Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

După acordul privind revenirea la "marea coaliţie" de guvernare a Germaniei, SPD şi UCD au dificila misiune de a-şi convinge propriii militanţi să valideze alegerea făcută

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Andrea Nahles sursa foto: pinterest.com

Data adaugarii: 2018-02-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

O primă şi rapidă măsură luată de SPD a fost plecarea lui Martin Schulz de la conducerea partidului pentru a prelua importanta funcţie-cheie de ministru de Externe al Germaniei.  La conducerea SPD vine Andrea Nahles, actualul lider al grupului parlamentar social-democrat din Bundestag. Misiunea ei este  complicată: să convingă militanţii SPD, în bună parte reticenţi, să aprobe noua coaliţie cu UCD/UCS.
 
În ce o priveşte pe Angela Merkel, aceasta are de făcut faţă unei misiuni la fel de grele: să calmeze fronda unei părţi din propria-i formaţiune politică(UCD) şi să justifice "preţul mare", prea multele conscesii făcute social-democraţilor pentru a rămâne la putere.
 
Pentru prima oară în istoria SPD, fondat în urmă cu 154 de ani, la conducerea sa vine o femeie. Andrea Nahles, liderul grupului parlamentar social-democrat în Bundestag, îi succede lui Martin Schulz care, trebuie spus direct, şi-a dorit funcţia de şef al diplomaţiei germane în viitorul guvern de coaliţie cu UCD/UCS sub conducerea  Angelei Merkel. "Partidul trebuie întinerit şi feminizat", a lansat Martin Schulz membrilor conducerii SPD, propunând-o pe Andrea Nahles la  preşedinţia partidului. Dar, înaintea acestei măsuri organizatorice care are nevoie de aprobarea unui congres al SPD, amândoi încep acum să străbată ţara cu extrem de complicata misiune de a convinge majoritatea membrilor partidului să valideze contractul de coaliţie cu UCD/UCS, după patru luni de jenantă criză politică de după alegerile legislative din 24 septembrie anul trecut.
 
Un SPD divizat
 
Aşa cum se ştie deja, partidul este divizat în privinţa oportunităţii reintrării în "marea coaliţie" de guvernare care, în opinia membrilor SPD, a contribuit  în mare măsură la pierderea unui mare număr de voturi la alegerile legislative din septembrie, înregistrând cel mai mic scor, de doar 20,5% din sufragii, din 1949 până în prezent. Pentru a convinge, ei vor prezenta militanţilor SPD rezultatele pozitive înregistrate  la negocierile cu UCD/UCS, concesiile importante obţinute din partea Angelei Merkel. Începând din 17 februarie, Martin Schulz şi mai mulţi înalţi responsabili ai SPD vor desfăşura o amplă campanie pentru a smulge bazei partidului - profund divizată - un "ja" (DA) cât mai clar posibil. Sunt prevăzute şapte mari mitinguri în întreaga Germanie la care urmează a se explica şi dezbate cu militanţii social-democraţi programul de guvernare aflat drept bază contractuală cu UCD/UCS. Va trebui înfruntată opoziţia acerbă faţă de refacerea coaliţiei cu UCD venită mai ales din partea organizaţiei tineretului social-democrat "Jusos", condusă de popularul Kevin Kühnert. El însuşi desfăşoară în prezent o campanie în toată Germania pentru a determina respingerea acordului SPD cu UCD/UCS. O astfel de coaliţie, spune el, "va fi fatală pentru viitorul social-democraţiei noastre".
 
"Eroare politică"
 
Angela Merkel, deşi nu are nevoie de votul membrilor partidelor UCD/UCS pentru validarea coaliţiei cu SPD, analişti politici germani spun că ea va fi obligată "să fie  mult mai convingătoare", să facă faţă frondei unei părţi a UCD foarte nemulţumită de concesiile făcute social-democraţilor. Cel mai greu digerată este pierderea Ministerului de Finanţe, obţinerea Ministerului Economiei nefiind o consolare. Angela Merkel personal a declarat că i-a fost dificil să renunţe la Finanţe, dar a avut prioritate dorinţa formării unui guvern stabil de care ţara avea mare nevoie. Sigur, spun unii analişti politici germani, ceea ce domnia sa nu a spus este că acceptarea acestei concesii i-a asigurat cel de-al patrulea mandat de cancelar. Modul de distribuire a posturilor ministeriale a fost "o eroare politică", afirma joi la un post de televiziune german Christian von Stetten, deputat UCD, iar Wolfgang Steiger, secretarul general al Consiliului economic al UCD, a evocat cu acelaşi prilej "rezultatul lamentabil" al distribuirii portofoliilor guvernamentale. Surse informate berlineze anunţă un congres al UCD, stabilit pentru 26 februarie, foarte agitat.
 
Presa germană - şi ea extrem de critică
 
Ideea predominantă este că Angela Merkel a făcut prea mari concesii  social-democraţilor pentru a se menţine la putere. Cel mai mare reproş este cel legat de cedarea Ministerului de Finanţe. "Merkel a cedat guvernul social-democraţilor", scria joi pe prima pagină "Bild Zeitung". Angela Merkel a acceptat "marea coaliţie roşie" scria la rândul său "Berliner Morgenpost". "O alianţă a imobilismului"-relevă ziarul economic german "Handelsblatt", iar în opinia cotidianului "Die Welt",  s-a ajuns la un "acord fără ambiţie". În toate comentariile presei germane este relevat faptul că "marea coaliţie nu este încă sigură". Cei 463.000 de militanţi social-democraţi trebuie să se pronunţe asupra acordului la care au ajuns Schulz şi Merkel. Rezultatul, ce ar putea aduce surprize, este aşteptat la începutul lunii martie. Dacă va fi favorabil - şi numai atunci - Angela Merkel va putea  fi redesemnată cancelar.
 
 
 
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: