Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Cum îşi pot eşalona firmele datoriile către Fisc

Finante Banci - Gazeta de Sud
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-04-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Firmele cu datorii trebuie să îşi calculeze bine dacă pot să restituie la stat şi rata de eşalonare, şi datoriile curente. În caz contrar, Fiscul le execută activele depuse garanţie

Mii de firme au acumulat datorii către bugetul de stat şi multe nu ştiu cum să facă să scape de ele. Acum, eşalonarea la plată este prevăzută în Codul de Procedură Fiscală, iar Fiscul este mult mai maleabil cu firmele cu datorii, facilitând situaţia garanţiilor ce trebuie depuse de acestea, în ideea că este mai important ca firmele să îşi menţină activitatea şi salariaţii, pentru a aduce noi venituri la bugetul de stat.
Legislaţia fiscală permite eşalonarea la plată, în anumite condiţii, a datoriilor pe care le au firmele către Fisc. În luna martie a acestui an, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova a încasat de la firmele din toate judeţele Olteniei circa 560 de milioane de lei, deşi sumele declarate în total de plată pe luna respectivă au fost de 532 de milioane de lei. Diferenţa până la 560 de milioane de lei o reprezintă sume plătite de firmele care au datorii, precum şi de către societăţile care au eşalonări la plata restanţelor.

Fiscul cere garanţii mai mici decât de obicei

Firmele care au datorii către bugetul consolidat al statului şi nu pot să plătească întreaga sumă o dată, pentru a nu le fi blocate conturile de către Fisc şi executate silit bunurile din patrimoniu, pot să apeleze la eşalonarea datoriilor pentru o perioadă de până la cinci ani. Procedura eşalonării este prevăzută în Codul de procedură fiscală, la capitolul IV, unde este detaliată de la articolul 184 până la articolul 209. Cel mai dificil lucru de îndeplinit de firmele cărora li se aprobă eşalonarea plăţii datoriilor este să se ţină de graficul de eşalonare, în sensul că lună de lună trebuie să plătească la Fisc atât datoriile curente (impozit pe venit, contribuţii şi eventual TVA de plată), cât şi rata din datoriile vechi, eşalonate.
De când statul are nevoie de şi mai mulţi bani la buget, Fiscul a devenit mai maleabil şi preferă să accepte orice garanţie materială au societăţile debitoare, numai să le lase pe acestea să creeze în continuare noi venituri pentru bugetul de stat. Până în anii anteriori, pe vechea ordonanţă care prevedea modalitatea prin care se puteau face eşalonările, Fiscul cerea garanţii materiale enorme, de 120% şi chiar de 140% faţă de nivelul datoriilor firmei. La ora actuală, legislaţia este permisivă, iar firmele care nu au active suficiente să le ipotecheze în favoarea Fiscului tot vor beneficia de eşalonarea datoriilor. Iată cum este posibil acest lucru. „Se pot aduce garanţii materiale orice fel de bunuri din patrimoniul firmei cu o valoare ce nu va depăşi 116% din valoarea datoriilor. Sau firma poate aduce scrisoare de garanţie bancară. Dar chiar dacă firma nu are garanţii suficiente, tot se poate face eşalonarea la plata datoriilor, dar nu se mai anulează penalităţile. Facem eşalonarea la plată, chiar dacă debitoarea are garanţii care acoperă chiar şi numai 30-40% din datorii. Numai în luna martie a acestui an am aprobat 107 eşalonări pentru datorii de 13 milioane de lei.
Scopul eşalonărilor este menţinerea contribuabililor în circuitul economic, păstrarea locurilor de muncă şi reducerea arieratelor pe care le are statul de recuperat“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Avantajele eşalonării datoriilor

Sunt firme care au intrat în diverse blocaje de plăţi, care s-au trezit cu sume mari de plată în urma controalelor fiscale, care au avut TVA de plată către stat, dar nu au avut disponibilităţi băneşti în conturi o perioadă sau firme care nu au încasat creanţele de la terţii cu care fac afaceri, astfel că nu pot plăti datoriile care s-au tot acumulat. Unele dintre acele societăţi sunt executate silit chiar de către Fisc. „Cele mai mari avantaje pentru firme, în cazul eşalonării la plată a datoriilor, sunt următoarele: se suspendă orice formă de executare silită pe contul bancar şi pe bunuri; firma are posibilitatea să participe la licitaţii publice, pentru că obligaţiile fiscale eşalonate nu sunt considerate restanţe ale firmei; în cazul terţilor popriţi, încetează indisponibilizarea sumelor datorate firmelor debitoare; încă un avantaj important este şi acela că se amână penalităţile de întârziere aferente obligaţiilor fiscale restante, în vederea anulării la finalul eşalonării“, a spus directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Acesta a adăugat că, atunci când se fac eşalonări la plată „în cazul sechestrelor aplicate pe bunurile mobile şi imobile ale firmelor, se opreşte executarea silită“.

Există şi riscuri pentru firme

Totul este ca societatea să poată să ducă eşalonarea până la capăt, pentru a i se anula penalităţile de întârziere, care de multe ori sunt cât jumătate din debitul propriu-zis sau chiar peste. Unele firme nu rezistă şi nu se pot ţine de graficul eşalonărilor la plată. În acest caz, Fiscul execută silit garanţiile firmei ipotecate sau gajate în favoarea ANAF.
Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, la ora actuală se află în procedură de eşalonare la plata datoriilor 1.473 de firme din Oltenia, pentru restanţe totale de 137,5 milioane de lei. „Au fost mult mai multe firme în eşalonare, dar nu s-au putut ţine de graficul de rambursare. Numai de anul trecut şi până acum au pierdut eşalonarea la plată aproximativ 1.000 de societăţi. Acum sunt mult mai permisive condiţiile pentru acordarea de eşalonări, astfel că numai în luna martie a acestui an am acordat eşalonări pentru 137 de contribuabili“, a declarat Mihai Antonescu. Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, multe firme din Oltenia au datorii către stat, iar aproximativ 7.000 de astfel de entităţi se află în executare silită de către Fisc.

Firmele cu datorii, păsuite de Fisc

În condiţiile în care Fiscul are nevoie de tot mai mulţi bani la buget, ca să acopere cheltuielile uriaşe ale statului, ANAF insistă pe lângă organele fiscale judeţene să sprijine firmele să îşi eşaloneze datoriile, pentru a le menţine pe linia de plutire, ca să producă în continuare, inclusiv să producă noi venituri pentru stat. „Nu vrem să adoptăm măsuri de presiune sau coerciţie pe firme! Nu este în avantajul nimănui ca o firmă cu datorii să dispară de pe piaţă. Avem un dublu avantaj dacă tot mai multe firme reuşesc să îşi eşaloneze datoriile şi rămân în activitate: se vor plăti impozite şi contribuţii către stat, iar angajaţii îşi vor păstra locurile de muncă şi vor plăti în continuare impozite şi contribuţii către stat“, a explicat Mihai Antonescu.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  De prinderea din urmă a țărilor DEZVOLTATE : n ...
  Tăriceanu, după condamnarea lui Dragnea: Indiferent de sentința definitivă, continuam reforma pentru stoparea abuzurilor

  Shantajul Greciei impotriva Republicii Macedonia ( ...
  Acord după 27 de ani de negocieri: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

  Dragnea, presedinte PSD ,presedintele camerei depu ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi