Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Criza migrației - «o otravă» pentru Uniunea Europeană

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: carleton.ca

Data adaugarii: 2018-06-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Țările europene s-au dovedit incapabile să adopte o poziție comună în fața fluxului migrației declanșat în 2015. Astăzi, Italia și Dreapta germană amenință cu o explozie a spațiului Schengen.

Criza declanșată în aceste zile de guvernul populist italian îi obligă pe Emmanuel Macron și pe Angela Merkel să procedeze mai rapid la reformarea politicii europene în domeniul migrației.Europa, avertizează comentatori ai presei franceze, se afundă într-o reală criză a migrației. Cu doar două săptămâni înaintea decisivului summit european ce vizează relansarea Uniunii Europene, coeziunea continentului este periculos amenințată de consecințele unei crize a migrației «prost gestionate». Italia a fost prima care a dat lovitura. Refuzând, duminică, să primească în porturile sale o navă cu migranți ce traversau Mediterana, guvernul populist italian a provocat surprindere, dar și confuzie. A obligat europenii să găsească, în fine, o soluție mult mai rapidă decât era prevăzut.

Solidaritatea a eșuat

De circa trei ani, Europa caută o ieșire din această criză a emigrației. Încă de la început, negocierile s-au lovit de lipsa solidaritățîi unora sau altora dintre statele UE, refuzând să accepte migranți pe teritoriul lor. Între Germania Angelei Merkel, care a decis unilateral primirea a aproape un milion de solicitanți de azil și Ungaria lui Viktor Orban care a mers până la ridicarea de bariere la frontierele Ungariei, un dialog pe tema migrației nu a ajuns niciodată să aibă loc. Așa se face că, în aceste zile, «pe terenul migrației domneşte confuzia», iar «cacofonia politică a ajuns la paroxism».


Strategia unei repartizări echitabile a refugiaților - sub forma unor cote - propusă în 2015 de Jean-Claude Juncker a eșuat. Din cei 160.000 de solicitanți de azil ajunși în Grecia și Italia, care ar fi trebuit să fie distribuiți în țările UE, doar o treime au fost primiți de țări dispuse să-i găzduiască. Ungaria, Slovacia și Polonia nu au acceptat niciunul, iar alte state, cum este cazul Franței, sunt departe de a-și fi îndeplinit angajamentele luate. «Otrava» naționalismului s-a extins și ea în proporții îngrijorătoare în Uniunea Europeană. În Ungaria, Austria, Cehia, Slovenia, Italia, și în Germania (prin AfD), partidele ostile imigrației au câștigat teren. Iar duminică, 17 iunie, coaliția populistă la putere în Italia a dat un «brutal semnal de alarmă». A nu se uita și alt fapt cu mare semnificație politică în Germania: UCS, aliatul tradițional al Angelei Merkel la guvernare, zdruncină guvernul propunând insistent o înăsprire a politicii în privința migrației, pe care dna cancelar o refuză categoric.

O «axă» cu viziuni politice

Analiști politici nu doar francezi semnalează pericolul «fărâmițării» Uniunii Europene pe tema migrației. Dacă Italia continuă să refuze primirea în porturile sale a navelor cu migranți salvați de ONG-uri, vecinii vor declanșa atacurile, își vor baricada frontierele și principiul liberei circulații asociat la Schengen va fi definitiv abandonat. Creșterea tensiunii în ultimele zile poate avea, însă, și o parte pozitivă, în cazul în care ar incita europenii la găsirea unei ieșiri din actuala criză a migrației. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, s-a apropiat de omologii săi austriac și german în cadrul unei «axe» cu ţinte pronunțat politice. Opinia analiștilor politici francezi este că, în realitate, este vorba de «un atelaj artificial», având în vedere că guvernul italian are interesul să susțină proiectele europene ale lui Emmanuel Macron și ale Angelei Merkel. Premierul italian, Giuseppe Conte, aflat vinerea trecută la Paris, a declarat că dorește încetarea valabilității acordurilor de la Dublin conform cărora întreaga sarcină a primirii și a tratamentului aplicat migranților revine primei țări primitoare. O poziție susținută și de Paris sau Berlin care doresc o armonizare a dreptului la azil, a sistemului cotelor și a unei politici europene în domeniul frontierelor, dotată cu mult mai multe mijloace de acțiune. Soluționarea crizei migrației, în opinia Parisului și a Berlinului, presupune crearea de centre europene de triere în țările de plecare a migranților, respectiv în Africa, unde să se facă o separare între solicitanții reali de azil și migranții economici pe care Europa nu îi dorește. Numai așa pot fi evitate pierderile de vieți omenești în Mediterana, dar și antrenarea țărilor europene în situații de criză așa cum se întâmplă din păcate în ultimele săptămâni.

 
 • Currently 3.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: