Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Fonduri Europene

Două mari unități școlare din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate termic cu fonduri europene

Fonduri Europene - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-05-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În mai puțin de două săptămâni de la semnarea primului contract din Miercurea Ciuc finanțat prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, încă două unități școlare din Miercurea Ciuc vor obține fonduri nerambursabile pentru reabilitare termică, ca urmare a semnării contractelor în valoare totală de peste 10 milioane lei. Este vorba despre proiectele ”Reabilitare Şcoala Gimnazială József Attila” și ”Reabilitare Școala Gimnazială Liviu Rebreanu” pentru modernizarea cărora municipalitatea solicită suma de circa 1,7 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice.  

  ”Am spus deja, chiar la începutul acestei luni, când am semnat primul contract de finanțare de acest tip, că ne preocupă în cel mai înalt grad creșterea eficienței energetice la clădirile publice. Aceste proiecte duc la creșterea calității vieții și la dezvoltarea economiei. În domeniul învățământului aproape toate clădirile au fost construite până în 1990 și au o performanță energetică slabă, fapt ce determină costuri mari ale energiei. Noi căutăm performanța școlară, dar trebuie să o susținem și investițional, de aceea așteptăm și contractarea celorlalte 8 proiecte depuse pentru reabilitarea termică a încă o școală, două grădinițe, două internate școlare și trei licee. Pe lângă acestea, mai avem în procesul de evaluare încă 3 proiecte pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit și sperăm că vom utiliza, în total, peste 11 milioane euro din fonduri europene pe domeniul îmbunătățirii eficienței energetice. Peste cel mult doi ani, elevii din Miercurea Ciuc vor studia în săli de clase mai bine încălzite, profesorii vor putea preda în condiții adecvate, iar părinții vor putea lucra liniștiți fiindcă școala le asigură copiilor educație în într-un mediu mai bun”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Un număr de 62 proiecte din Regiunea Centru, dintre care 14 din județul Harghita, sunt în prezent, o parte, contractate și o altă parte în diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investiții 3.1 B – Clădiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei priorități, prin sumele solicitate de proiectele rămase în evaluare, fiind de peste 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanțează proiecte ce sprijină eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice. 

Proiectul cu titlul ”Reabilitare Şcoala Gimnazială József Attila”, are o valoare totală de 6.214.244,55 lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților, diferența constând în cofinanțarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia până în 30.06.2019.
Investițiile propuse vizează reducerea în valoare absolută de peste patru ori a consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, de la 553 kWh/m2*an la 135 kwh/m2*an. Concret, în următoarele 13 luni se vor efectua lucrări de reabilitare termică a clădirii, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum și lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, școala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum și de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperișul clădirii.
Proiectul cu titlul ”Reabilitare Școala Gimnazială Liviu Rebreanu”, are o valoare totală de 4.013.136,07 lei, din care peste 3 milioane lei sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților, diferența constând în cofinanțarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia cu o lună mai târziu decât cel precedent. Investițiile propuse vizează reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, precum și diminuarea la mai puțin de jumătate a emisiei de CO2 a clădirii școlii, de la 77 kg/m2/an, la 30 kg/m2/an. Concret, în următoarele 14 luni se vor efectua lucrări de reabilitare termică a clădirii, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum și lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, școala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum și de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice.

   ”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupată de creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și de locuit, nu numai datorită faptului că această zonă depresionară este cea care înregistrează constant temperaturi scăzute ci și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Exemple de succes ale preocupărilor locale privind eficiența energetică s-au înregistrat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, perioadă în care în Miercurea Ciuc au fost reabilitate termic sute de apartamente din clădirile de locuit. Considerăm că autoritățile administrației publice din Regiunea Centru au răspuns foarte bine obiectivului Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru a susține dezvoltarea economiei locale eficiente energetic și a societății orientate către utilizarea energiei verzi. Realizarea acestor investiții va aduce beneficii întregii comunități locale, prin scăderea consumului de energie primară, costuri mai mici cu întreținerea și, implicit, resurse financiare pentru alte investiții prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul tradițional de încălzire.”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. 

Beneficiarul estimează, de asemenea, că rezultate pozitive ale celor două proiecte se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, mai puțin condens și predispoziție redusă la mucegai, ajungând la beneficii și asupra pentru mediului înconjurător (clădirile fiind cea mai importanta sursă de emisii de CO2), inclusiv asupra aspectului urbanistic îmbunătățit al întregului oraș.

Informații detaliate privind proiectele contractate în Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020 regăsiți pe pagina www.adrcentru.ro, iar detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțare nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate și date privind proiectele depuse în cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  IT&C

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern