Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Brexit: Ping pong-ul între Bruxelles și Regatul Unit continuă

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pune din nou în gardă Londra în privința consecințelor concrete ale plecării din UE

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: naijatwitter.com

Data adaugarii: 2018-03-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Într-o conferință de presă ținută miercuri în Luxemburg, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a prevenit-o pe dna Theresa May că proiectul său de parteneriat cu ceilalți 27 de membri ai UE, expus vinerea trecută, riscă să nu poată fi materializat. În schimb, Tusk și-a prezentat propria viziune cuprinzând "liniile directoare ale cadrului viitoarelor relații ale UE cu Regatul Unit". Este un proiect a cărui cheie de boltă o constituie un acord de liber-schimb care, deși încă nu este definitivat, nu va fi decât un acord comercial în genul celui încheiat cu Canada.
 
O precizare importantă făcută de Donald Tusk: Uniunea Europeană va refuza deschiderea pieței europene pentru băncile britanice.
 
Uniunea Europeană, prin vocea președintelui Consiliului European, a răspuns discursului ținut vinerea trecută de Theresa May, în care a schițat în linii mari ceea ce - în concepția Londrei - pot deveni relațiile viitoare ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană. Concis și foarte argumentat, Tusk i-a răspuns punct cu punct dnei May. I-a spus direct și fără menajamente că proiectul domniei sale ce viza construirea unui parteneriat "cât mai ambițios posibil" riscă să nu aibă șanse a se materializa. "Brexit este Brexit, din cauza lui noi urmează să ne separăm", i-a reamintit Tusk dnei May - dacă mai era cazul. A avertizat-o, și el, că un comerț fără fricțiuni nu poate deveni realitate din moment ce Londra a ales să plece din uniunea vamală și piața unică europeană. Corespondenții de presă au remarcat sublinierea președintelui Consiliului European, preluată de la negociatorul șef european Michel Barnier, potrivit căreia acordul de liber-schimb negociat între Londra și Bruxelles va fi de fapt "primul acord de liber-schimb în istorie care slăbește și nu consolidează" legăturile economice între două entități.
 
Un interes tactic
 
Donald Tusk a avertizat Londra că riscă să aibă dificultăți la obținerea unui acces privilegiat pe piața europeană în ceea ce privește unele sectoare de activitate, în special în domeniul financiar. Deși Uniunea Europeană este gata să discute despre schimburi totalmente libere în privința mărfurilor (fără cote și fără taxe vamale), avertizează că regulile referitoare la serviciile financiare vor fi mai restrictive. "Am fi bucuroși să includem în viitorul acord și serviciile financiare", a spus Tusk, "dar pentru asta Londra ar trebui să accepte reglementările europene". Expertul în problematica Brexit de la "Les Echos" subliniază că, în spatele acestei precizări de natură juridică, se ascunde un interes tactic: "UE și mai ales mașina sa de export germană au tot interesul să mențină un comerț înfloritor cu Regatul Unit, dar nu înțelege să-și deschidă larg porțile finanțelor britanice".
 
Un simplu acord comercial după modelul celui realizat cu Canada
 
Donald Tusk a reamintit din nou, miercuri, refuzul țărilor membre ale UE de a accepta un acord privind relațiile viitoare cu Londra după formula britanică "à la carte", britanicii dorind să aibă în continuare, fără obligații, avantaje avute ca membri ai Uniunii. Donald Tusk a oferit doar un acord comercial similar celui încheiat de UE cu Canada și cu alți parteneri (schimburi fără cote și taxe vamale, dar cu restricții la serviciile financiare). "Eu înțeleg foarte bine și respect obiectivul politic al dnei Theresa May de a demonstra cu orice preț că Brexitul poate fi un succes și că a constituit o bună alegere dar, cu părere de rău, acesta nu este și obiectivul nostru", a subliniat Donald Tusk.
 
Reacția Londrei: un acord cu UE "trebuie să includă și serviciile financiare"
 
Philip Hammond, ministrul britanic de Finanțe, a reacționat imediat la declarațiile lui Donald Tusk, precizând că, fără includerea serviciilor financiare, un astfel de acord privind viitoarele relații cu UE nu este acceptabil Londrei. "Un acord de liber-schimb nu va fi posibil decât dacă este just și echilibrat, în interesul ambelor părți", a declarat ministrul britanic de Finanțe într-un discurs pronunțat miercuri la Centrul financiar CanaryWharf, din capitala britanică.
 
                                                                                      *
Înainte de a deveni poziție europeană, proiectul privind viitoarele relaţii dintre UE și Regatul Unit, prezentat miercuri de Donald Tusk, urmează să fie aprobat la summitul european din 22-23 martie, la Bruxelles. Negocierile referitoare la viitoarele legături comerciale dintre Regatul Unit și spațiul UE nu au început încă, discuțiile de până acum concentrându-se asupra dificilelor dosare prealabile: factura ce trebuie plătită de Londra la plecarea din Uniune, soarta cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie și a cetățenilor britanici stabiliți în țări ale UE, viitoarea frontieră irlandeză.


 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  din nou iese la iveala esecul u.e.
  2018-03-08, 10:50:41 (adresa: 87.118.116.*)
 2. de rusporcia:
  decat succesul in mizerie al rusporciei!
  2018-03-08, 17:39:30 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
E oficial, scad pensiile românilor

Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
E oficial, scad pensiile românilor

Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
E oficial, scad pensiile românilor

cu ,...copy - paste,nu. ...
Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

europeni arabi,!!!? ...
Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Politic

Actualitate