Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Atacurile „fileless” sau cum poate fi jefuit un bancomat fără nicio urmă

IT&CData adaugarii: 2017-04-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Experţii Kaspersky Lab reconstituie un caz de fraudă „ATMitch” şi descoperă o modalitate misterioasă de a încasa bani de la ATM-uri: infractorii au folosit in-memory malware ca să infecteze reţelele băncilor 

Într-o zi, angajaţii unei bănci au găsit un ATM gol: nu mai exista niciun ban, nici nu se vedeau urmele vreunei interacţiuni fizice cu dispozitivul sau ale vreunui program malware. După ce experţii Kaspersky Lab au analizat acest caz misterios, ei au reuşit să înţeleagă instrumentele infractorilor cibernetici folosite în jaf şi să reproducă ei înşişi atacul, descoperind o breşă de securitate în cadrul băncii. 
În februarie 2017, Kaspersky Lab a publicat rezultatele investigaţiei asupra misterioaselor atacuri fără niciun fişier („fileless”) împotriva băncilor: infractorii au folosit in-memory malware ca să infecteze reţelele băncilor. 
Investigaţia a început după ce specialiştii băncii au recuperat şi distribuit către Kaspersky Lab două fişiere conţinând înregistrări malware de pe hard drive-ul ATM-urilor (kl.txt şi logfile.txt). Acestea au fost singurele fişiere rămase în urma atacului. Nu a fost posibilă recuperarea malware-ului, deoarece, după efectuarea jafului, infractorii l-au şters. Dar chiar şi această cantitate infimă s-a dovedit suficientă pentru o investigaţie de succes.

Ştergere/derulare 

Printre fişierele-jurnal, experţii Kaspersky Lab au reuşit să identifice fragmente de informaţii în plain text care i-au ajutat să creeze o regulă Yara şi să găsească o mostră. Regulile Yara - simplificat, şiruri de caractere de căutare - îi ajută pe analişti să găsească, să grupeze, să clasifice mostre de malware similare şi să creeze conexiuni între ele. Acestea se bazează pe tipare de activitate suspecte în cadrul unor sisteme sau reţele ce prezintă similitudini.  
După o zi de aşteptare, experţii au găsit o mostră de malware: „tv.dll” sau „ATMitch”, cum a fost denumită mai târziu. Aceasta a fost detectată de două ori: o dată în Kazahstan şi o dată în Rusia.
 
Programul malware este instalat de la distanţă şi pus în executare pe un bancomat al băncii vizate, care este administrat remote. După ce este instalat şi conectat la ATM, malware-ul „ATMitch”  comunică cu bancomatul ca şi cum ar fi un program legitim. Acest lucru face posibil ca atacatorii să pună în aplicare o listă de comenzi, cum ar fi să colecteze informaţii despre numărul bancnotelor din ATM-uri. Mai mult, le permite infractorilor să retragă bani la orice oră, doar prin atingerea unui buton. 
În general, infractorii încep prin a afla informaţii despre suma de bani pe care un aparat o are. După aceasta, un infractor poate să trimită o comandă pentru a scoate orice număr de bancnote, de la orice bancomat. După ce retrag banii în acest mod, infractorii nu mai trebuie decât să îi ia şi să plece. Un jaf de acest gen la un ATM durează doar câteva secunde.
O dată ce un ATM este jefuit, malware-ul îi şterge urmele.  
 
Autorii

Încă nu se ştie cine este în spatele atacurilor. Utilizarea exploit-urilor open source, a utilitarelor din Windows şi a domeniilor necunoscute, în timpul primei etape a operaţiunii, face aproape imposibilă aflarea grupului responsabil. Însă „tv.dll”, folosit în faza ATM a atacului, conţine elemente de limbă rusă, iar grupurile cunoscute care par să corespundă acestui profil sunt GCMAN şi Carbanak.
„S-ar putea ca atacatorii să fie activi încă, dar nu vă îngrijoraţi! Combaterea acestor tipuri de atacuri necesită anumite cunoştinţe din partea specialiştilor în securitate care protejează organizaţia vizată”, spune Sergei Golovanov, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. „O breşă reuşită şi extragerea informaţiilor dintr-o reţea pot să fie efectuate doar cu instrumente comune şi legitime; după atac, infractorii pot să şteargă toate informaţiile care ar conduce la detectarea lor şi să nu lase nicio urmă. Pentru a răspunde acestor probleme, analiza memoriei devine o parte critică din analiza malware-ului şi a funcţiilor sale. Şi, aşa cum dovedeşte cazul nostru, un răspuns eficient la incident poate să contribuie chiar şi la rezolvarea unei infracţiuni cibernetice aparent perfecte”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ponta turcitul:
  spre deosebire de bugetari, astia muncesc pentru bani!
  2017-04-07, 09:53:54 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

TE ASTEPT IN MADAGASCAR SAU BRAZILIA CU TOTI BANII ...
Ce facem în faţa cocktail-ului exploziv de incompetenţă?

TE ASTEPT IN MADAGASCAR SAU BRAZILIA CU TOTI BANII ...
Ne aşteaptă un an dificil

CEAUSEL si CEAUSICA= dracNEA- VIORICA. LA TARGOVIS ...
Europarlamentarul Emilian Pavel: Dezvoltăm garanţia pentru tineret

ROMANUL=Rob in Ro say sklav in UE ...
La curăţat copaci în Spania

KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI (t ...
Decizia CIO: Cele două state coreene vor defila împreună la ceremonia de deschidere a JO 2018

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Specializat

In brief

Actualitate

IT&C

Auto

Extern

Publireportaj

Gadgeturi