Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Piaţa electro-IT a atins un nou nivel record - vânzări de peste 2,5 miliarde de euro

IT&CData adaugarii: 2017-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Segmentele de electrocasnice mari, electronice, electrocasnice mici şi echipamente telecom au înregistrat noi creşteri importante
În schimb, vânzările de echipamente IT, foto şi echipamente de birou au încheiat 2016 în scădere
Piaţa a mai stabilit un nou record în ultimul trimestru din 2016, când, în doar 3 luni, românii au cumpărat produse electro-IT în valoare de peste 906 milioane de euro

Piaţa electro-IT a avut parte de un an 2016 bun, înscriindu-se în acelaşi trend ca şi în anii anteriori, stabilind un nou record în ceea ce priveşte valoarea pieţei. Potrivit datelor publicate de GfK România, în raportul TEMAX, vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au depăşit pragul de 2,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un avans de 9,2% faţă de nivelul atins în 2015.
Cele mai performante segmente de produse au fost electrocasnicele mari, electronicele şi electrocasnicele mici, acestea înregistrând cele mai mari creşteri pe parcursul anului trecut. Vânzările de electrocasnice mari (frigidere, maşini de gătit, maşini de spălat etc) au înregistrat o creştere de 20,8%, la o valoare de 577 milioane de euro.
Şi segmentul electrocasnicelor mici (mixere, toastere, roboţi de bucătărie etc) a avut o evoluţie foarte bună în 2016, înregistrând o creştere de 20,2% faţă de 2015, la o valoare totală de 178 milioane de euro.
Segmentul de electronice, impulsionat în principal de vânzările de televizoare, a crescut cu 20,2% în 2016, faţă de anul precedent, la o valoare de 463 de milioane de euro.
Cel mai mare segment de produse, ca valoare, a fost cel de echipamente de telecomunicaţii, impulsionat de vânzările de smartphone-uri. Valoarea pieţei de echipamente telecom a crescut în 2016 cu 12,8% faţă de 2015, la o valoare totală de 824 de milioane de euro.

Vânzările de calculatoare, tablete, aparate foto şi imprimante - în scădere

Din păcate, segmentele IT, foto şi de echipamente de birou au terminat pe „roşu”. Segmentul IT a scăzut cel mai mult, cu 15,1% faţă de 2015, la 419 milioane de euro. Vânzările de tablete, desktop-uri şi laptopuri, toate au înregistrat scăderi în 2016.
Segmentul echipamentelor de birou (imprimante, multifuncţionale, consumabile etc) a înregistrat un regres de 3,5% anul trecut, la o valoare totală de 64 milioane de euro.
Segmentul foto este cel mai puţin performant segment, care de la declanşarea crizei, în 2008, nu mai reuşeşte să-şi revină. Vânzările de echipamente foto-video au scăzut cu 14,6% în 2016, la o valoare de doar 25 de milioane de euro.

Rezultate bune şi în ultimele trei luni ale anului

Per total, piaţa a înregistrat un avans de 9,2%, la 2,55 miliarde de euro, cu o evoluţie încurajatoare în ultimul trimestru, când românii au cumpărat echipamente electro-IT de aproximativ 904 milioane de euro, în creştere cu 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ultimul trimestru al anului se menţine, de departe, ca fiind cea mai bună perioadă de vânzări de pe parcursul întregului an. Al doilea cel mai bun trimestru din 2016 a fost trimestrul al treilea, dar vânzările de produse de folosinţă îndelungată au însumat o valoare de 596 milioane de euro, cu 308 milioane de euro sub rezultatul obţinut în ultimul trimestru al anului, marcat de evenimente precum Black Friday şi sezonul cumpărăturilor de iarnă.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ....se pare ca slocialistii vormai ramane ceva tim ...
  Surpriză: social-democraţii germani acceptă începerea discuţiilor cu Angela Merkel

  Mai este o problema care,intr-un fel, tine de arhi ...
  Arhitecţii lansează critici la adresa Gabrielei Firea

  LIVIU dracNEA PENTRU NOI=VACAROIU DOI! ...
  Adrian Vasilescu, BNR: Daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult!

  VOM FI COMPETITIVI DOAR LA FURAT SI JEFUIT RO! ...
  Bruxelles-ul ne forţează să devenim competitivi

  Eu cred doar in OUL PARALEL, care si-a dublat pret ...
  Tudose: Prăbuşirea leului este răzbunarea BNR

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala