Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Dacă BCR se dezice de acţiunile trader-ului său, atunci să dea banii înapoi păgubiţilor de la Harinvest

Opinii - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


De pe un munte de bani furaţi să arăţi în stânga şi în dreapta după hoţi! Şi cu sentinţe pe care să ai pretenţii ca alţii să le însuşească de ca şi când ar avea un caracter sacru! Ăsta da tupeu! Poziţia BCR faţă de afacerea cu pagube de 20 milioane lei de la Harinvest - venită după trei-patru luni de stat cu capul în nisip - ne apare ca aiuritoare prin prisma faptului că ignoră o realitate netăgăduită: cea mai mare parte a banilor rezultaţi din vânzările acţiunilor furate au ajuns în cuferele celei mai mari bănci din România.
Ditamai instituţia cu bancă-mamă la Viena se ascunde în spatele unui trader şi ne aminteşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a identificat nicio vină instituţională la bancă, sesizarea penală fiind făcută către DIICOT pe numele unei persoane fizice. "Din nefericire, un angajat al băncii şi-a asumat o conduită în afara modelului de afaceri şi cu încălcarea normelor interne ale băncii, ceea ce a cauzat concedierea sa de către bancă", spune un comunicat al băncii. Dacă este aşa, şi BCR se dezice de operaţiunile traderului respectiv cu Harinvest, atunci să dea banii înapoi păgubiţilor!
Banii, din câte ştim, nu sunt nici la fostul angajat al băncii şi nici la şmecherii care au intrat în conturile clienţilor la Harinvest. "Banii noştri sunt la BCR!", ne-a declarat una dintre victimele furturilor de anul trecut. "Banca nu  a urmărit în niciun moment beneficii ilicite", ne asigură cei de la BCR. Dar acum, că le-a obţinut, să înţelegem că nu strică?! Rămân sau nu cu banii? Este ceea ce nu ne-au lămurit cei de la BCR.
În relaţia cu Harinvest, divizia de brokeraj a băncii a derulat, potrivit comunicatului remis presei, doar tranzacţii-standard pentru piaţă. Ce ne facem însă cu operaţiunile sell-out de zeci de milioane lei prin care poziţia casei de brokeraj vâlcene a fost rostogolită pentru mai bine de un an de zile?! În loc să le ridice suspiciunea unui pericol de insolvenţă, la ce credeţi că s-au gândit cei de la BCR? Răspunsul îl aflăm de la ei: "Casa de brokeraj Harinvest a indus în permanenţă impresia că solicita lichiditate pentru o strategie investiţională sofisticată, în numele propriilor săi clienţi". Zici că aveau sediul în Canary Wharf "sofisticaţii" de la Harinvest şi nu era o societate de brokeraj periferică dintr-o piaţă de capital la rândul ei de frontieră...
Tot bolovanul pierderilor a fost dus până în punctul unde poziţia era într-atât de mare (un deficit de 11,38 milioane lei în raport cu BCR) încât aceasta nu mai putea fi onorată decât prin furt. Cea mai mare parte a acestor hoţii, operate prin tranzacţii realizate la Depozitar, s-au realizat în zilele de 14-15 noiembrie 2013. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra produse structurate emise de Erste de la BCR la preţuri mult mai mici decât în piaţă în baza poziţiilor vechi. În numai o zi aceste produse s-au reîntors la BCR, aşa încât Harinvest a rămas şi fără acestea. O devalizare ca la carte. Principalul hoitar care s-a înfruptat la festinul din stârvul Harinvest a fost BCR. Banii din decontări curgeau încă în datele de 18-19 noiembrie 2013 către cea mai mare bancă din România.
Dacă cineva fură nişte maşini din parcul BCR şi reuşeşte să le vândă pentru ca apoi să fugă din ţară, să înţelegem că banca va lăsa respectivele autovehicule la cumpărători pentru că aceştia au fost de bună-credinţă? "BCR nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma neregularităţilor produse în relaţia Harinvest cu clienţii săi", este afirmaţia din comunicatul băncii nu va avea acoperire decât abia în momentul în care va da banii înapoi victimelor furturilor.

Până una alta, nici măcar nu vor să îi vadă la faţă. Deşi poziţia oficială a băncii menţionează că aceasta a dat curs pe deplin demersurilor ASF, amintim că BCR nu a onorat invitaţiile Autorităţii la întâlnirile de la începutul anului cu Depozitarul Central şi păgubiţii. "Zici că BCR este stat în stat", ne-a declarat unul dintre aceştia.
Cu banii păgubiţilor în seifuri, vedem că cei de la BCR au relaxarea să se preocupe de cum scrie presa.  În mod particular Curierul Naţional şi subsemnatul am făcut referiri la bancă "într-un mod lipsit de temei, incorect şi nedrept." Suntem cu alte cuvinte răi şi orbi pentru că nu vedem banca aşa cum o văd ei înşişi. Dar cum o văd? Să ne uităm în comunicat: "Standarde puternice de operare pe piaţa financiară", "mecanisme de control intern solide şi funcţionale", "prudenţă şi responsabilitate", "măsuri disciplinare adecvate", "abordare corectă, solidă şi responsabilă", "ferm dedicată dezvoltării pieţei financiare româneşti", "angajamentul faţă de standarde ridicate de operare pe piaţa locală", "cultură financiară şi morală de nivel înalt". Vorbe sforăitoare... Vrăjelile astea le-am mai văzut... Cum rămâne cu banii furaţi?! Dar cu manipularea pieţei pe nouă emitenţi?! Ce facem cu golăniile de la desk-ul BCR?! Cum explicăm destrăbălarea de operaţiuni sell-out? Ce ne facem cu şirul de scandaluri care a însoţit piaţa produselor structurate?
Presa aşteaptă răspunsuri la întrebări. Pentru investitori este încă şi mai simplu: ei aşteaptă banii. Dacă BCR, într-adevăr, spune că nu au o culpă instituţională şi aruncă totul în spatele trader-ului (care a tranzacţionat totuşi de la desk-ul băncii şi nu de la marginea caldarâmului), atunci pesemne că apreciază, de asemenea, că nici nu pot să se bucure de banii aduşi de acesta din tranzacţiile cu Harinvest, ne gândim... Sau pentru o bancă praf, cu aproape o treime credite neperformante, mai ştii?
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 23 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Angajatul nu avea posibilitatea sa faca tranzactii pe persoana fizica, doar bcr putea. In loc sa remediem furturile toate lichelele din Romania gen Danila, Negritoia, Lulache, Ursache se inghesuie sa fie lichele presedinti
  2014-03-20, 00:22:48 (adresa: 86.125.48.*)
 2. de Frumoasa si bestia:
  Cele de mai sus au fost semnalate in intalnirile de la ASF cu pagubitii ! Dar reprezentantul BCR a sters-o de la intalnire! A plecat ca ii era rusine de ce facuse banca la care lucrase! Cum banii investitorilor au indestulat BCR-ul si ASF o stie dar nu o recunoaste se cheama ca ii tzine parte !! Deci ii e complice!!! DNA !!! AUTOSESIZARE !!! Sau asteptati Harinvest sa dea in judecata BCR ?
  2014-03-20, 00:25:59 (adresa: 93.118.240.*)
 3. de Frumoasa si bestia:
  Cele de mai sus au fost semnalate in intalnirile de la ASF cu pagubitii ! Dar reprezentantul BCR a sters-o de la intalnire! A plecat ca ii era rusine de ce facuse banca la care lucrase! Cum banii investitorilor au indestulat BCR-ul si ASF o stie dar nu o recunoaste se cheama ca ii tzine parte !! Deci ii e complice!!! DNA !!! AUTOSESIZARE !!! Sau asteptati Harinvest sa dea in judecata BCR ?
  2014-03-20, 00:50:59 (adresa: 93.118.240.*)
 4. de nicolae:
  Se desprind doua concluzii: 1.Tratam ent partinitor din partea ASF care gaseste la BCR vinovat acarul Paun si nu prin similitudine Harinvest, CA si toate angajatele; 2.Coinc identa finalizarii fraudei in momentul indestularii 100% a DC, BCR si BRK nici inainte nici dupa!
  2014-03-20, 05:58:39 (adresa: 86.123.55.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

i a inlocuit cu lentile .. ....... ...
După opt ani de coșmar, Grecia iese de sub tutela creditorilor. Criza însă rămâne

numai dna sa nu va acuze de coruptie ...
MHS Truck & Bus și Roman SA vor să producă un camion românesc la standarde nemțești

trei la birou si al patrulea munceste ...
Munca in echipa, apreciata de noii antreprenori si manageri

energie ,,verde" platita de consumator ...
Energie verde pentru spitalele din Bucureşti

prost platite ...
26.814 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Auto

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Gadgeturi