Cumpără Acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (2) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

România se află în zona gri pe harta digitalizării în administrarea fiscală, dar vine cu măsura controversată de plată defalcată a TVA

IT&C


Sursa foto: ziarulceahlaul.ro

Data adaugarii: 2017-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrative-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (E-audit) şi extrăgând valoare adăugată din datele furnizate de contribuabili. Excepţie fac România, Bulgaria şi Malta, conform analizei Deloitte România (pe baza informaţiilor existente în cadrul reţelei globale a firmei de consultanţă), potrivit Deloitte România, preluată de Hotnews.ro.

Harta Europei: În ce stadii se află alte state

Cele mai avansate state sunt Austria, Lituania, Slovenia, Ungaria, Portugalia şi Polonia, care au implementat atât Standard Audit File for Tax (SAF-T), cât şi E-reporting (raportarea electronică a unor documente, de exemplu facturi, balanţă etc)
Alte 5 state: Luxemburg, Franţa, Germania, Grecia, Olanda au implementat SAF-T
Croaţia, Italia, Cehia, Spania, Estonia utilizează E-reporting
Celelalte state europene - cu excepţia României, Bulgariei şi Maltei - aplică E-audit (controlul electronic) 
„Din experienţa altor state, implementarea acestor sisteme nu este lipsită de efort din partea companiilor, însă ar fi un efort general, făcut o singură dată, cu avantaje pe termen lung. Au existat declaraţii oficiale în anii trecuţi privind intenţia autorităţilor române de a implementa SAF-T. Dacă vrem să facem paşi spre reducerea evaziunii fiscale, ar trebui să preluăm reţetele care şi-au dovedit eficienţa în alte ţări, în special în cele din jurul nostru, în loc să reinventăm roata venind cu propuneri discutabile, cum ar fi plata defalcată a TVA (split payment) sau un mecanism de înregistrare în scopuri de TVA vădit contrar legislaţiei comunitare. Am experimentat astfel de metode în ultimii ani, iar rezultatele nu au apărut, evaziunea la TVA fiind la fel de mare”, consideră Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.
 

Beneficiile SAF-T pentru administraţiile fiscale şi companii 

Automatizarea identificării şi pregătirii datelor esenţiale pentru declarare şi control
Sprijin pentru conformare şi prevenţie datorită identificării erorilor în raportare
Identificarea mai precisă a zonelor de risc fiscal şi, implicit, ţintirea controalelor către cazuri de evaziune fiscală şi, mai puţin, către erori
Rambursarea mai rapidă a taxelor pentru companii şi cu riscuri mai mici pentru stat
Îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor 
„În România este posibilă doar depunerea electronică a unor documente. Legislaţia prevede şi controalele electronice, dar în practică sunt folosite metode de control tradiţionale cu verificarea documentelor pe hârtie. Verificările şi raportările electronice ar ajuta Fiscul să aibă o imagine mai detaliată a zonelor de neconformare şi evaziune. Acest lucru s-ar converti într-un avantaj pentru mediul de business: o mai bună colectare a taxelor existente care ar scădea presiunea unei eventuale majorări a fiscalităţii despre care s-a discutat recent. Din păcate, vedem că programul de modernizare finanţat de Banca Mondială este blocat, cel puţin momentan”, arată Vlad Boeriu. 
El aminteşte că Bulgaria, chiar dacă nu stă mult mai bine decât România în privinţa raportărilor şi verificărilor electronice, a încheiat cu succes un program cu Banca Mondială, reuşind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al ţărilor dezvoltate.
„S-au făcut câţiva paşi în direcţia automatizării, de exemplu Spaţiul Privat Virtual, însă reprezintă prea puţin într-o economie tot mai digitalizată în care volumul de date creşte exponenţial de la an la an. Totodată, în contextul în care guvernul propune plata defalcată a TVA ne punem întrebarea dacă sistemele informatice ale ANAF sunt pregătite să efectueze un control documentar al cererilor de rambursare pentru a debloca banii contribuabililor în perioada legală”, adaugă Ramona Trusculescu.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si care este problema . Asta este metoda folosita ...
  Directorul Loteriei Române a fost demis: Mihai Păduraru fusese numit în funcție pe 10 august

  daca sunt reale informatiile, ca se poate lua masi ...
  De ce să iei o mașină în leasing?

  prostace, care contributie mai mare? contributiile ...
  Nu există nicio justificare pentru pensii speciale

  de ce nu merg pe autostrada pitesti-sibiu?! ...
  Aglomeraţie între Piteşti şi Vâlcea

  pare ceva total politic sub aripa pdl -barba, pror ...
  Inca o Fundatiei Judeteana pentru Tineret a luat fiinta!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: