Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria IT&C

Parlamentul European votează în favoarea eliminării blocajelor în comerţul online transfrontalier

IT&C

Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Achiziţii online în UE fără blocaje sau redirecţionări automate
Cumpărătorii online transfrontalieri vor fi trataţi ca şi cei locali, având acces la aceleaşi preţuri
63% dintre paginile de internet evaluate într-un chestionar nu permit achiziţii din alt stat membru UE
Noile reguli au fost aprobate cu 557 de voturi pentru, 89 împotrivă şi 33 de abţineri.
 
Cei care fac cumpărături online vor avea un acces transfrontalier mai larg şi mai uşor la produse, rezervări de hoteluri, închirieri de maşini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare la parcuri de distracţii din alte state UE.
Noile reguli vor interzice ”blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce pagină vor achiziţiona bunuri sau servicii, fără să fie blocaţi sau redirecţionaţi automat către o altă pagină din cauza naţionalităţii, locului de rezidenţă sau chiar a unei locaţii temporare unde se află.
Comercianţii vor fi obligaţi să îi trateze pe clienţii online dintr-un alt stat UE ca şi pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleaşi preţuri sau condiţii de vânzare, atunci când: 
- cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livrare în condiţiile sale generale sau care sunt colectate de la o locaţie agreată de ambele părţi, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opţiune (comercianţii nu sunt obligaţi să livreze în toate statele UE, dar cumpărătorii trebuie să aibă opţiunea de a colecta pachetul de la o locaţie agreată cu comerciantul)
- primeşte servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet, sau
- cumpără un serviciu care este furnizat în locaţia comerciantului sau în altă locaţie unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de maşini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracţii. 
Regulile interzic şi tratament diferit pentru cumpărători în funcţie de ţara de origine a cardului de credit sau de debit. Furnizorii vor putea permite ce modalităţi de plată doresc, dar nu vor putea discrimina împotriva unui brand specific de instrumente de plată, pe baza naţionalităţii.
 
Conţinutul protejat de copyright este exclus pentru moment
 
Conţinutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărţi electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment. Cu toate acestea, Comisia va trebui să evalueze după doi ani de la intrarea în vigoare a acestei legislaţii dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde şi acest tip de conţinut.
 
Róża Thun (PPE, PL), raportorul la acest punct de pe agenda actualei sesiuni a PE de la Strasbourg, a spus: "Această nouă lege privind blocarea geografică este un pas important înainte către o piaţă unică digitală mai competitivă şi mai integrată, atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi. Reprezintă, de asemenea, un moment important în lupta împotriva discriminării consumatorilor pe baza naţionalităţii sau locului de rezidenţă, un lucru care nu trebuie să se întâmple în Europa noastră unită. Am dovedit că Uniunea Europeană poate oferi rezultate concrete cetăţenilor de pe tot continentul, aducând schimbări pozitive în viaţa lor de zi cu zi”.
 
Ce urmează
 
Acordul asupra regulamentului privind blocarea geografică trebuie aprobat formal de Consiliu. Noile reguli se vor aplica la nouă luni după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, adică înainte de sfârşitul anului 2018.
63% dintre paginile de internet nu permit cumpărătorilor să facă achiziţii din alt stat membru, conform rezultatelor unui studiu efectuat prin intermediul ”cumpărătorilor misterioşi” de către Comisia Europeană. În cazul bunurilor, cea mai mare blocare geografică a avut loc pentru echipamentele electromenajere (86%), iar în cazul serviciilor, pentru rezervările online în domeniul timpului liber, cum ar fi bilete la evenimente sportive (40%).
Consumatorii UE manifestă o cerere tot mai mare de cumpărături online transfrontaliere. În ultimii zece ani, numărul europenilor care cumpără online s-a dublat.
Parte a pieţei unice digitale, regulamentul pentru eliminarea blocării geografice nejustificate a fost inclus în pachetul de comerţ electronic, împreună cu legislaţia privind serviciile poştale transfrontaliere de coletărie, ce urmează a fi votată în plen în martie 2018 şi cu o lege privind întărirea aplicării măsurilor de protecţie a consumatorului, aprobată deja de Parlament în noiembrie 2018.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Maria:
  Stiai ca poti primi inapoi o parte din banii cheltuiti online? Vezi pe www.iCashBack.ro
  2018-02-07, 22:42:03 (adresa: 188.24.189.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Un necunoscut ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

seamana cu chichirau si gotiu ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

plata o primiti de la plicusor ban ...
O nouă seară de protest în Piața Victoriei

2 mai lasa din yarba ...
Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Retail

Auto

Extern

Util

Publireportaj