Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Costul standard al lipsei de educaţie

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Leadership Voices

Data adaugarii: 2018-01-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Învăţăturii de carte i s-a fixat un preţ în lipsa ei.
Ordonatorii de credite stabilesc, în limitele prevederilor legale, numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2018.
Acest cost este unul de sus până jos, fixat “de guvern”.

Învăţăturii de carte i s-a fixat un preţ în lipsa ei. Ba, la origine, nici nu a fost pus pentru ea anume. OUG 90/2017 „privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene” spune la art. 5 că „(1) În anul 2018, numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, se stabileşte astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget. (2) Ordonatorii de credite stabilesc, în limitele prevederilor legale, numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2018, în condiţiile alin. (1).“ Ceea ce e dictat pentru orice slujbaş la stat, “indiferent de modul de finanţare şi subordonare”, în domeniul educaţiei înseamnă finanţare după costul standard/elev sau preşcolar. Acest cost este unul de sus până jos, fixat “de guvern” (în sens generic).
Drepturile de plată şi cei care le primesc sunt o diversitate. De aici apar diferenţieri după niveluri de încadrare a salariaţilor, a unităţilor.
Soluţia găsită pentru concordanţă este tăierea, chit că i se spune “comasare”, că e pusă (ca să arate acoperită legal) în raport cu “personalitatea juridică” sau că e chiar îmbrăcată într-un soi de pildă a curţii în care convieţuiesc o şcoală şi o grădiniţă. Sunt mici (se spune), nu-şi justifică posturile de conducere, de întreţinere în raport cu efectivele, cu gradul de (ne)calificare profesională. Condamnarea la dispariţie este implacabilă şi multe cazuri au devenit notorii. În egală măsură sunt de luat în seamă situaţii aflate la polul opus: colegii şi licee de renume, cu profesori la nivelul cel mai înalt al competenţei profesionale recunoscute. Asupra acestor situaţii atrage atenţia Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ - FSLI: “Sunt foarte multe cadre didactice cu gradul didactic I, cu gradaţii de merit sau doctorate, care trebuie să fie remunerate pe măsură, însă formula de calcul a costului standard per elev nu prevede indici de corecţie pentru aceste particularităţi. Ne întrebăm, în aceste condiţii, dacă mai sunt profesorii încurajaţi să investească în formare continuă?”. În acelaşi timp, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ semnalează ignorarea particularităţilor de costuri care duce la desfiinţarea unor forme de învăţământ tehnic şi profesional („afectând în mod direct economia şi piaţa muncii”), de învăţământ vocaţional, de şcoli pentru elevi cu cerinţe educaţionale speciale, de clase cu profil sportiv. Dinspre mediul economic vine semnalarea că administraţiile publice locale, arătate ca ţinte spre care să se îndrepte nemulţumirile faţă de închiderea unor şcoli, nu au puterea materială să susţină dotări sociale (cămine, cantine) pentru învăţământul tehnic-profesional.
Tăierile în discuţie sunt făcute de fapt cu ochii-nchişi. Ordonanţa care le determină este din 6 decembrie 2017, însă Ministerul Educaţiei Naţionale are prevăzută abia pentru 2018 o „hotărâre de guvern privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege şi din sume defalcate din TVA prin bugetele locale pentru finanţarea cheltuielilor cu formarea continuă şi evaluarea personalului, cheltuielilor cu evaluarea periodică internă a elevilor, cheltuielilor materiale şi pentru servicii, cheltuielilor cu întreţinerea curentă, pe baza costului standard per elev/preşcolar”. 
Dincolo de reglementări şi termene, vorba profesorilor din Federaţia “Spiru Haret”, “educaţia costă! Dar ţara şi generaţiile viitoare vor resimţi cât costă lipsa ei!”.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Costul lipsei de educatie:
  JAFUL FARA LIMITE AL pesede MAI CUMPLIT DECAT CEL AL HOARDELOR TATARE.
  2018-01-30, 04:45:05 (adresa: 95.77.196.*)
 2. de iohannis topaie in2019:
  mai ales la elitisti
  2018-01-30, 09:42:48 (adresa: 185.65.205.*)
 3. de dragnea parnaias:
  decat ministrii si prostaci analfabeti mai gasim!
  2018-01-30, 11:46:10 (adresa: 83.103.229.*)
 4. de :
  3 ...decat....= analfabet.
  2018-01-30, 11:52:49 (adresa: 78.109.23.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

cu bicicleta, decat electrice ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

a iesit la iveala, opozitia ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Actualitate

Turism

IT&C