Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (26) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

ASF vrea iar să stabilizeze piaţa RCA

Finante Banci - Afrodita Cicovschi / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Toate măsurile luate până acum par insuficiente, odată ce autoritatea îşi anunţă din nou intenţia de a stabiliza piaţa
Noile măsuri cuprind pilonul legislativ, introducerea preţului de referinţă şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile

În ciuda numeroaselor măsuri anunţate şi uneori chiar luate în ultimii ani pentru redresarea şi stabilitatea pieţei RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă din nou un „pachet de acţiuni”, de data aceasta pentru ieşirea din perioada de plafonare a primelor RCA.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor”, a informat autoritatea, la câteva ore după ce transportatorii cereau prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor RCA până la 31 decembrie 2017.
Revenind la „pachetul de acţiuni”, ASF a anunţat că acesta cuprinde pilonul legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament şi elaborarea legislaţiei de nivelul 2 de competenţa Autorităţii; introducerea preţului de referinţă, potrivit legii, şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile; implementarea de măsuri specifice de protecţie a consumatorilor.
Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA.

Tarifele de referinţă şi definiţia clientului cu risc ridicat

ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terţe părţi independente pentru întărirea credibilităţii rezultatelor obţinute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială, care va oferi asistenţă tehnică în vederea consolidării unei pieţe de asigurări RCA orientată pe tarife de referinţă.

Stiri similare:

» Bagdad: Mașina-capcană a ucis cel puțin 48 de oameni. A fost cea mai puternică detonare de anul acesta
» ASF vrea iar să stabilizeze piaţa RCA
» Ministerul Dezvoltării vrea să cumpere materiale sanitare de peste 22.000 de lei

 
Autoritatea introduce şi conceptul „client cu risc ridicat”, pentru care analiza prevederilor legislative de pe alte pieţe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum posibilitatea apelării la o asociaţie a asigurătorilor în situaţia în care tariful de primă depăşeşte un anumit prag. În urma determinării de către această asociaţie a unui tarif aferent riscului ridicat, contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii, care pot să ţină cont de cota de piaţă, către o societate de asigurare membră a asociaţiei. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR. 

Alte ghiduri de informare

ASF a anunţat că va elabora un ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care să includă recomandări referitoare la conduita asigurătorilor sau intermediarilor în asigurări în relaţia cu consumatorii, precum şi implementarea unor activităţi de informare publică şi educaţie financiară axată pe rolul şi utilitatea RCA.
„Aceste măsuri se înscriu într-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pieţei RCA, ale cărui direcţii generale de acţiune sunt: asigurarea unei evoluţii predictibile şi stabile a pieţei asigurărilor, după încheierea perioadei de plafonare a tarifelor, prin analizarea şi completarea legislaţiei existente; evitarea derapajelor şi asigurarea îndeplinirii obligaţiilor legale prin monitorizarea tarifelor maximale de primă practicate în piaţă; transparentizarea utilizării principiilor actuariale prin publicarea unui raport complet privind stabilirea tarifelor de referinţă la nivel de piaţă; protejarea consumatorilor prin intermediul unor activităţi diversificate de educaţie financiară”, a comunicat ASF.
Proiectul urmăreşte atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziţie către un sistem bazat pe tarife de referinţă, cât şi alte demersuri de stabilizare şi dezvoltare a pieţei pentru următoarele 12 luni. 
Aceste direcţii se situează în linie cu obiectivele fundamentale ale ASF care urmăresc protecţia şi informarea corespunzătoare a consumatorilor, precum şi stabilitatea şi funcţionarea sănătoasă a pieţelor. 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Cineva scria ca de acum 27 de ani politia de la in ...
  Procurorii DNA ridica documente de la Biroul de Permise si Inmatriculare a Vehiculelor din Iasi

  psd-ist, braconier! ...
  Guvernatorul Deltei Dunarii, care il criticase pe Dragnea pentru partida de pescuit, a fost demis din functie

  dezastru SI in agricultura! ...
  Dezastru în agricultură din cauza scăderii temperaturilor

  https://www.agerpres .ro/externe/2016/04/ 21/onu-t ...
  Un submarin nuclear al SUA a ajuns in Peninsula Coreea

  Alo, .....defectiune la mansarda la tov-ul ? ...
  Un submarin nuclear al SUA a ajuns in Peninsula Coreea

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Actualitate