Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Fiscalitate

Ghidul situaţiilor financiare pe 2016: cele mai importante aspecte de care să ţii cont la întocmire şi depunere

FiscalitateData adaugarii: 2017-05-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Firmele mai au o săptămână la dispoziţie pentru a transmite situaţiile financiare pentru anul 2016, în caz contrar riscând amendarea sau, la un anumit moment, chiar dizolvarea. În condiţiile în care marţea viitoare este ultima zi pentru transmiterea documentelor, vă prezentăm astăzi cele mai importante informaţii de care trebuie să ţineţi cont, în funcţie de tipul de entitate pe care îl aveţi, arată avocat.net.  Principalele reguli pe care trebuie să le respecte firmele în acest an la întocmirea şi transmiterea situaţiilor financiare aferente anului 2016 sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 166/2017, în vigoare din ultima zi a lunii ianuarie 2017.
Pentru firme, termenul-limită până la care pot fi depuse situaţiile se împlineşte peste fix o săptămână, mai exact marţea viitoare, adică în 150 de zile de la data la care se încheie exerciţiul financiar (31 decembrie 2016, în cazul nostru). Pe lângă firme, acelaşi termen trebuie respectat şi de societăţile/ companiile naţionale, regiile autonome sau institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.
În ceea ce priveşte entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie 2016, acestea nu trebuie să întocmească situaţii financiare anuale, însă au fost obligate să depună la unităţile teritoriale ale MFP, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar (până la 1 martie 2017), o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, care să cuprindă toate datele de identificare a entităţii.
Şi societăţile aflate în lichidare au avut obligaţia să depună, nu mai târziu de 31 martie 2017 (90 de zile de la încheierea lui 2016), o raportare contabilă anuală.  De altfel, au existat şi anumite entităţi, respectiv cele fără scop patrimonial (asociaţii, fundaţii etc), ce au avut obligaţia depunerii bilanţurilor pe 2016 până săptămâna trecută. 

 Microentitate, entitate mică, mijlocie sau mare

În funcţie de anumite criterii, o companie poate să fie considerată microentitate, entitate mică, entitate mijlocie sau entitate mare.
Încadrarea firmelor în categoriile amintite se face potrivit prevederilor Ordinului MFP nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate.
Practic, trebuie reţinut că regulile ce trebuie respectate de o firmă la întocmirea situaţiilor financiare anuale depind de încadrarea într-una dintre categoriile amintite. De exemplu, microentităţile sunt scutite de prezentarea anumitor informaţii nefinanciare, precum şi de elaborarea notelor explicative la situaţiile financiare anuale.
Încadrarea se face pe baza balanţei de verificare încheiate la data de 31 decembrie 2016, stabilesc normele în vigoare. Cât despre entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, acestea determină criteriile respective pe baza balanţei de verificare întocmite la finele exerciţiului financiar astfel ales, şi care se încheie la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2017.

 Bilanţuri simplificate: cine le poate depune

Dacă anterior am stabilit cum, în funcţie de mărime, firmele sunt încadrate în trei mari categorii, acum să spunem că unele dintre acestea au posibilitatea de a întocmi un bilanţ prescurtat. Mai precis, de o astfel de prevedere pot beneficia microentităţile şi entităţile mici, însă nu şi cele mijlocii şi mari. 
Prin urmare, o companie are obligaţia de a analiza permanent, pentru fiecare dată a bilanţului, dacă a depăşit, respectiv a încetat să depăşească criteriile de mărime corespunzătoare, pentru a şti unde se încadrează şi ce reguli trebuie să respecte la întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale. Astfel, entitatea schimbă categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşeşte sau încetează să depăşească criteriile de mărime. Ca urmare, modificarea criteriilor de mărime nu determină automat încadrarea entităţii într-o nouă categorie.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Simona:
  E "avocatnet.ro". Cam cât de greu poate să fie să numești sursa cum trebuie?
  2017-05-24, 09:42:56 (adresa: 84.247.82.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Fa, esti o VACA borfelista, madamo, "fana de 81 an ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: