Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Daniel Dăianu: Avem un sistem financiar defect

Finante Banci - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Vicepreşedintele ASF spune că sistemul bancar european este supradimensionat şi funcţionează pentru sine însuşi, iar nu spre binele economiile

Alternativa ar fi o tranziţie către un sistem bancar mai simplu

Sistemul de decizie la nivel european a devenit prizonierul unui sistem financiar supradimensionat în raport cu economia reală, spune Daniel Dăianu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Modele de risc sunt inadecvate, efectul de pârghie cu care operează instituţiile de credit este excesiv, iar activităţile speculative proprii ale băncilor prea ridicate faţă de finanţarea propriu-zisă a economiile. "Avem un sistem financiar defect", a declarat astăzi Dăianu la conferinţa cu tema “Uniunea Bancara Europeana si Noul Model Bancar – efecte pentru mediul de afaceri” organizată de grupul de presă Bursa cu sprijinul Camerei de Comerţ Româno-Britanice.

Sistemul bancar funcţionează după "un design defectuos", iar acum cadrul de reglementare european încearcă o corectare a acestuia. Criza financiară din 2008 a arătat că "nu orice inovaţie finanicară este bună şi unele inovaţii sunt maligne", dar şi că "interconectivitatea poate aduce stricăciuni" în măsura în care afectează robusteţea sistemului. Expunerile mutuale sunt periculoase şi de aceea se şi vobeşte despre un mecanism comun de garantare a depozitelor bancare.

Băncile ar trebui "sparte" în funcţie de activitate

Multe dintre bănci îşi obţin două treimi din câştiguri derivă în urma activităţilor de trading, iar volumul acestora ar trebui redus astfel încât băncile să se întoarcă la misiunea lor fundamentală de finanţare a economiei reale. "Se pune în discuţie însuşi modelul de bancă universală", a mai spus Dăianu.

El recomandă un sistem bancar mai simplu şi o separare a activităţilor de bănci de investiţii de cele clasice, după modelul legii Glass-Steagal care a fost introdusăîn SUA după Marea Criză din 1929-1933. Diminuarea activităţii speculative ar trebui să fie ţinta de urmărit, dar mai "este cale lungă până să ajungem la un nou model de banking care să facă sistemul mai robust", a completat oficialul ASF.

Capitalizarea, o sarcină costisitoare pentru bănci

În opinia sa, capitalizarea suplimentară a băncilor pentru un total de 55 miliarde euro prevăzută de autorităţile europene este insuficientă.


În acest sens, ar fi de amintit că la problemele apărute la banca belgiană Deixia necesarul de capital a fost de 40-50 miliarde euro numai pentru a se ţine sistemul funcţional.

O dificultate în plus pentru obţinerea capitalului este reticenţa din pieţe. Conform lui Dăianu, existenţa aşa-numitelor planuri de bail-in care prevede cooptarea unor categorii de creditori înntr-un aport la capitalul băncilor nu va face decât să majoreze costurile de finanţare. În plus, acestea vor accentua fragmentarea pieţelor în funcţie de performanţa economiilor; grupuri de firme din Germania vor putea să se finanţeze la costuri mult mai avantajoase decât competitori din Spania şi Italia, spre exemplu.

Moneda euro, o provocare suplimentară pentru sistemul bancar din UE

Spre deosebire de alte sisteme bancare din ţările industrializate, cel european are dezavantajul de a se afla într-o zonă monetară care nu este optimă. Integrarea politică a Europei a fost urmărită încă dintru început tocmai pentru a avea şi susţinerea fiscală a uniunii monetare.

Proiectul uniunii bancare reprezintă o încercare de adâncire a integrării sistemului financiar, mai spune Dăianu. Schema de garantare colectivă a depozitelor nu este avută în vedere încă, iar mutualizarea parţială a datoriilor rămâne un obiectiv chiar dacă pe termen lung, a mai adăugat acesta.

 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Transporturi

  Curierul contabilului

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi