Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Fonduri Europene

ADR Centru, un exemplu pentru Albania

Fonduri Europene

Data adaugarii: 2017-10-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

O delegație albaneză formată din directorii celor patru Agenții de Dezvoltare Regională, proaspăt înființate, precum și coordonatorii pentru dezvoltare regională de la cabinetul Primului Ministru din Albania sunt, în perioada 10-13 octombrie 2017, în vizită de lucru în Regiunea Centru. Această vizită include obiective din județele Alba, Sibiu și Brașov, pentru sublinierea rolului proiectelor europene în procesul de dezvoltare.

Transferul de bune practici din Regiunea Centru, România, dezvoltarea unor structuri funcționale pentru Agențiile de Dezvoltare din Albania, regulile din procesul de planificare regională și identificarea direcțiilor eficiente pentru accesarea de fonduri europene, colaborarea între ADR-uri, cu ministerul de resort dar și cu beneficiarii, sunt temele dezbătute de reprezentanții albanezi, alături de partenerii lor de la ADR Centru, alături de reprezentanții administrației publice locale din județele Regiunii Centru.

Albania a aplicat pentru aderarea la UE în 2009 și în 2014 Comisia Europeană a recomandat acordarea statului de țară candidată Albaniei, pentru a încuraja progresele înregistrate de acest stat. Astfel, țara s-a alăturat altor șapte state care sunt candidate sau potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Delegația albaneză care vizitează Regiunea Centru include și echipa de coordonare a unui proiect finanțat de agenții guvernamentale din Elveția și Austria, proiect care urmărește reforma procesului de dezvoltare regională în Albania, inclusiv implementarea unor inițiative din cadrul procesului de preaderare.

Relevant pentru continuitatea procesului de pregătire a aderării la UE este și faptul că delegația din Albania este însoțită de același expert german care, în urmă cu mai mult de 15 ani, susținea dezvoltarea ADR Centru, în cadrul proiectelor de twinning, care au dus ulterior la întărirea capacității administrative, la specializarea personalului Agenției din România în problematica Uniunii Europene. Acum, domnul Carl Heller sprijină reprezentanții ADR-urilor din Albania în documentarea lor cu privire la fondurile europene, la bugetele multianuale dedicate dezvoltării, precum și în informarea lor cu privire la etapele și cerințele de evaluare a proiectelor, la promovarea identității locale și regionale.

Vizita delegației albaneze survine, astfel, ca urmare a bunei experiențe dobândite de domnul Heller alături de echipa română, dar și datorită rezultatelor bune în procesul de absorbție a fondurilor europene, în special după aderarea la UE, prin Programul Operațional Regional, coordonat la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de ADR Centru. Din această delegație fac parte domnii Shpetim Quku, directorul ADR nr. 1 cu sediul la Shkodra, Arben Skenderi, directorul ADR nr.2 cu sediul la Tirana și Litian Broka, directorul ADR nr. 3 cu sediul la Korca, precum și doamna Madlina Puka, director la ADR nr. 4 cu sediul la Vlora. Echipa care a vizitat Regiunea Centru a fost completată de doamna Anila Gjika expert în probleme de dezvoltare regională, precum și de doamnele Eriselda Cobo și Marsela Karpuzi, reprezentând Departamentul de Dezvoltare locală și regională, din cadrul Unității pentru Planificare Strategică și Dezvoltare de la Cabinetul Primului Ministru din Albania.

ADR Centru a susținut organizarea acestei vizite de documentare și informare deoarece se creează astfel posibilitatea transferului de cunoștințe și bune practici în derularea de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind în principal urmărită prezentarea realizărilor românești din cadrul POR 2007-2013 și a stadiului implementării POR 2014-2020 în Regiunea Centru. Discuțiile tehnice de la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost completate cu vizite în teren la proiecte finanțate prin POR, în Alba Iulia, dar și în municipiile Sibiu și Brașov. Este important faptul că ADR Centru a facilitat delegației albaneze întâlnirea cu reprezentanții și decidenții municipiilor și județelor vizitate, pentru a se informa cât mai bine și pentru a obține cât mai multe detalii despre modul de pregătire și implementare a proiectelor.

'Consider că momentul anului 2000 pentru ADR Centru, care abia fusese atunci înființată, în urmă cu doi ani, este oarecum similar acum, în 2017, pentru ADR-urile albaneze. Albania este poate o țară mai mică, având o suprafață similară cu cea a Regiunii Centru, dar echipele celor patru ADR-uri din Albania pornesc la drum cu destul de multă încredere în forțele proprii și, mai ales, cu dorința de a învăța de la cei care au obținut performanțe. În Albania, legislația în domeniul dezvoltării regionale este în curs de pregătire și ne interesează modul cum funcționează și cum obțin rezultate ADR-urile din România. Aici, în Regiunea Centru am găsit un model foarte bun, pe care intenționăm să-l studiem bine și să folosim cele mai bune exemple de atragere a fondurilor publice pentru dezvoltare. Ar fi ideal dacă, la un moment dat, vom putea realiza chiar și unul sau mai multe parteneriate între ADR din Albania și ADR Centru din România', a spus, în cadrul întâlnirilor de lucru, domnul Carl Heller, care supervizează procesul de îmbunătățire a cunoștințelor echipei de experți albanezi.

'Am propus oaspeților noștri întâlniri de lucru punctuale, cu reprezentanții municipalităților din Alba Iulia, Sibiu și Brașov, dar și cu conducerile sau reprezentanții Consiliilor județene din aceste trei județe vizitate, deoarece dorim să susținem procesul de dezvoltare instituțională al colegilor noștri din Albania. și noi am fost la început, în urmă cu două decenii, și știm ce bine ne-a prins transferul de cunoștințe din Landul Brandenburg! Am vorbit despre cooperarea eficace a ADR-urilor cu autoritățile centrale cu responsabilități în dezvoltarea regională, dar și despre colaborarea cu actorii locali, care sunt direct interesați de dezvoltarea de proiecte. Am avut o discuție informală, dar cu multe referiri la aspecte practice ale procesului de dezvoltare regională, pe care îl coordonăm de aproape 20 de ani. Am constatat că interlocutorii noștri sunt interesați să înțeleagă care sunt lecțiile pe care le-am învățat prin experiența dezvoltării regionale din România, în contextul implementării programelor de dezvoltare regională, în perioadele de pre și post-aderare.

Am evidențiat factorii de succes, am vorbit despre dificultățile întâmpinate și despre modurile cum am căutat soluționarea lor, despre exemplele de măsuri de întărire a capacității instituționale a ADR-urilor, dar și a actorilor din regiuni, care au devenit beneficiari ai proiectelor pe care le-am monitorizat. Am vorbit și despre activitatea ROREG, Asociația ADR-urilor din România, și despre faptul că am creat, alături de partenerii noștri, un instrument foarte important de lucru la nivel național, pentru a susține și promova problemele regionale.

Practic, cred că ne-am apropiat foarte mult de un rol de mentorat pentru delegațiile ADR-urilor din Albania și este posibil să dezvoltăm cât mai curând parteneriate comune cu dânșii. Suntem onorați că au ales Regiunea Centru ca exemplu și vom face tot ceea ce este posibil pentru a-i sprijini în procesul lor intern de redefinire a politicilor de dezvoltare și al creării arhitecturii instituționale în conformitate cu reglementările europene', a declarat, după o întrevedere de peste patru ore cu delegația albaneză, doamna Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util