiția pusă de Executivul european la extinderea UE nu s-a schimbat: cea mai bună cale spre normalizarea politică și pacificarea  relațiilor cu vecinii trece prin Bruxelles. "A investi în stabilitatea și prosperitatea acestei regiuni a Balcanilor occidentali echivalează cu a investi în securitatea și viitorul UE", a pledat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Negocierile vizând aderarea la acquis-ul european și presiunea politică împing aproape în mod firesc la democratizarea modelelor, a practicilor. Iar Croația și Slovenia, provenite din fosta Iugoslavie și membre actuale ale UE, sunt bune exemple. Ambele țări presează la ora actuală pentru împingerea frontierelor sud-estice ale Uniunii.

Riscul agitării opiniilor publice în țările deja membre ale UE

Jean-Claude Juncker știe la fel de bine cât de mult agită opiniile publice din actualii membri ai UE perspectiva unei noi extinderi. Marea extindere a UE din 2004-2007, care a deschis porțile Uniunii celor zece țări din Estul Europei, remarcă analiști politici și economici vest-europeni citați de "Les Echos", nu este întotdeauna bine digerată, în special în plan economic, iar derivele actuale ale guvernelor Ungariei și Poloniei arată că nu este încă definitivă conversia la democrație.
Ca să nu mai vorbim de refuzul lor de a fi solidari cu partenerii europeni în gestionarea migrației.

"Corupție la toate nivelurile"

O cale de acces către UE, extrem de dificilă pentru fi rapid depășită, a fost trasată în dezbaterile de marți de la Strasbourg de către dna Federica Mogherini, șefa diplomației europene, precum și de Johannes Hahn, comisarul european pentru extinderea UE. Ei au spus că, pentru cele șase țări ale Balcanilor occidentali care aspiră la statutul de membri ai UE, drumul le va fi judecat și condiționat de operarea unui număr important de reforme. "Aceste țări sunt încă departe de a îndeplini condițiile necesare aderării la Uniune" , a spus Jean-Claude Juncker, dar "va trebui să le ajutăm să se angajeze pe această cale"."Nicio țară din Balcanii occidentali nu poate fi considerată la ora actuală drept o economie de piață în stare de funcționare" - a subliniat raportul referitor la țările regiunii amintite. Dimpotrivă, situația lor actuală se poate caracteriza prin "control de stat, legături cu crima organizată, corupție la toate nivelurile guvernării și administrației și prin confuzie între interesele publice cu cele private".

Obligativitatea soluționării diferendelor bilaterale

În plan politic, țărilor Balcanilor occidentali li se cer două condiții: reforme legate de Statul de drept, independența justiției și lupta împotriva corupției, însoţite de soluționarea tuturor litigiilor rămase în suspensie. Jean-Claude Juncker a declarat marți în fața eurodeputaților că singurii admiși de acum încolo în UE vor fi cei ce și-au rezolvat diferendele bilaterale. "Uniunea nu va mai accepta să importe tot felul de dispute, surse de instabilitate", s-a subliniat la Strasbourg. Serbia a fost "rugată" să negocieze cu Kosovo unde există majoritate albaneză. Tot Serbiei i s-a cerut " o aliniere totală a politicii sale externe la cea a UE" (referire la "o prea mare proximitate politică față de Rusia").

Este pus "la bătaie" 1 miliard de euro

În contrapartidă la exigențele mai sus expuse față de țările Balcanilor occidentali, Europa se declară gata să deblocheze în 2018 un fond de 1 miliard de euro pentru finanțarea ajutorului tehnic la operarea reformării statului, cooperarea în vederea ameliorării gestionării frontierelor și construirea de infrastructuri pentru dezenclavizare.

Cel mai devreme în 2025

În privința calendarului aderării, Comisia Europeană este precaută: anul 2025 este avansat ca termen de aderare pentru Serbia și Muntenegru, singurele care au demarat deja - în 2014 și respectiv 2012 - negocierile de aderare. Această dată este însă doar aproximativă, a spus Juncker, totul urmând să depindă de voința politică a acestor țări. Comisia Europeană s-a declarat gata să recomande începerea negocierilor cu Albania, cu Macedonia și Bosnia-Herțegovina, în cazul în care vor îndeplini condițiile cerute candidaților la aderare. Nicio promisiune pentru Kosovo.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  u.e = totalitarism.
  2018-02-08, 14:38:42 (adresa: 94.142.242.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: