Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Scădere dramatică a încrederii francezilor în Emmanuel Macron și în premierul Edouard Philippe

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: europe1.fr

Data adaugarii: 2018-07-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Un sondaj de opinie Elabe, realizat la cererea ziarului «Les Echos» și a Radio Classic, arată că președintele Macron și premierul Philippe au ajuns la cea mai scăzută cotă de încredere a francezilor de la preluarea mandatelor până în prezent.

Politica lui Macron este considerată de o largă majoritate a francezilor «injustă și ineficientă», neconformă cu ceea ce a promis în campania electorală. Obținerea unui loc de muncă și puterea de cumpărare se află pe primele locuri ale așteptărilor cetățenilor țării.


În problematica europeană, după acordul fragil la care s-a ajuns la Bruxelles în chestiunea migrației și discuțiile fără rezultat privind zona euro, francezii judecă, în proporție de 56%, că Emmanuel Macron «nu are o influență reală asupra funcționării și deciziilor luate în Uniunea Europeană».

Procentul francezilor care mai au încredere în cei doi lideri a ajuns în luna iunie la doar 34%, în timp ce cota celor ce nu mai au încredere în politicile lor a ajuns la peste 60%. «A fost luna tuturor recordurilor pentru Emmanuel Macron», a comentat Bernard Sananès, președintele agenției Elabe. «Cota de încredere a președintelui Macron se situează - în mod surprinzător pentru analiștii politici francezi - cu doar trei procente deasupra celei a lui François Hollande la același interval al mandatului său. Bernard Sananès spune că acum, sub actuala administrație, «fracturile între categoriile socioprofesionale și teritorii nu au fost niciodată mai îngrijorătoare».Edouard Philippe - aceeași tendințăProcentul francezilor care au declarat la sondajul mai sus menționat că mai au încredere în primul ministru a scăzut în ultima lună cu încă 6 puncte, atingând doar 31%, cota cea mai scăzută de la numirea sa în funcție. Această spectaculoasă scădere a încrederii înregistrată de cei doi importanți lideri executivi are, potrivit «Les Echos», mai multe explicații. Mai întâi, o comunicare derutantă. În cursul unei aceleiași săptămâni, președintele a fost văzut, la o întâlnire, cum îl punea la punct pe un licean care i s-a adresat cu numele «Manu» și nu cu formula «Domnule președinte», iar trei zile mai târziu, la o sărbătoare muzicală, președintele se fotografia, la Elysée, în compania unor dansatori ce-și schimbaseră sexul. Apoi, Emmanuel Macron și Edouard Philippe plătesc pentru ambiguitatea lor în domeniul social.


Evocând într-o declarație publică ideea conform căreia s-au cheltuit prea multe parale pentru prestații sociale, Macron și-a atras multe comentarii negative și a trezit îngrijorare în rândul francezilor, chiar dacă ulterior a încercat să repare gafa. Francezii au interpretat exprimarea respectivă drept un preambul la o viitoare reducere a ajutoarelor sociale, a subliniat Bernard Sananès, directorul Elabe. Ca să nu mai vorbim de disputele din ultimele săptămâni privind modificări ale condițiilor în care, potrivit sistemului în vigoare, unul dintre soți primește jumătate din pensia celui decedat. Un subiect în legătură cu care Macron a trebuit să vină cu explicații, puneri la punct, fără însă să înlăture îngrijorarea francezilor cu vârste între 50 și 64 ani, interesați de subiect.Efectul poziției în chestiunea migrațieiProblema migrației, foarte prezentă de-a lungul lunii iunie după ce nave cu migranți nu erau primite în porturile europene, dar și după dezbaterile de la ultimul summit de la Bruxelles, a arătat limitele poziţiei adoptate de Emmanuel Macron. El a fost judecat drept prea sever de către francezii de stânga și prea laxist de cei de dreapta. Are loc, în prezent - spun analiștii care au realizat sondajul Elabe - o polarizare a societăţii franceze, mai profundă ca niciodată în Franța: între, pe de o parte, categoriile cele mai avute și locuitorii din marile aglomerații (electoratul de care Macron are nevoie) şi, pe de altă parte, categoriile populare și cetățenii din teritoriile rurale. Din această ultimă categorie de francezi, doar 19% mai au o opinie bună despre Emmanuel Macron (fiind vorba în special de muncitori).Absența rezultatelor«Ceea ce este central astăzi», mai spune Bernard Sananès, directorul Elabe, «este îndoiala privind eficacitatea, cu precădere absența rezultatelor»… «Acest guvern», subliniază Sananès, «nu are drapel, nu are ceva cu care să spună ”iată ce am reușit”». «Nu există, din prudență, niciun fel de comunicare referitoare la rezultatele obținute spre exemplu privind șomajul, domeniu în care francezii spun nu doar că actuala politică este injustă, ci, în plus, că nu există rezultate». La toate acestea se adaugă dubiile francezilor asupra capacității de a transforma Franța, promisiune făcută de Emmanuel Macron în campania prezidențială. Procentul celor care mai cred în atingerea acestui obiectiv a rămas, din luna aprilie, la 20%. Există impresia în rândul multor francezi - arată sondajul Elabe - că «motorul reformelor s-a oprit, că ritmul s-a pierdut și că există un decalaj între vorbe și acțiune».

În problematica europeană, după acordul fragil la care s-a ajuns în chestiunea migrației și discuțiile fără rezultat privind zona euro, francezii judecă, în proporție de 56%, că Emmanuel Macron nu are o influență reală asupra funcționării și deciziilor luate în Uniunea Europeană. Ceea ce, spun realizatorii sondajului de opinie, «întreține îndoiala privind eficacitatea acțiunilor» sale.

 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: