Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Şcoala profesională, de la sperietoare la opţiune

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Turnul Sfatului

Data adaugarii: 2017-10-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Deficitul de lucrători mediu calificaţi din economia noastră trece de la banalitate la fatalitate. 
ManpowerGroup: deţinem şi un soi de performanţă la nivel global: 72% dintre angajatorii români se plâng că nu reuşesc să ocupe posturile vacante cu meseriaşi; nu ne întrec decât japonezii (86%) şi taiwanezii (73%). 
Noi între noi ştim că parcă dintotdeauna şcoala profesională (sursa de bază a calificării medii) e văzută prost, ca sperietoare, ca pedeapsă, ca loc de surghiun pentru cine nu învaţă carte. 

Trecerea timpului, cu omeneasca împuţinare a celor contemporani cu vremurile care rămân tot mai în urmă, precum şi receptivitatea lipicioasă a celor care se ridică la multe din câte le zboară pe la urechi, alimentează (şi) iluzia că şcoala noastră profesională face parte din categoria „ce învăţământ am avut şi cum ne-am bătut joc de el”. De fapt, şcoala profesională a avut epoca ei de glorie numai în anii şi în locurile de puternică industrializare şi numai în măsura în care a jucat un rol civilizator pentru tineri cărora altfel le-ar fi rămas inaccesibil un oarecare nivel de ieşire în lume.
În ultimii ani, discursul despre şcoala profesională a luat un aspect recuperatoriu-moralizator-triumfalist: e stringent s-o refacem pentru că „meseria-i brăţară de aur” şi prin ea poţi să ajungi cineva. Promovarea s-a purtat sub un acoperământ de pudoare vinovată: s-a tot subliniat că nu-i nicio ruşine să mergi la profesională şi că de pe orice treaptă a ei şcoala aceasta poate fi părăsită pentru intrare pe altă rută de formare, ignorându-se că o şcoală promovată prin mijloacele de a fugi din ea nu are cum să fie de succes.
În actualul an şcolar îşi face loc, tot mai cu folos reciproc pentru sistemul educaţional şi mediul economic, învăţământul profesional dual.
Modelul este german, aplicarea a strâns căţiva ani (iniţator în 2012, prof. Stelian Fedorca, în prezent, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului), iar la zi se remarcă o consolidare, prin solicitările de înscriere, prin implicarea mai multor companii şi prin perfecţionarea reglementării. Pe alocuri s-a ajuns chiar la suprasolicitare: Colegiul “Viaceslav Harnaj” din Bucureşti (director, prof. ing. Felicia Stroe) - susţinut de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (preşedinte, Monika Puiu) cu companiile membre, devenite partenere de practică, AgroConcept Impex, Farm Tech, IPSO Agricultură, MEWI Import-Export Agrar Industrietechnik, NHR Agropartners, Titan Machinery - şi-a propus să deschidă o clasă cu 28 de locuri pentru calificarea mecanic agricol, din primul tur al înscrierii s-au prezentat 39 de candidaţi, s-a mai deschis o clasă, cererea tot a crescut şi acum sunt 41 de elevi, inclusiv din Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa.  
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) aplică programul „Şcoala de Carte şi Meserii”, pentru 110 elevi din Timişoara, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Buftea, cu îndrumarea activităţii practice în calificarea de comerciant-vânzător de către companiile Hornbach, Lidl, Rewe Romania (Penny Market).
Pe platforma electronicii auto de la Jucu, judeţul Cluj, compania Bosch a deschis un centru de training cu o componentă de învăţământ dual pentru 60 de elevi care se califică în electromecanică (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca) şi în electronică şi automatizări (Liceul Teologic Reformat).
Pentru reglementarea domeniului, a fost emis „Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4798/2017 privind aprobarea contractului individual de pregătire practică în învăţământul dual” între şcoală, operator economic, elev sau părinte.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  istoricul adevarat pe scurt: dupa ce psd-ul, prin varful de lance andronescu, a desfiintat invatamantul profesional, acum ii tolereaza existenta, pe banii privatilor, daca se poate, dar il monitorizraza sa se dezvolte prea mult.
  2017-10-17, 08:47:10 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Fa, esti o VACA borfelista, madamo, "fana de 81 an ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: