Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Un sfert dintre adolescenţi uită drumul spre şcoală

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-11-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Un sfert dintre tinerii noştri de 15-18 ani nu (mai) au treabă cu şcoala. După opt sau zece clase, ei se opresc. Anul trecut, au fost cu aproape 10 p.p. mai mulţi decât în urmă cu cinci ani şcolari. Este una dintre constatările studiului “O privire asupra participării la educație folosind analiza pe cohortă”, elaborat de Ministerul Educației Naționale – Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei și UNICEF România, constatare fundamentală prin deschiderea ei spre zona economică, spre integrare socială şi, de dorit, spre decizie politică.
 
De pierdut (arată studiul), copii, apoi adolescenţi se tot pierd pe scara şcolarizării, de jos de tot, până la ultima treaptă, nu atât prin abandon în timpul şcolii, cât prin renunţare la a merge mai departe când e să treacă dintr-un ciclu în altul. Abandonul şcolar chiar se constată că s-a redus la nivel de cohortă (imaginea unei generaţii privite pe tot drumul ei de-a lungul unui întreg ciclu de şcoală). În creştere este oprirea la un moment dat, cel mai mult, spre capătul drumului, cel după care urmează ieşirea în viaţa cu obligaţii şi răspunderi. Creşterea ponderii celor aflaţi pe dinafara şcolii creşte ea însăşi pe măsură ce ciclurile urcă. În anul şcolar 2015/2016, faţă de 2010/2011, ponderea copiilor neînscrişi a crescut cu 3,5 p.p. la învăţământului primar, cu 4 p.p. la gimnaziu şi cu 8 p.
p. la liceu şi şcoală profesională. Ruptura dintre al doilea şi al treilea nivel este bruscă şi mare, ponderea celor „fără ocupaţie” de la un ciclu la altul fiind dintr-odată dublă faţă de cea de la pragul anterior (care alta poate fi ocupaţia la 15-18 ani decât învăţătura?!). Şi aşa, în 2010/2011 numai 83% dintre tinerii de vârsta aceasta erau înscrişi undeva la şcoală (liceu, profesională sau, din diverse motive, încă la gimnaziu), ca în 2015/2016 ponderea lor să scadă la 75%. Şi mai mult focalizând analiza, dacă 8 din 10 adolescenţi de 15-16 ani finalizează învățământul obligatoriu (10 clase), 12 clase sau învăţământului profesional le termină numai 7 din 10.
 
O cauză majoră a renunţării la mersul mai departe după gimnaziu este identificată în desfiinţarea la un moment dat a învăţământului profesional. Dovadă este potrivirea dintre calendar şi evoluţia ponderii celor rămaşi pe nicăieri. Lichidarea şcolilor profesionale (poreclite pe atunci şcoli de arte şi meserii, ca să nu mai fie de ruşine că „eşti la profesională”) a început în 2009/2010 şi a durat până în 2011/2012, după care, din 2014/2015, învăţământul profesional a fost reînfiinţat. Drept urmare, în ultimii vreo 2 ani, creşterea ponderii adolescenţilor care nu-şi continuă şcoala s-a temperat, „dar efectele sunt încă puţin vizibile”, spune studiul în discuţie, reliefând că la nivelul întregului sistem, anii 2013-2015 arată o relativă stabilizare a ponderii neşcolarizaţilor, adică creşteri de nici 2 p.p., după o creştere de 7 p.p. în 2012 faţă de 2011.
 
În mod reflex, oprirea de la şcoală este pusă pe seama condiţiilor economice, sociale, familiale precare. Aprecierea poate fi valabilă parţial, în legătură cu primele clase. Apoi, pe măsura urcării treptelor, şcoala ar trebui să devină un mijloc de extragere, la propriu, dintr-o condiţie rea şi o cale de parvenire în sensul pozitiv al termenului, mai ales ca nivel de trai şi ca grad de civilizaţie.  
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate