Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

România se află în zona gri pe harta digitalizării în administrarea fiscală, dar vine cu măsura controversată de plată defalcată a TVA

IT&C


Sursa foto: ziarulceahlaul.ro

Data adaugarii: 2017-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrative-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (E-audit) şi extrăgând valoare adăugată din datele furnizate de contribuabili. Excepţie fac România, Bulgaria şi Malta, conform analizei Deloitte România (pe baza informaţiilor existente în cadrul reţelei globale a firmei de consultanţă), potrivit Deloitte România, preluată de Hotnews.ro.

Harta Europei: În ce stadii se află alte state

Cele mai avansate state sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia şi Polonia, care au implementat atât Standard Audit File for Tax (SAF-T), cât şi E-reporting (raportarea electronică a unor documente, de exemplu facturi, balanţă etc)
Alte 5 state: Luxemburg, Franţa, Germania, Grecia, Olanda au implementat SAF-T
Croaţia, Italia, Cehia, Spania, Estonia utilizează E-reporting
Celelalte state europene - cu excepţia României, Bulgariei şi Maltei - aplică E-audit (controlul electronic) 
„Din experienţa altor state, implementarea acestor sisteme nu este lipsită de efort din partea companiilor, însă ar fi un efort general, făcut o singură dată, cu avantaje pe termen lung. Au existat declaraţii oficiale în anii trecuţi privind intenţia autorităţilor române de a implementa SAF-T. Dacă vrem să facem paşi spre reducerea evaziunii fiscale, ar trebui să preluăm reţetele care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări, în special în cele din jurul nostru, în loc să reinventăm roata venind cu propuneri discutabile, cum ar fi plata defalcată a TVA (split payment) sau un mecanism de înregistrare în scopuri de TVA vădit contrar legislaţiei comunitare. Am experimentat astfel de metode în ultimii ani, iar rezultatele nu au apărut, evaziunea la TVA fiind la fel de mare”, consideră Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.
 

Beneficiile SAF-T pentru administraţiile fiscale şi companii 

Automatizarea identificării şi pregătirii datelor esenţiale pentru declarare şi control
Sprijin pentru conformare şi prevenţie datorită identificării erorilor în raportare
Identificarea mai precisă a zonelor de risc fiscal şi, implicit, ţintirea controalelor către cazuri de evaziune fiscală şi, mai puţin, către erori
Rambursarea mai rapidă a taxelor pentru companii şi cu riscuri mai mici pentru stat
Îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor 
„În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislaţia prevede şi controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiţionale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările şi raportările electronice ar ajuta Fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare şi evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalităţii despre care s-a discutat recent. Din păcate, vedem că programul de modernizare finanţat de Banca Mondială este blocat, cel puţin momentan”, arată Vlad Boeriu. 
El aminteşte că Bulgaria, chiar dacă nu stă mult mai bine decât România în privinţa raportărilor şi verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, reuşind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al ţărilor dezvoltate.
„S-au făcut câţiva paşi în direcţia automatizării, de exemplu Spaţiul Privat Virtual, însă reprezintă prea puţin într-o economie tot mai digitalizată în care volumul de date creşte exponenţial de la an la an. Totodată, în contextul în care guvernul propune plata defalcată a TVA ne punem întrebarea dacă sistemele informatice ale ANAF sunt pregătite să efectueze un control documentar al cererilor de rambursare pentru a debloca banii contribuabililor în perioada legală”, adaugă Ramona Trusculescu.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Oferta speciala lucru online: cautam persoane capa ...
  Oficial: România, o ţară de minicontabili

  CEAUSEL si CEAUSICA= dracNEA -VIORICA LA TARGOVIST ...
  Ministrul Teodor Meleșcanu: „România şi Italia continuă să pledeze pentru o Uniune Europeană puternică, unitară, coezivă, pe baza respectului pentru valorile şi principiile fundamentale care formează baza proiectului european”

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI (t ...
  Poziție fermă a membrilor Parlamentului European: Europa nu ar trebui să îi ajute pe dictatori să își spioneze propriii cetățeni

  Anna mai trebuie sa recunosti ca esti o TeRFeLista ...
  Creşterea ROBOR, spaima creditelor în lei

  treci la categoria asistati. ...
  Ministrul Teodor Meleșcanu: „România şi Italia continuă să pledeze pentru o Uniune Europeană puternică, unitară, coezivă, pe baza respectului pentru valorile şi principiile fundamentale care formează baza proiectului european”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: