Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Universităţile. Recunoaştere sau desconsiderare?

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Transilvania Reporter

Data adaugarii: 2017-12-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Rolul universităţii în societatea bazată pe cunoaştere şi în economia viitorului pare atât de clar, încât referirea la el a ajuns un stereotip, cu tot cu confuziile de termeni şi de criterii. În acelaşi timp, universitatea dă frisoane la gândul că poate pune la locul ei impostura, că îi poate spune impostorului pe nume, în faţă.
Pe de o parte, universităţii i se cere performanţă în beneficiul ţării, dacă se poate, performanţă de top internaţional; în unele cazuri, chiar se poate. Avem o universitate în mereu râvnitul Top Shanghai (Academic Ranking of World Universities - ARWU), Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în poziţia 601-700, singura universitate românească prezentă în acest clasament. Şi alte universităţi de la noi se impun în clasamente internaţionale de referinţă. Nouă astfel de clasamente, care „utilizează indicatori academici globali” (vizibilitate, impact internaţional), au stat la baza Metarankingului Universitar, ediţia 2017, o clasificare a universităţilor româneşti prin combinarea performanţelor atestate de clasamente internaţionale, făcută de un grup de experţi ai Asociaţiei „Ad Astra” sub egida Ministerul Educaţiei Naţionale. A rezultat că din 92 de universităţi, câte sunt active în România, numai 23 (toate, de stat) au „vizibilitate şi prezenţă internaţională”, iar dintre acestea, cele mai bune se dovedesc cele care compun Consorţiul Universitaria, în ordine: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti (instituţie specializată); la acelaşi nivel înalt se clasează Universitatea Politehnica din Bucureşti (de asemenea, specializată), aşa cum prezenţe internaţionale în domenii specializate au şi Universităţile de Medicină din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, precum şi universităţile tehnice din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca. 
O observaţie a Metarankingulul Universitar 2017 este că pentru a performa, iar primele dintre ele, pentru a aspira la statutul de universităţi europene, instituţiile necesită finanţare, or, în acest moment, prima universitate de la noi, „Babeş-Bolyai”, are „un buget anual de aproximativ 10 ori mai mic decât Washington State University, printre ultimele clasate în clasamentul internaţional ARWU (Top-500)”.
Pe de altă parte, universităţii i se pregăteşte o veritabilă subminare cu acte în regulă.
Dinspre Consorţiul Universitaria, este semnalat pericolul legiferării unui sistem paralel de pregătire postuniversitară, prin aprobarea de către Parlament a OUG nr.96/2017, prin care „furnizorii de formare profesională a adulţilor, autorizaţi în condiţiile prezentei ordonanţe, au dreptul să organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de formare profesională, definite la art.8 alin. (3) lit.c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaştere naţională”. Adică, diverse „case”, „centre”, „asociaţii” ar urma să acorde acte de studii echivalente unui ciclu superior cum este cel de master. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, atrage atenţia că „există riscul ca aceste programe de formare postuniversitare să devină alternativa rapidă şi fără bătăi de cap la masterate” şi explică: „Cei din mediul universitar cunosc criteriile stricte în elaborarea şi desfăşurarea programelor masterale. În momentul în care dai mână liberă oricăror firme să ofere programe de formare profesională absolvenţilor de licenţă în afara acestor rigori, rişti să creezi o piaţă bazată pe costuri de oportunitate, nu pe calitate. Practic, generezi un sistem paralel de diplome postuniversitare fără acoperire”.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  decat sa bage in criza stie, save&rescue ba ...
  Discursul lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, la deschiderea Romanian Save and Rescue Forum

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Vremea se raceste accentuat incepand de astazi. Temperaturi mult sub normalul perioadei pana spre finalul saptamanii viitoare

  cine nu topaie primeste condamnare. ...
  DECLARAŢIILE DE PRESĂ ALE PREŞEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL ÎNTREVEDERII CU DELEGAŢIA ALEŞILOR LOCALI UNIONIŞTI DIN REPUBLICA MOLDOVA- 18 MARTIE 2018

  Bravo, Cakaline, nu te lasa ! Si da-i si lupta, pu ...
  Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

  dna , sri ,putin transparenti. ...
  Calin Popescu Tariceanu despre desecretizarea protocoalelor incheiate de DNA: Trebuie facuta cat mai rapid

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C