Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Cum să eviți suprataxarea în Roam Like at Home

IT&C


sursă foto: RFI

Data adaugarii: 2017-07-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

De la 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc temporar în țările UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) pot utiliza în roaming la fel ca acasă minutele, SMS-urile și datele naționale incluse în planurile tarifare și (extra)opțiunile asociate acestora, pentru consumul suplimentar în roaming aplicându-li-se tarifele naționale. Totuși, furnizorii pot stabili, cu respectarea reglementărilor europene, anumite limite rezonabile de utilizare a serviciilor în roaming în UE/SEE, pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a 'roam like at home'. Depășirea acestor limite poate conduce la plata unor suprataxe, ale căror valori sunt plafonate. Pentru detalii vezi video aici.

Când poate fi suprataxat consumul în 'roam like at home'


Conform normelor europene, furnizorii le pot aplica utilizatorilor români suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă aceștia:
 • nu au reședința sau legături stabile cu România și folosesc o cartelă SIM (abonament sau cartelă preplătită) din România pentru a comunica în roaming în UE/SEE;
 • folosesc permanent abonamentele sau cartelele preplătite pentru a comunica în 'roam like at home', mai exact dacă într-o perioadă de monitorizare de cel puțin 4 luni utilizatorii comunică mai mult în roaming decât național (atât consumul de resurse, cât și prezența în rețea sunt mai mari în roaming în UE/SEE față de național);

 • înregistrează o lungă perioadă de inactivitate pe o cartelă SIM și folosesc aceeași cartelă preponderent sau chiar exclusiv în roaming în UE/SEE;
 • au cumpărat și utilizat succesiv în roaming în UE/SEE mai multe cartele SIM de la același furnizor.

Operatorii mobili sunt obligați să descrie, în mod detaliat, în contractele încheiate cu utilizatorii, Politica de Utilizare Rezonabilă (PUR) a serviciului de roaming în UE/SEE pe care o aplică.

Suprataxe specifice consumului de date în 'roam like at home'


Suplimentar, în cazul resurselor de date consumate în roaming, limita de utilizare rezonabilă se poate exprima inclusiv într-un volum de MB/GB, astfel că utilizatorii pot plăti suprataxe și atunci când:

 • pentru planuri tarifare cu resurse de date (cvasi)nelimitate — depășesc limita calculată ca 2 x (costul lunar fără TVA : 7,7)
 • pentru cartelele preplătite fără resurse de date incluse — depășesc limita calculată ca valoarea creditului disponibil : 7,7

Atenție! Vei primi o notificare de la operatorul tău atunci când epuizezi limita de date în 'roam like at home', cu menționarea suprataxei pe care o vei plăti în continuare.

Pentru a ușura estimarea limitei de utilizare rezonabilă a datelor pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicație tip widget, accesibilă aici.

Nivelul suprataxelor aplicabile


Dacă depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE, operatorii le pot aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăși următoarele plafoane:

 • 0,032 Euro/minut pentru apeluri efectuate;
 • 0,0108 Euro/minut pentru apeluri primite;
 • 0,01 Euro/SMS pentru SMS-uri trimise;
 • 0,0077 Euro/MB (7,7 Euro/GB) pentru transfer date (între 15 iunie — 31 decembrie 2017).

Aceste suprataxe sunt semnificativ mai reduse decât tarifele maxime aplicabile înainte de 15 iunie 2017 pentru consumul de servicii în roaming în UE/SEE.

Suprataxa de sustenabilitate pentru roaming în UE/SEE

Furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial 'roam like at home' pot fi autorizați de ANCOM să perceapă anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, chiar dacă utilizatorii nu au depășit limitele de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE.

În perioada 30 iunie 2017 — 30 iunie 2018, operatorul RCS&RDS este autorizat să aplice suprataxe de sustenabilitate de la primul minut efectuat sau primit/MB consumat în roaming în UE/SEE, în limitele plafonate de Autoritate. Detalii la pct.
15, aici.


Ce, cum și unde reclami


Dacă operatorul tău nu își respectă drepturile de utilizare a serviciului de roaming în spațiul UE/SEE, poți face o sesizare către ANCOM, urmând pașii descriși aici.

Mai multe informații despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabilă a resurselor în roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Secțiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune) și serviciile poștale, pentru a-i sprijini în alegerea și folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro și www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie și internet, intrați pe www.veritel.ro.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: