Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

Analiștii financiar-bancari: 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă

Finante BanciData adaugarii: 2018-01-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:    Iancu Guda, AAFBR: Costul banilor este aşteptat să crească din cauza presiunilor inflaţioniste, iar 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă
    Lucian Anghel, BVB: 2017 a fost un an extrem de dinamic cu 4 IPO-uri, 9 emisiuni de obligațiuni corporative și o creștere pentru BET-XT-TR de aproape 24%
    Horia Braun Erdei, BCR: Creșterile obținute pe piața de capital reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să vină la bursă și să se finanțeze
    Ciprian Dascălu, ING: E mai bine să vii pe piața de capital decât să te împrumuți când factorul de producție devine mai scump în urma creșterii de dobândă


Firmele din România ar trebui să-şi crească gradul de capitalizare, iar 2018 este un an foarte bun pentru listarea la bursă, au declarat analiștii prezenți la evenimentul „Cum vor arăta indicatorii macroeconomici ai României în 2018?”, organizat de Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Este foarte important ca firmele active în România să-şi crească gradul de capitalizare. Într-un context în care costul banilor este aşteptat să crească din cauza presiunilor inflaţioniste, 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă. Din perspectiva venitului, consumul este la un nivel semnificativ pentru a încuraja investiţiile şi creşterile veniturilor pentru anul în curs. Din perspectiva alternativelor de finanţare, anul 2018 este favorabil pentru listarea la bursă,” a spus Iancu Guda, președintele AAFBR.

„Piața locală de capital a cunoscut în 2017 unul dintre cei mai dinamici ani: 4 listări ale companiilor private și 9 emisiuni de obligațiuni corporative. Ceea ce este de remarcat este că acțiunile pe care investitorii le-au cumpărat în companiile care fac parte din indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, au avut o creștere de peste 19% anul trecut. Creșteri impresionante, de aproape 24%, au avut loc și pentru BET-XT-TR, indicele care include cele mai tranzacționate 25 de companii listate la BVB și de dividendele acordate de acestea. Desigur, randamentele trecute nu reprezintă o garanție pentru viitor, însă pot transmite un semnal în legătură cu modul în care românii își pot crește avuția accesând piața de capital,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.


„Creșterile obținute pe piața de capital reprezintă o oportunitate și pentru cei care vor să vină la bursă și să se finanțeze,” a susținut Horia Braun Erdei, economist-șef în cadrul BCR. „Companiile din România sunt subcapitalizate și multe dintre ele nu pot accesa nici măcar un credit bancar din acest motiv. Dacă vii la bursă, îți rezolvi problema de capitalizare, partea de evaluare pe care o găsești acum pe bursă e atractivă, deci prețurile pe care le poți obține ca emitent de acțiuni probabil că sunt destul de bune fiindcă ne aflăm la această fază foarte bună a ciclului economic și financiar. Deci, mă uit cu interes la anul 2018 în ceea ce privește potențialele listări,” a precizat Erdei.

Semnalul dat de Banca Națională a României prin majorarea dobânzii-cheie la 2%, prima majorare din 2008 încoace, e un prim indicator de creștere a costului de finanțare și, în acest context, listarea pe bursă reprezintă o opțiune serioasă pentru companii. „PIB-ul este format din factori de producție: muncă, capital, resurse naturale. Resursele naturale sunt oarecum constante, factorul de producție muncă e din ce în ce mai greu disponibil, iar factorul de producție capital devine mai scump odată cu creșterile de rată de dobândă. Mai clar, e mai bine să vii pe piața de capital decât să te împrumuți în momentul în care acest factor de producție devine mai greu accesibil, mai scump,” a spus Ciprian Dascălu, economist-șef ING.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești listate la BVB a crescut anul trecut cu 20% față de 2016 și a ajuns la aproape 20 de miliarde de euro. Un record istoric de peste 35 de miliarde de euro a fost consemnat și la nivelul capitalizării tuturor companiilor listate pe piața principală a BVB. Valoarea totală a tranzacțiilor realizate în 2017 la BVB a depășit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate