Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Fonduri Europene

O biserică din secolul al XIII-lea va fi reabilitată prin fonduri europene

Fonduri EuropeneData adaugarii: 2017-08-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. 

Proiectul 'Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna șimonești, satul Rugănești' din județul Harghita, este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.

„Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile, la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. Turismul cultural-religios este practicat de mulți turiști din țară și din străinătate și are un potențial uriaș In promovarea culturii și a identității locale, dar și în susținerea dezvoltării economiilor locale și în creșterea pe termen lung a numărului locurilor de muncă. Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă”, a declarat doamna Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Biserica Reformată din Rugănești face parte din istoria lungă a zonei, iar reabilitarea acesteia va permite continuare istoriei, a tradiției și consolidarea identității proprii reprezentate prin patrimoniul cultural bogat, peisajul de vis și obiceiurile străvechi. Biserica din Rugănești, declarată monument istoric, este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Partea cea mai veche a bisericii este partea vestică a navei, construită în stil românesc târziu. În secolul al XV-lea i s-a adăugat sanctuarul cu ferestre cu ogive, construit în stil gotic, iar bolta bisericii, ce datează din 1983, este făcută din lemn. Dinaintea adăugării sanctuarului, pe peretele nordic al bisericii, s-a pictat o frescă reprezentând adorarea regilor care acum se vede doar parțial. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare care au început în 2014. Prin fondurile solicitate prin proiect, beneficiarul și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.

În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde momentan se practică turismul sportiv la lacul din localitate, care aduce mereu pescari și amatori de relaxare în zonă, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști. Pe lângă evenimentele locale anuale organizate în comună: Balul familiștilor, Balul vânătorilor, Balul tinerilor cu spectacole, Balul strugurilor, Ziua bătrânilor, și Ziua satelor, în curând se vor realiza și vizite la Biserica Reformată Rugănești.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
  Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

  In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Politic