Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Finante Banci

România a imprumutat de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari

Finante Banci


Sursa foto: ziare.com

Data adaugarii: 2018-06-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ministerul Finanțelor Publice a realizat, joi, 7 iunie 2018, cu succes, prima operațiune de răscumpărare anticipată și de preschimbare parțială a unei serii de euroobligațiuni existente în dolari.
Tranzacția s-a desfășurat sub forma răscumpărării anticipate și preschimbării parțiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane USD, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani și cupon de 6.75%. Aceasta a fost însoțită de o nouă emisiune de euroobligațiuni de 1,2 miliarde USD, cu maturitatea de 30 de ani, și cupon 5.125%.
Cererea inițială a cumulat peste 1,8 miliarde USD, ulterior ajustându-se la aprox. 1,4 miliarde USD corespunzător randamentului acceptat de 5,2%, cu peste 100 ordine de subscriere din partea investitorilor.
Strategia de execuție a permis reducerea succesivă a costurilor emisiunii noi, pe măsura creșterii ordinelor de subscriere și a creșterii calității investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, randamentul indicativ a fost redus de la 5,4% la 5,25% +/-5 puncte de bază, obținându-se în final un randament de 5,2%, cu o primă de emisiune sub 9 puncte de bază.
Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisă de peste 1,4 ori.

De asemenea, baza investițională a tranzacției a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât și din perspectiva tipurilor de investitori.
"Succesul emisiunii de euroobligațiuni reflectă percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare asupra evoluției României pe termen lung. Suprasubscrierea emisiunii, cât și diversificarea bazei investiționale din punct de vedere geografic și al tipurilor de investitori arată încrederea în dezvoltarea economică a tării noastre în următorii ani. Emisiunea a urmărit strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturității portofoliului de datorie și implicit reducerea riscului de refinanțare, consolidarea rezervei în valută la dispoziția trezoreriei statului precum și minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale." a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
Distribuția geografică a fost următoarea: Marea Britanie (51%), SUA (22,2%), Centrul și Estul Europei (10,2%), Germania/Austria (6,8%), Orientul Mijlociu și Asia (7,0%). În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (78,4%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (13,4%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (6,1%), bănci centrale (2,1%).
Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune România a continuat asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului. Prin maturitatea aleasă, România a urmărit atingerea obiectivului de optimizare a profilului de rambursare al datoriei publice, prin înlocuirea unei părți a datoriei care a fost contractată în perioade caracterizate de dobânzi ridicate, cu datorie nouă cu rate de dobândă ancorate în condițiile de piață curente. Emisiunea a fost intermediată de către Unicredit, Citibank, HSBC, JP Morgan și Deutsche Bank.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Viata pe datorie:
  Poza articolului da o conotatie pozitiva unei stiri negative: cresterea datoriei externe. Iar din cuprinsul articolului aflam ca s-au facut datorii in trecut cand erau dobanzi mari, dar nu ni s-a spus nimic la vremea respectiva... Presa naimita!
  2018-06-11, 13:42:48 (adresa: 176.223.224.*)
 2. de DRACnea sa va ia PiSD-eilor:
  SUNTEM PE DRUMUL CEL BUN, TOVARASI !
  2018-06-11, 13:49:43 (adresa: 95.77.196.*)
 3. de :
  o mare vina are media ca nu a vrut(putut) sa spuna atunci,intrebarea: in serviciu cui este?
  2018-06-11, 14:07:52 (adresa: 79.112.137.*)
 4. de dragnea, infractor:
  decat un miliard pe zi imprumut!
  2018-06-11, 22:32:24 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

5 tu nu ai deloc ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: