Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

De ce tinerii se lasă înghiţiţi de „Balena Albastră”

Opinii

Data adaugarii: 2017-04-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Un material de Aniţa Grigoriu

A trecut aproape o lună de când mass-media din România, ministerele,  părinţii, profesorii, psihologii caută răspunsuri la jocul mortal „Balena Albastră”. Câţi copii s-au sinucis sau au încercat să se sinucidă fiind tentaţi de acest joc? Cifrele nu sunt foarte clare, însă o sinucidere în rândul copiilor dă serios de gândit. Ca orice joc, şi „Balena Albastră” are propriile reguli. Pornit din Rusia, jocul presupune îndeplinirea a 50 de cerinţe sau „provocări”, ultima fiind sinuciderea.
Dar ce este, în fapt, o balenă albastră? Este cel mai mare mamifer de pe planetă, se hrăneşte doar cu animale de mici dimensiuni, iar în accepţiunea populară, balena este capabilă să-şi provoace singură eşuarea. Alegerea jocului după numele său nu pare să fie deloc întâmplătoare.
De curând, o persoană cunoscută m-a întrebat cum poate cineva să se sinucidă de la un joc? Şi tot ea mi-a făcut o mărturisire. Când era mică, a scos capul pe balcon să privească de la etaj cum treceau oamenii şi maşinile pe stradă. O fascina ceea ce vedea petrecându-se jos şi i-a trecut prin gând să se arunce de la etaj, să vadă cum este. Nu conştientiza pericolul. Credea că va prinde aripi şi nu i se va întâmpla nimic rău. Norocul ei a fost că a văzut-o un vecin şi i-a zis să se ducă în casă, că altfel o va spune părinţilor.
La o vârstă fragedă nu percepi pericolul şi a te împrieteni virtual cu o persoană care pare interesată de tine mai mult decât părinţii sau prietenii din viaţa reală este o provocare! Dacă la început pare o provocare, ulterior capătă aspectul unei hărţuiri din care cu greu mai poţi scăpa de unul singur. Jocul „Balena Albastră” are paşii lui bine structuraţi, cu instrucţiuni care îi împing pe cei care îl practică la melancolie, şantaj şi autodistrugere.
Ţin minte că la ora de psihologie, pe vremea când eram studentă, am auzit de la profesorul meu, care îl cita pe sociologul Emile Durkheim, că toţi adolescenţii au gânduri suicidale. Remarca lui m-a contrariat nu doar pe mine, ci şi pe colegii mei. Vrând să verifice cu noi informaţia, profesorul ne-a întrebat câţi din cei prezenţi am avut în adolescenţă asemenea gânduri. Aproape toată sala a ridicat mâna. Aşadar, ne-a trecut multora prin minte acest lucru, dar nu am făcut-o! 
Ce-i face pe copii în ziua de azi să recurgă la sinucidere? De câte ori îmi pun vreo întrebare despre cum gândesc copiii, ca să răspund la ea, încerc să-mi aduc aminte cum gândeam eu la vârsta respectivă. Şi o să încep printr-o întâmplare de pe la vârsta de 12-13 ani. Ţin minte că spărsesem câteva ţigle în timp ce mă jucam pe acoperişul unei magazii. Tata a aflat de boacăna mea şi m-a certat aspru.
Ba m-a şi urecheat puţin. De ruşine, am plecat de acasă şi am găsit refugiu în pădurea care se afla la 200-300 metri depărtare. Acolo mi-am plănuit cum voi fugi definitiv de la părinţi, prin ce localităţi voi ajunge şi unde voi înnopta, căci îmi era teamă să mai dau ochii cu tata. După vreo trei ore de făcut trasee imaginare m-am întors în vârful picioarelor acasă, căci mi se făcuse foame. Întâmplător, primul cu care m-am intersectat prin curte a fost chiar tata, dar s-a comportat cu mine atât de blând şi prietenos, de parcă niciodată nu ar fi existat vreo tensiune între noi. Aşa am uitat pe loc de zbuciumul interior. M-a luat cu dragoste pe genunchii lui, căci îi păruse rău că mă mustrase, iar eu am îndrăznit să-i spun, ce-i drept mai mult în joacă, ce prostie mare îmi trecuse prin cap după ce m-a certat. Îl speriasem serios cu mărturisirea mea, căci şi acum îmi aduc aminte privirea lui îngrozită, dar de atunci niciodată nu mi-a mai trecut prin cap să „fug”. Iată ce mi-a spus: „Eşti copilul meu şi indiferent de cât de mult ai greşi, să te ştiu în viaţă lângă mine mă face cel mai fericit părinte de pe pământ!” Şi l-am crezut!
Aşadar, copiii au nevoie, mai presus de toate, de încrederea în părinţii lor, de prietenia lor şi vor putea să alunge din minte orice gând care le-ar putea pune în pericol viaţa.
Pericolele în rândul adolescenţilor nu au început cu acest joc şi nu se vor termina aici. Tot mai mulţi au devenit consumatori de droguri, ori dependenţi de alcool şi îngroaşă rândurile în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor. Din prea multă singurătate, lipsă de iubire, absenţa reperelor şi a modelelor sănătoase de viaţă. 
Ei sunt copiii ale căror mame lucrează în Italia sau Spania. Sunt copiii ale căror mame îi văd doar când merg la culcare. Sunt copiii noştri pe care îi ştiam bine, dar pe care i-am scăpat de sub control.
Strigătul disperat al adolescenţilor de astăzi este asemănător cu cel al lui Iona din burta chitului, în versiunea lui Marin Sorescu: „Mamă, mi s-a întâmplat o mare nenorocire. Mai naşte-mă o dată! Prima viaţă nu prea mi-a ieşit ea... Dar poate a doua oară...”. 
 • Currently 4.80/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  decat vasilca sa-i invete lucrul manual! ...
  Un deputat cere modificări legislative împotriva abuzurilor asupra elevilor, după "Simfonia lalelelor": Copiii noştri trebuie să scape de blestemul comunismului

  societatili primariei! prin ele sifonez miliardili ...
  Peste 500 de permise de conducere, retinute de politisti in ultimele 24 de ore

  2, sa va vad unde va este locul! ...
  Tudorel Toader a anunțat ce va face după plecarea din Guvern: Aștept momentul în care voi scoate roba de la naftalină

  nu majorez taxele, doar le maresc! ...
  PMB: Primăria Capitalei nu majorează taxele şi impozitele, ci doar pune în aplicare prevederile Codului Fiscal

  Ce facem cu Capitala tarii ? 1, 7 milioane de locu ...
  Peste 500 de permise de conducere, retinute de politisti in ultimele 24 de ore

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: