Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Troienii care afişează reclame, principala ameninţare malware pe mobil în 2016

IT&CData adaugarii: 2017-03-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Kaspersky Lab a detectat aproape 40 de milioane de tentative de atacuri realizate prin malware mobil, şi peste 4 milioane de utilizatori de dispozitive Android protejate (comparativ cu 2,6 milioane în 2015)

În 2016 s-a înregistrat aproape o triplare a numărului de detecţii de malware pentru dispozitive mobile comparativ cu 2015 - cu un total de 8,5 milioane de programe malware identificate. Acest lucru înseamnă că, doar în decursul unui an, a fost lansat un volum echivalent cu 50% din malware-ul total detectat în ultimii 11 ani (15,77 milioane în intervalul 2004- 2015). Pe primul loc au fost troienii care afişează reclame pe dispozitive mobile, care acum reprezintă 16 din Top 20 programe malware, de la 12, în 2015. Acestea sunt concluziile raportului anual Mobile Virusology, realizat de Kaspersky Lab, care prezintă, de asemenea, evoluţia troienilor bancari pentru dispozitive mobile. 
În 2016, produsele de securitate Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile au detectat aproape 40 de milioane de tentative de atacuri realizate prin malware mobil, şi peste 4 milioane de utilizatori de dispozitive Android protejate (comparativ cu 2,6 milioane în 2015); peste 260.000 de detecţii ale unor pachete de instalare a troienilor ransomware pentru dispozitive mobile (o creştere de aproape 8,5 ori, faţă de anul trecut); mai mult de 153.000 de utilizatori unici vizaţi de programe de ransomware pentru mobil (o creştere de 1,6 ori comparativ cu 2015); peste 128.000 de troieni bancari pentru dispozitive mobile detectaţi (de aproape 1,6 ori mult decât în 2015). 

Troieni care afişează reclame

Aceşti troieni sunt capabili să obţină drepturi de administrator, permiţând programului malware nu doar să afişeze în mod agresiv reclame - care, de obicei, fac imposibilă folosirea acestora - pe dispozitivele infectate, ci şi să instaleze în secret alte aplicaţii. Mai mult, aceşti troieni pot să cumpere aplicaţii de pe Google Play. 
În multe cazuri, troienii au reuşit să exploateze vulnerabilităţi rezolvate deja, deoarece utilizatorul nu îşi instalase ultima versiune disponibilă.
În plus, acest malware îşi instalează simultan modulele în director, ceea ce face repararea dispozitivului infectat foarte dificilă. Câţiva troieni care afişează reclame sunt chiar capabili să infecteze partiţia de recuperare pentru sistemul de operare, făcând imposibilă rezolvarea problemei prin revenirea dispozitivului la setările din fabrică. 
Reprezentanţii acestei clase de malware au fost găsiţi de mai multe ori în magazinul oficial Google Play, de exemplu, deghizaţi sub forma unui ghid pentru Pokemon GO. În acest caz, aplicaţia a fost descărcată de peste 500.000 de ori şi este detectată ca Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad.

Perspective pentru ransomware-ul mobil

În 2016, au fost atacaţi 153.258 de utilizatori unici din 167 de ţări cu troieni cu funcţionalitate ransomware, un număr de 1,6 ori mai mare decât în 2015.
Ransomware-ul modern afişează ferestre cu mesaje de solicitare a unei sume de bani, făcând imposibilă utilizarea dispozitivului. Acest principiu a fost utilizat de cel mai popular program ransomware pentru mobil, din 2016 - Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.  Acest troian atacă mai ales utilizatori din Germania, Statele Unite şi Marea Britanie, dar evită utilizatorii din Comunitatea Statelor Independente şi din câteva state vecine. Odată lansat, verifică limba dispozitivului şi, după obţinerea câtorva rezultate, poate să oprească instalarea. Infractorii cibernetici din spatele troianului cer între 100 şi 200 de dolari pentru a debloca dispozitivul. Răscumpărarea trebuie să fie plătită folosind coduri de carduri prepaid iTunes. 

Troienii bancari pentru dispozitive mobile: o ameninţare în creştere

În 2016, peste 305.000 de utilizatori din 164 de ţări au fost atacaţi cu troieni bancari pentru mobil, comparativ cu peste 56.000 de utilizatori din 137 de ţări, anul trecut; Rusia, Australia şi Ucraina sunt în top 3 ţări afectate în ceea ce priveşte procentul utilizatorilor atacaţi de troieni bancari pentru mobil, raportat la toţi utilizatorii afectaţi de malware mobil.
Mulţi dintre troienii bancari pentru mobil au evoluat pentru a evita noile mecanisme de securitate Android şi au fost capabili să fure date personale chiar şi din cele mai recente versiuni ale sistemului de operare. În acelaşi timp, dezvoltatorii de troieni bancari pentru mobil îşi îmbunătăţesc creaţiile permanent. De exemplu, familia Marcher a reuşit ca, în afară de substituirea aplicaţiilor obişnuite de banking, să redirecţioneze utilizatorii de la site-urile instituţiilor financiare către pagini de phishing.
 
Dark Web
 
Conform ofiţerilor de la INTERPOL Global Complex for Innovation, care au contribuit la raport, Dark Web rămâne un mediu atractiv pentru afaceri şi activităţi ilicite. Date fiind anonimitatea, preţurile scăzute şi strategia orientată pe client, Dark Web le oferă infractorilor posibilitatea să comunice şi să participe la tranzacţii comerciale, cumpărând şi vânzând diferite produse şi servicii, inclusiv kit-uri malware pentru mobil. Acest malware mobil este oferit spre vânzare în pachete software, soluţii individuale şi instrumente complexe, ca acelea dezvoltate de firme specializate. Malware-ul mobil este, de asemenea, un „subiect de interes” în magazinele furnizorilor, pe forumuri şi în social media. 
„În 2016, a crescut în continuare numărul troienilor care afişează reclame şi care sunt capabili să obţină drepturi de administrare”, precizează  Roman Unuchek, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab USA. „De-a lungul anului, aceştia au fost ameninţarea principală şi nu vedem o schimbare a acestei tendinţe. Infractorii cibernetici profită de faptul că cele mai multe dispozitive nu primesc actualizările sistemelor de operare sau le primesc târziu şi sunt, aşadar, vulnerabile în faţa unor exploit-uri vechi, binecunoscute şi uşor de găsit. Mai mult, vedem că peisajul mobil devine puţin cam aglomerat pentru infractorii cibernetici, iar ei încep să interacţioneze mai mult cu lumea de dincolo de smartphone-uri. Probabil în 2017 vom vedea atacuri majore asupra unor componente IoT, lansate de pe dispozitive mobile”.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  INSPECTORII ASTIA SUNT PLATITI DIN BANII NOSTRI CU ...
  Inspecția Judiciară bate la ,,porțile” DNA

  decat tinem artificial inflatie mare, dobanzi mici ...
  ROBOR creşte şi atinge recorduri ale ultimelor cinci luni şi jumătate

  centrala electrica pe gaz produce energie electric ...
  Centrale electrice pe gaz - 5 motive să le alegi și 2 să n-o faci!

  decat cu 10-15% a crescut fi-miu pretul carnii la ...
  Indicele ROBOR la trei luni a înregistrat o creștere majoră: Ce date a publicat BNR

  Romania are cele mai mari accize dintre toate tari ...
  Țigările electronice trebuie vizate de aceleași restricții precum cele obișnuite, a decis Curtea Supremă din Grecia. În România, promovarea țigărilor IQOS și Glo este tot mai agresivă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic