Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Declin demografic alarmant în Europa

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: lesechos.fr

Data adaugarii: 2018-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Statistici şi previziuni ale ONU arată că, până în 2050, populația Europei se va diminua considerabil, cu un impact direct asupra productivității și creșterii economice.

În timp ce Europa va pierde 5 milioane de locuitori, în același interval de timp, populația continentului african va crește cu mai bine de 1,3 miliarde de locuitori.

Europa, constată cu disperare analiști politici și economici din țări ale continentului, se depopulează sub ochii dezinteresați ai clasei politice, înregistrând mari pierderi în materie de creștere economică, în gradul de influență la nivelul planetei, piețe de desfacere, în timp ce alte continente, cum ar fi cel american, își mențin prosperitatea grație tocmai creșterii populației. Această constatare, calificată de reputații experți francezi în domeniu Jean Michel Boussemart și Michel Godet, citați de "Les Echos", drept "sinucidere demografică" se bazează pe prognoze demne de încredere ale Națiunilor Unite. "Contrar Americii de Nord, care până în 2050 va înregistra o creștere de 75 milioane de locuitori, Europa ar putea stagna în jurul a 500 de milioane și pierde 49 milioane de persoane cu vârste între 20 și 64 ani", scrie Michel Boussemart, de la Institutul francez COE-Rexecode și profesorul Michel Godet, membru al Consiliului pentru prospecțiuni și analize economice. La 1 ianuarie 2017, populația Uniunii Europene era, potrivit Eurostat, de 511,8 milioane de locuitori, cu 1,5 milioane în plus față de anul precedent. În opinia experților citați, chiar și această mică creștere s-a datorat de fapt migrației. Începând din 2015, pentru prima oară, populația europeană a cunoscut o lejeră diminuare naturală, cu un număr de decese superior numărului nașterilor.

Presiunea migrației

Păstrând toate proporțiile, acest declin funcționează îndeosebi în China, unde se așteaptă ca în 2050 populația să se diminueze cu 28 milioane, în Japonia
(-20 milioane) și în Rusia (-15 milioane). Marele salt va avea însă loc în Africa, unde populația va crește - până în 2050 - cu 1,3 miliarde, din care 130 milioane numai în Africa de Nord. Iar presiunea migrației nu se anunță în scădere în Europa. "Dacă 1% din creșterea populației pe continentul african se instalează în Franța, ar însemna o creștere a populației în Hexagon cu 13 milioane locuitori" - un scenariu, spun specialiștii mai sus citați, posibil realist dacă avem în vedere dificultățile politice și sociale apărute ca urmare a valului de peste 1 milion de refugiați ajunși în 2015 în Europa.

Ce este de făcut?

Cifrele și concluziile analiștilor specializați în chestiunile demografice încearcă acum să convingă decidenții politici europeni să acorde o atenție serioasă acestui dosar demografic și să "investească urgent într-o politică familială eficace", creșterea demografică având, așa cum arată istoria recentă, un rol de necontestat în creșterea economică. Analiștii de la "Les Echos" dau din nou exemplul Statelor Unite. În cursul deceniilor 1980 și 1990, creșterea PIB-ului în Statele Unite a fost superioară cu aproximativ un punct în comparație cu Europa. În proporție de mai bine de 50%, această evoluție s-a datorat creșterii demografice americane. De remarcat faptul că, și azi, creșterea demografică în Statele Unite este de 1% anual, respectiv de două până la trei ori mai mare decât în Europa, cu efectele diferențiate în favoarea Statelor Unite.

 
 • Currently 2.60/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.6 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ONU:
  EUROPA ESTE SUPRAPOPULATA IN PREZENT, IAR AFRICA SUBPOPULATA. E NORMAL CA AFRICANII SA STEA IN AFRICA LOR, NU SA DEA NAVALA IN EUROPA, AU LOC GOL DESTUL IN CONGO, KENIA, SUDAN, NIGERIA ETC> URIASE TERITORII NEPOPULATE SUNT SI IN ASIA-- RUSIA, SIBERIA, KAZAHSTAN ETC>
  2018-02-15, 04:27:58 (adresa: 95.77.196.*)
 2. de :
  si Vestul au plagiatii lor.
  2018-02-15, 11:05:05 (adresa: 185.11.167.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: