Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

RBL: Modificarea în grabă a sistemului de pensii vulnerabilizează România

Finante Banci


Dragoş Neacşu, Membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders

Data adaugarii: 2017-09-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Actualul sistem de pensii este singura reformă structurală din România care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternanţelor la putere. 
Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investiţiile făcute pe piaţa de capital şi, de cealaltă, prin faptul că oferă antreprenorilor români şi autorităţilor publice locale o soluţie alternativă de finanţare. Este, în acelaşi timp, parte din “sistemul imunitar” pe care România l-ar putea activa într-o nouă criză financiară: în cazul în care investitorii străini ar decide să se retragă de pe piaţă, cum se întâmplă în perioade de instabilitate, fondurile de pensii ar putea achiziţiona titlurile de stat româneşti vândute de aceştia.

RBL consideră că orice declaraţie publică despre schimbarea sistemului de pensii - o construcţie în care am investit cu toţii vreme de un deceniu - trebuie făcută cu responsabilitate şi într-un mod echilibrat, pentru că riscă să priveze antreprenorii locali de o sursă prin care îşi pot finanţa creşterea şi să vulnerabilizeze România.
În 2008, la declanşarea crizei, fondurile de pensii private erau încă în fază de proiect, deci nu au putut juca rolul benefic pe care investitorii instituţionali locali îl au în situaţii-limită. Numeroşi investitori instituţionali străini s-au grăbit, atunci, să vândă cu orice preţ obligaţiunile suverane ale României, aşteptându-se la o prăbuşire a economiei. “Ar fi fost foarte bine să fi fost funcţionale, atunci, fondurile de pensii de azi, întrucât ar fi putut cumpăra obligaţiunile vândute cu discounturi de peste 20% de străinii panicaţi.
Şi ar fi stabilizat mai rapid şi mai eficient preţul acestora în piaţă, aducând câştiguri de capital milioanelor de români contributori”, a declarat Dragoş Neacşu, membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders (RBL), CEO al Erste Asset Management. 
Astăzi, după aproape 10 ani de la declanşarea crizei, fondurile de pensii finanţează o parte semnificativă din deficitul bugetar, cumpărând titluri de stat alături de alţi investitori instituţionali majori locali. În felul acesta este asigurat un echilibru necesar în raport cu finanţatorii externi. Investitorii instituţionali locali deţin astăzi o cotă-parte comparabilă cu cea a finanţatorilor externi - circa 18% - din datoria publică finanţată prin obligaţiuni suverane. Tendinţa aşteptată de evoluţie a sectorului de pensii este ca investiţiile să fie extinse spre instrumente de datorie şi participaţii în companii antreprenoriale româneşti.
RBL consideră că Guvernul poate trata în mod responsabil tema modificării sistemului de pensii renunţând la declaraţii prin care testează opinia publică - şi venind în faţa partenerilor sociali, pentru consultări, cu studii de impact şi propuneri scrise, în locul mesajelor transmise prin presă. Credem că este important ca guvernanţii să nu vulnerabilizeze întreaga economie şi capacitatea ţării de a se proteja în faţa dezechilibrelor externe pentru a rezolva, cu orice preţ, urgenţe pe termen scurt. RBL e gata să ofere puncte de vedere, asistenţă, know how şi propuneri pentru soluţii sănătoase pentru România.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  LEGEA ANTIdracNEA A FOST APROBATA DE UE ! ...
  Eurodeputaţii aprobă recomandările detaliate ale comisiei speciale privind infracţiunile fiscale

  ALTA TAXA pesede LA BUGET CA ORICUM NU VA DA NICIO ...
  Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

  Trebuie comunicat Realitatii TV ca acum in emisiun ...
  Ultimul drum al Regelui Mihai I

  mi-am luat popcorn, sa urmaresc prabuselnitza in d ...
  Sperietoarea Split TVA

  de ce sunt permisi fosfatii, nitratii, nitritii, a ...
  Aditivii de fosfat în carnea de kebab: propunerea Comisiei merge mai departe

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: