Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Acordul nuclear este doar cel mai recent în seria angajamentelor internaționale din care Donald Trump vrea să retragă Statele Unite

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-05-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:De la preluarea președinției Statelor Unite, Donald Trump s-a aplecat «cu sârguință» asupra respectării sloganului său de acum istoric, lansat în campania electorală - «America the first» - în detrimentul multor tratate internaționale cu impact european și mondial.
 
Sunt bine cunoscute - prin impactul politic și economic pe care le-au avut - deciziile personale ale lui Donald Trump privind ieșirea Americii din acordul nuclear iranian, din acordul climatic de la Paris, din UNESCO sau din Tratatul de liber schimb transpacific. Și nu sunt ultimele decizii de acest fel, prognozează surse apropiate președintelui american.
Ieșirea din acordul nuclear cu Iranul
«Dragi concetățeni», spunea marți seară Donald Trump, «astăzi doresc să informez întreaga lume despre eforturile pe care noi le depunem pentru  împiedicarea Iranului să obțină arma nucleară… Este vorba de o oribilă înțelegere unilaterală la care nu ar fi trebuit să se ajungă niciodată». Așa anunța, la 8 mai, Donald Trump decizia sa privind ieșirea Statelor United din acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 sub administrația lui Barack Obama, pe care o justifică astfel: «Când fac o promisiune, mi-o respect», făcând astfel referire la promisiunile făcute în campania electorală, între care se află și ieșirea din acordul nuclear iranian. America urmează acum să restabilească o largă paletă de severe sancțiuni împotriva Iranului. O decizie, spun toți analiștii politici europeni, care aruncă în incertitudine întreaga comunitate internațională.
 
Retragerea din UNESCO
 
În octombrie 2017, tot printr-o decizie personală, Donald Trump a retras Statele Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Imediat, o măsură similară era luată de către Israel. Motivul invocat: instituția respectivă ar promova o politică anti-israeliană. Decizia respectivă, declara atunci Trump, reflectă «preocuparea Statelor Unite față de acumularea deficiențelor în activitatea UNESCO, ceea ce impune o reformare în profunzime a organizației și modificarea atitudinii persistent anti-israeliene».
 
Retragerea din acordul climatic de la Paris
 
La 1 iunie 2017, președintele american provoca o undă de șoc la nivel mondial, anunțând retragerea Statelor Unite din acordul climatic de la Paris semnat în 2015 de 195 state ale lumii. Textul, ne amintim, viza limitarea creșterii temperaturii medii mondiale la maximum 2 grade Celsius față de era pre-industrială. Statele Unite sunt al doilea emițător de gaze cu efect de seră, după China.
Întorcând spatele celor aproape 200 de semnatari ai acordului respectiv - text considerat a fi cel mai larg și cel mai rapid semnat din istoria omenirii - Donald Trump și-a atras dezaprobarea comunității internaționale. Văzându-se, în acest caz, izolat pe scena internațională, Trump și-a justificat decizia susținând că acordul este foarte «nedrept» pentru țara sa și adaugă că dorește să apere locurile de muncă ale americanilor. Ne mai amintim și faptul că, în perioada campaniei electorale, Trump a calificat teza încălzirii climei pe Terra drept «o prostie», «o invenție a Chinei». «Întotdeauna a fost așa, vremea se schimbă, sunt furtuni, ploi și zile frumoase», spunea el, spre stupoarea experților în domeniul schimbărilor de climă pe Terra.
Retragerea SUA din Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP)
În 23 ianuarie, Donald Trump semna un document ce punea capăt participării Statelor Unite la TPP, pe care-l califică drept un «acord teribil». Semnat în 2015 de 12 țări din Asia-Pacific, cu excepția Chinei, tratatul a fost conceput, în perioada administrației Obama, ca o contrapondere la influența crescândă a Chinei. Trump a văzut și în acest acord semnat de Obama un act contrar intereselor americane.
 
Alte angajamente din care Donald Trump vrea să retragă Statele Unite
 
Din surse apropiate Casei Albe, s-a aflat că seria retragerii Americii din alte acorduri internaționale nu s-a încheiat. Din rațiuni economice și întotdeauna în numele «apărării naționale», Trump a lansat noi negocieri privind acordul de liber-schimb nord-american (ALENA), tot o promisiune făcută în campania prezidențială. Trump susține că această vastă zonă de liber-schimb ce reunește, începând din 1994, SUA, Canada și Mexicul a contribuit la delocalizarea în Mexic a milioane de locuri de muncă industriale americane. Apoi, preciza Trump, taxele vamale de 25% la importurile de oțel și 10% la cele de aluminiu pe care Trump le-a semnat la 8 martie «nu vor fi retrase decât dacă va fi semnat un nou acord «just» ALENA». În campania sa electorală, președintele american nu se anunță favorabil niciunui acord comercial cu Uniunea Europeană (TTIP).
În timpul campaniei sale electorale, printre promisiunile făcute și, potrivit surselor americane informate pe cale de a le îndeplini, figurează revenirea la principiul «dreptului solului» la stabilirea cetățeniei, dreptul la tortură în lupta împotriva terorismului. Donald Trump, invocând sloganul său bine cunoscut «America the first», a lansat proiectul unui decret anti-imigrație prin care este interzisă șederea în Statele Unite a cetățenilor proveniți din 6 țări cu majoritate musulmană și pradă războaielor împotriva terorismului. În acest moment, acest proiect nu a fost finalizat în totalitate, dar o parte din dispozițiile lui au fost validate.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
  Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

  In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate