Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

La Conferința pentru securitate de la München, șefi de stat și de guvern au abordat anul acesta riscurile unui posibil "conflict major"

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Wolfgnag Ischinger sursa foto: wilsoncenter.org

Data adaugarii: 2018-02-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Începând de vineri, în capitala bavareză München se desfășoară Conferința anuală consacrată problemelor securității. În 2018, la acest eveniment participă mult mai mulți șefi de stat și de guvern și alte personalități ca de obicei. Numărul participanților a ajuns la 600 (circa 20 șefi de stat și de guvern, 40 miniștri, 60 șefi de multinaționale, experți în probleme de securitate, un mare număr de jurnaliști).

"Câtă vreme o țară mică poate bloca prin veto-ul său o decizie de politică externă, Uniunea Europeană nu va putea juca decât un rol secundar în soluționarea crizelor internaționale", îndeosebi cea din Siria, a declarat pentru "Bild" Wolfgang Ischinger, referindu-se la actualul context politic și securitar în care are loc Conferința de la München. "Iar crizele sunt multiple. De la peninsula coreeană, la Orientul Mijlociu și până la Europa orientală. Și toate riscă să redeclanşeze un conflict militar de mare amploare".Analiști politici occidentali, citați de corespondenții agențiilor internaționale de presă și de trimișii ziarului "Les Echos", spun că interesul și prezența mai numeroasă la această conferință anuală consacrată securității sunt determinate de cauze extrem de serioase. Între o Americă a lui Donald Trump, gata să distrugă ordinea liberală pe care chiar Statele Unite au dorit să o construiască după al doilea război mondial, și o Rusie a lui Vladimir Putin care, anexând Crimeea și încurajând rusofonii din Ucraina răsăriteană a repus în cauză, pentru prima oară din 1945, frontierele europene, trebuie luată o poziție, gândită o strategie. Rareori, de atunci, sunt de părere strategi europeni prezenți la München, lumea s-a confruntat cu o așa evidentă instabilitate ca în zilele noastre.

În deschiderea lucrărilor, Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței pentru securitate de la München, sublinia că, în 2017, lumea s-a aflat foarte aproape, "mult prea aproape" de un conflict de mare amploare. Care va fi, în această eventualitate, rolul Europei? a întrebat Wolfgang Ischinger. Conferința de anul acesta, a subliniat domnia sa, trebuie să se aplece în mod special asupra "viitorului rol al Uniunii Europene ca actor global", precum și asupra relațiilor sale cu Rusia și Statele Unite. Contextul actual este bine cunoscut, au remarcat în comentariile lor observatori prezenți la München. Președintele Emmanuel Macron este decis să relanseze construcția europeană, dar Europa are încă unele probleme. Germania este în așteptarea unui nou guvern al Angelei Merkel. La Est, Polonia și Ungaria par a se fi îndepărtat de valorile europene, iar Uniunea Europeană este, în continuare, incapabilă să adopte o politică externă comună. "Câtă vreme o țară mică poate bloca prin veto-ul său o decizie de politică externă, Uniunea Europeană nu va putea juca decât un rol secundar în soluționarea crizelor internaționale", îndeosebi cea din Siria, a declarat pentru "Bild" Wolfgang Ischinger. Și crizele sunt multiple. De la peninsula coreeană, la Orientul Mijlociu și până la Europa orientală. Și toate, spun comentatorii citați de "Les Echos", riscă să redeclanşeze un conflict militar de mare amploare.

Recurgerea la forță armată

Din păcate, a afirmat într-o dezbatere François Heibourg, președintele IISS (InternaTional institute for strategic studies), lumea "recurge din ce în ce mai des la forță armată pentru atingerea obiectivelor politice". Conferința de la München, a adăugat domnia sa, se vrea a fi un cadru de dialog. Președintele Petro Porosenko ar trebui să-l contacteze pe ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Lavrov, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, pe omologul său saudit, Adel al-Jubeir. A nu-l uita pe premierul israelian Benyamin Netanyahu, cu problemele din țara sa. Dar, sublinia François Heibourg, cea mai gravă amenințare la adresa "ordinii lberale" vine astăzi din partea Statelor Unite (reprezentate la dezbaterile de la München de James Mattis, ministrul Apărării)

Germania și Franța - la unison în fața Americii

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, și Florance Parly, ministrul francez al Apărării - așezate una lângă alta la dezbaterile de la München, au pledat pentru "o autonomie a Europei Apărării", stârnind imediat reacții de nemulțumire la liderii NATO. Aceasta a fost de fapt surpriza la dezbaterile de la München: personalitățile competente germană și franceză au apărut cu poziții practic identice privitoare la problemele apărării europene. "Există cumva două națiuni mai integrate ca ale noastre?" a fost întrebarea dnei Florence Parly care a șocat într-un fel audiența. La rândul ei, dna Ursula von der Leyen a reamintit celor prezenți toate intervențiile în teatre de operațiuni, în alte evenimente, unde Franța și Germania sunt împreună, fie în privința acordului de la Minsk referitor la Ucraina de est, fie în misiuni de observație OSCE în Afganistan sau Mali... Această "comuniune" franco-germană de la München - au fost tentați să creadă unii comentatori politici și militari - a avut drept obiectiv susținerea unei "autonomii a proiectului Europa Apărării față de Alianța Atlantică și față de America". Atât dna Leyen, cât și dna Parly au venit apoi cu precizări. "Noi", a spus ministrul german al Apărării, "trebuie să rămânem în parteneriatul transatlantic, dar vrem, în același timp, să fim mai europeni", iar omologul său francez, Florence Parly, a vorbit despre o "autonomie strategică a Europei pentru a nu mai face în mod sistematic apel la Statele Unite".

Theresa May a pledat pentru un acord "urgent" privind securitatea europeană

"Nu este momentul în care să ne permitem ca o cooperare între noi să fie inhibată, ca securitatea cetățenilor noștri să fie pusă în pericol de concurența între parteneri, de rigidități instituționale și de ideologii bine fixate", a avertizat premierul britanic. În opinia sa, europenii și britanicii "nu pot amâna această discuție și trebuie să se ajungă urgent la un acord vizând protejarea tututror cetățenilor europeni... Acesta trebuie să stabilească un mecanism care să organizeze respectarea suveranității fiecăruia și să prevadă în ce cazuri este competentă jurisdicția europeană și în care este competentă cea britanică.

"Europa nu se poate proteja singură"

La afirmațiile - pentru unii surprinzătoare - ale miniştrilor Apărării francez și german a venit răspunsul categoric al lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, chiar dacă ambii miniștri au precizat că, în mod cert, "capacitatea lor de a interveni în comun este coerentă perfect cu NATO". "Privesc favorabil eforturile Uniunii Europene pentru apărarea sa", a spus Stoltenberg, dar "realitatea este că ea nu se poate proteja singură". Stoltenberg a reamintit că 80% din cheltuielile de apărare ale membrilor NATO provin din țări care nu sunt membre ale UE: la nord Norvegia, la sud Turcia, în America Statele Unite și Canada, iar la Vest Regatul Unit, care urmează să iasă din UE. 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Fonduri Europene

  Politic

  Actualitate