Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Analiză la rece: Impactul asupra Europei al viitorului guvern italian majoritar eurosceptic - mai grav decât Brexit

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-03-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Un nou guvern italian după recentele alegeri legislative nu a fost creat și se pare că va mai dura, cu impact deloc de neglijat asupra configurației europene. Motivele sunt amplu și profund analizate de comentatori politici, în primul rând italieni, dar și europeni. În opinia lui Mogens Peter Carl, fost director general în Comisia Europeană, consecințele alegerilor din Italia "vor fi cu mult mai grave pentru Europa decât plecarea Regatului Unit din UE". Alunecarea Italiei spre euroscepticism, spune el, se aseamănă cu o "pneumonie ce trebuie tratată cu o puternică doză de antibiotice pentru a se evita efecte ireversibile".
 
A cui este greșeala? întreabă Morgens Peter Carl. Răspunsul său: în mare parte, greșeala aparține Europei, statelor membre ale UE care s-au făcut că nu aud problemele peninsulei. Mai întâi, sosirea a milioane de migranți pe coastele italiene și refuzul altor state europene de a primi doar o parte minimă dintre ei, iar apoi refuzul europenilor de a se angaja la o protejare eficientă a frontierelor maritime. Concomitent, nu trebuie uitate, adaugă fostul oficial al Comisiei Europene, impactul crizei financiare din 2008 și explozia datoriei publice, atribuite dlui Dijselbloem, fostul președinte al Eurogrupului (miniștrii de Finanțe europeni), tendința țărilor din Europa de Sud de a se angaja la cheltuieli fără limită pentru a cere apoi ajutor. În toate aceste cazuri se vede în mod clar nerespectarea principiului de bază al construcției europene, spune Morgens Peter Carl, cel al "solidarității comunitare".
 
Nu se pune problema unui "Italexit", dar nici nu este exclus
 
Impactul asupra opiniei publice italiene al alegerilor recente a fost, în opinia oficialului mai sus citat, "dezastruos". Până în urmă cu zece ani, Italia era una dintre țările UE unde opinia publică sprijinea cu foarte mare entuziasm proiectul european. La doar un deceniu, acest entuziasm este înlocuit de o majoritate eurosceptică ce nu are totuși nimic comun cu Frontul Național din Franța. Alta este situația în Italia: partidele politice tradiționale s-au dovedit incapabile să scoată țara din criză și, în plus, "s-au trezit strânse între intransigența dogmatică a Nordului Italiei privind bugetul și sosirea milioanelor de migranți în Sud". În acest moment, din fericire, spune Morgens Peter Carl, Italia nu este în pragul unui "Italexit", dar impactul asupra Europei al unui viitor guvern de coaliție majoritar eurosceptic va fi dramatic și mult mai grav decât Brexit. Italia nu este doar unul din fondatorii Uniunii Europene, ci și un stat membru pe al cărui sprijin Uniunea s-a putut bizui în tot ce a realizat. Să nu uităm, spune oficialul amintit, că Italia este o țară cu 60 milioane de locuitori, cu o producție industrială ce o depășește pe cea a Franței cu 20% și pe cea a Marii Britanii cu 50%. Dar, "dincolo de aceste cifre, postura politică este cea care în cele din urmă contează".
 
Cum se poate remedia dezastrul?
 
Potrivit lui Morgens Peter Carl, nu trebuie așteptat un miracol. Pentru a opri și inversa actuala evoluție în Italia, trebuie atacate rădăcinile: 1/ să se acorde Italiei tot ajutorul necesar pentru rezolvarea problemei migrației care, de fapt, este a întregii Europe; 2/adoptarea de politici macro-economice care să permită Sudului italian relansarea economică. "Franța", crede Peter Carl, "are de jucat un rol major (cu visul lui Macron "Europa care protejează"), dat fiind dogmatismul și egotismul Germaniei și incapacitatea Comisiei Europene de a veni cu scheme eficace". 
 
 
 
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  urmeaza itexit cu mueue
  2018-03-12, 14:10:54 (adresa: 23.129.64.*)
 2. de itexit:
  eliberarea de sub imperiul jermaniei,Trump le-a raspuns, deja.
  2018-03-12, 14:57:57 (adresa: 77.247.181.*)
 3. de itexit:
  la fel 2
  2018-03-12, 15:20:11 (adresa: 185.220.101.*)
 4. de :
  buna jarteaua lui daddy!
  2018-03-12, 16:48:52 (adresa: 83.103.229.*)
 5. de :
  itexit cu succes.
  2018-03-12, 17:17:45 (adresa: 162.247.72.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

sunt ferm hotarat ,sa NU te votez. ...
Iohannis: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte

Se stia asta de la inceput. Romanii nu uita seara ...
Iohannis: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte

tatuku nostru DRAG NE-A fost sa te vedem la parnai ...
Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: