Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Dosarele RCA, soluţionate între 3 şi 117 zile

Finante Banci - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Analiza ASF pe primul semestru din 2016 arată că Omniasig Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15, la polul opus situându-se City Insurance, cu 117 zile
Durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza fiind efectuată fără Carpatica Asig S.A.).  Din totalul de dosare de daune avizate 54,70% au fost achitate în termenul legal
Patru asigurători deţineau trei sferturi din piaţa RCA în S1 din 2016. Trei dintre aceştia – Euroins, Carpatica Asig şi City Insurance – se aflau în diferite etape ale procedurilor de redresare financiară


Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind modul de soluţionare a dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul I al anului 2016, arată că patru societăți de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate și anume: Euroins S.A. (23,58%), Carpatica Asig S.A. (20,02%), Asirom VIG S.A. (17,07%) și City Insurance S.A. (14,23%).
În prima jumătate a anului trecut, Euroins, Carpatica Asig şi City Insurance se aflau în diferite etape ale procedurilor de redresare financiară, Asirom VIG întâmpinând greutăţi în achitarea daunelor (existau deja numeroase plângeri depuse în acest sens împotriva asigurătorului).
De altfel, cei patru asigurători au terminat anul 2015 cu mari pierderi financiare. Asigurătorul cu cele mai mari pierderi a fost Euroins, cu aproape 300 milioane lei. Pe locul secund în topul societăţilor care au înregistrat pierderi se află Carpatica Asig - cu pierderi de 204.382.536 lei -, Asirom VIG a înregistrat pierderi de 50.510.109 lei, iar City Insurance - 10.509.984 lei.
În ceea ce privește modul de respectare de către societățile de asigurare a termenului legal de plată și a celui de soluționare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condițiile de acordare a despăgubirii, ASF a evidenţiat doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluționează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună şi durata medie de soluționare a dosarelor de daună.
„Datele raportate de societățile de asigurare indică faptul că, în primele șase luni ale anului 2016, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuată fără datele aferente dosarelor de daună avizate și plătite de Carpatica Asig S.A.). Din totalul de dosare de daune avizate 54,70% au fost achitate în termenul legal”, a informat ASF în raportul pe primul semestru din 2016.


Omniasig VIG – cea mai mică durată de plată a daunelor


Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance S.A. și Asirom VIG S.A. au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%). ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance S.A., cât şi la Asirom S.A.
, a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017.
Analiza ASF arată că durata medie de soluționare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% față de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost soluționate în termenul legal.

City Insurance soluţiona dosarele în aproape 4 luni

Uniqa Asigurări S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluționare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de soluționare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.

La sfârşitul anului 2016, şase asigurători erau în mari dificultăţi financiare
Şase asigurători se aflau în mare dificultate financiară, la sfârşitul anului trecut: LIG Insurance, Astra şi Forte Asigurări erau în faliment, Carpatica Asig în insolvenţă, iar City Insurance şi Euroins în redresare financiară (procedură din care a ieşit abia săptămâna trecută).

Cât au pierdut asigurătorii în 2015

Potrivit ASF, asigurătorul cu cele mai mari pierderi în 2015 este Euroins, cu aproape 300 milioane lei.
Oricum, situaţiile financiare ale principalilor asigurători autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că pierderile înregistrate de o parte dintre aceştia sunt aproape duble faţă de profitul înregistrat de ceilalţi.
Per total, potrivit statisticii ASF, situaţia rezultatelor financiare raportate de societăţile de asigurare care au deţinut autorizaţie de funcţionare în cursul anului 2015 arată că 16 dintre cele 36 de societăţi de asigurare-reasigurare au cumulat pierderi de 734.608.694 lei (rezultat net), în timp ce profitul celorlalte 20 de societăţi abia însumează 466.968.441 lei.
Pe locul secund în topul societăţilor care au înregistrat pierderi se află Carpatica Asig - cu pierderi de 204.382.536 lei -, locul 3 fiind ocupat de LIG Insurance - 51.379.463 lei, la mică diferenţă de Asirom VIG, care a înregistrat pierderi de 50.510.109 lei, şi Axa Life Insurance - cu pierderi de 45.420.039 lei.
Pierderile înregistrate anul trecut de Gothaer Asigurări au fost de 25.078.119 lei, pierderi între 10 şi 25 milioane lei fiind înregistrate de FATA Asigurări - 10.509.984 lei şi City Insurance - 10.509.984 lei.
Signal Iduna a raportat anul trecut pierderi de 9.275.784 lei, Uniqa Asigurări de Viaţă - 2.495.119 lei, Ate Insurance - 1.691.410 lei, societăţile Asigurare Reasigurare Asimed, Credit Europe, Ergo Asigurări de Viaţă şi Exim România raportând pierderi de sub 1 milion lei.
Pierderile înregistrate de Astra, pe doar primele şase luni ale anului trecut, se ridică la 26,9 milioane lei.


Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a)    vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b)   pagube materiale;
c)    pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
d)   cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  europeni arabi,!!!? ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Credeam ca se bat sa intre la scoala profesionala ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Va va fi la fel de bine ca in Romania, dragi europ ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku bostru DRAG NE-A fost sa il vedem la bul ...
  Iohannis: Dragnea ar trebui să dispară pur și simplu din viața politică

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: