Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Sub presiunea protestelor din stradă, noul premier armean (fost președinte al țării), Serge Sarkissian, a demisionat. Sărăcia și corupția - cauza amplelor manifestații din Armenia

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Serge Sarkissian foto: romaniatv.net

Data adaugarii: 2018-04-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Protestele masive  ale cetățenilor armeni, care luni au dus la demisia lui Serge Sarkissian din funcția de premier, după ce zece ani a fost președintele acestei țări, au pus în lumină problemele grave economice, politice și sociale din această fostă republică sovietică.
 
Luni, după 12 zile de neîntrerupte proteste de stradă, Sarkissian și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Armeniei, în care tocmai fusese numit, după un deceniu la președinția țării fără să fi reușit a ameliora cât de cât viața armenilor. «Protestele din Armenia», a declarat presei Iuri Navoian, liderul ONG «Dialog», «au  pus în evidență problemele socio-economice și politice ce s-au acumulat de mai mulți ani». În context, el a menționat îndeosebi corupția sistematică și monopolul public în economie, ceea ce a făcut  imposibilă dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a acestei țări cu doar 3 milioane de locuitori. 
 
Sărăcia și mita
 
Rata sărăciei în Armenia, țară cu o populație de 3 milioane de locuitori, a crescut considerabil în ultimii ani. Potrivit  cifrelor publicate de Banca Mondială, ea era în 2016 de 29,8%, iar în 2008 de 27,6%, iar venitul brut per locuitor stagnează la 3770 dolari, cifră identică cu cea de acum zece ani. «Corupția este pe cale să sugrume țara», a relatat pentru corespondenții de presă străini prezenți la Erevan un mic antreprenor (Mucheg Khatcharaian). «Dacă vrei să lansezi o mică întreprindere», spunea el, «trebuie să dai  mită funcționarilor. Agenții serviciilor fiscale și chiar profesorii din învățământ cer cadouri.
.. Majoritatea populației țării nu mai are încredere în autorități, în sistemul politic în general». Ceea ce a dus la demisia lui Sarkissian, spune un analist politic local, Arman Bochian, a fost faptul că nu și-a respectat promisiunile făcute în urmă cu zece ani când a venit la președinția țării și nici promisiunea făcută la sfârșitul mandatelor de a nu mai rămâne în niciun fel la putere. 
 
Rusia nu face nicio mișcare
 
Deși Constituția interzice rămânerea la președinția țării mai mult de două mandate,  Sarkissian a determinat votarea, în 2015, a unei controversate reforme ce conferă  cele mai mari puteri primului ministru,  funcția de președinte devenind protocolară. El a promis atunci, în focul dezbaterilor, că nu va candida la funcția de prim-ministru după încheierea mandatelor de președinte. Dar, surprinzător și spre marea revoltă a populației, la 17 aprilie, acest militar în vârstă de 63 ani face tot ce-i stă în putință și  devine prim-ministru al Armeniei, revenind astfel de facto la putere. Cum era de așteptat, manevra sa a antrenat ampla criză politică cu care se confruntă în aceste zile Armenia. Pentru moment, criza nu a depășit granițele țării, așa cum s-a petrecut în Ucraina. Deși se știe că Sarkissian este un pro-rus, la protestele din stradă nu a fost invocat acest fapt, iar Rusia, care absoarbe aproape un sfert din exporturile Armeniei și dispune de o bază militară în Armenia, s-a abținut - cel puţin pentru moment - de la orice comentariu privind situația de la Erevan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: