Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Opinii

Şomeri fără diplomă

Opinii - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-05-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Vorbim frecvent despre “şomerii cu diplomă”. Ţine chiar de bonton să ne referim la ei generic, în chip de dovadă a cât de prost merge învăţământul românesc şi, de aici, cât de prost merg economia, societatea, toate. Îi şi asociem cu un fel de origine profesională depreciativă, numindu-i produse ale unor “fabrici de diplome”. În acelaşi timp, îi ignorăm pe şomerii fără diplomă. Nu băgăm de seamă că ei există, că şi ei sunt produse ale mecanismului nostru socio-economic.

La zi, se prefigurează şomerii fără diplomă de bacalaureat. A terminat liceul o nouă serie de tineri - promoția 2018. Au absolvit pe 25 mai şi de a doua zi, din 26 mai, au la dispoziţie 60 de zile, până pe 24 iulie, ca să se prezinte „pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă - o etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj”. Indemnizaţia este de 250 de lei pe lună şi se plăteşte timp de şase luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR), care în acest an se menţine la valoarea ştiută, de 500 de lei. Aşa îi informează pe absolvenţi agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit prevederilor Legii nr.


76/2002. Este cea mai clară şi mai cuprinzătoare informaţie, singura cu indicarea a ceva sigur, cu concretizare de pe o zi pe alta, pentru o întreagă categorie de tineri aflaţi într-un moment al orientării încotro s-o apuce în viaţă: toţi, că vor susţine sau nu bacalaureatul, că-l vor promova sau nu, au asigurat prin lege statutul de şomeri.

Promptitudinea în informare şi oportunitatea în aplicare sunt de apreciat. În acelaşi timp, se dovedeşte trist şi îngrijorător că şomajul este singura direcţie arătată ferm unei promoţii de studii medii. De a doua zi după ce au ieşit din liceu, ei se pot îndrepta spre şomaj. Desigur, dacă ulterior vor intra într-o formă superioară de continuare a studiilor acreditată sau cel puţin autorizată, vor ieşi din categoria şomerilor. În rest, nimic, nicio perspectivă, nicio posibilitate de alegere, nicio reglementare nu se află la-ndemână, spre ştiinţa şi spre uzul acelor absolvenţi de liceu care ar fi să rămână fără bacalaureat din cauză că nu se înscriu de la început, că nu se prezintă, că abandonează pe parcursul examenului, că nu obţin medie ca să-l promoveze. Cu atât mai rău este că aşa ceva se întâmplă în condiţiile în care se apreciază că de prin 2005 încoace aproximativ un milion de tineri nu au trecut bacalaureatul. Drept soluţii pentru remedierea situaţiei devenite fenomen în toată regula, Ministerul Educaţiei Naţionale vehiculează măsuri de pedepsire a liceelor de unde tot provin absolvenţi care eşuează la bacalaureat prin desfiinţarea sau retrogradarea ca şcoli gimnaziale a acelor licee cu promovare zero ani la rând sau soluţii de bine făcut cu sila, precum organizarea unei sesiuni suplimentare de bacalaureat iarna (după ce vara sunt deja două sesiuni, lipite una de alta). Ar fi un bine făcut cu sila pentru că s-ar produce în condiţiile în care din fiecare serie de absolvenţi sunt mulţi care-şi declară cu voce tare şi o arată prin dezinteres lipsa dorinţei de a susţine bacalaureatul, de a-l promova. Nu au nevoie, nu-i interesează, consideră că le trebuie altceva în mersul vieţii personale. Printr-un automatism cu origine mediatică, sunt blamaţi, ridiculizaţi. Decidenţii şi strategii educaţiei şi economiei naţionale nu le oferă vreo oportunitate de integrare individuală şi totodată refuză un potenţial valorificabil social, productiv. Deplângerea lipsei de lucrători, a forţei de muncă cu nivel mediu de calificare s-a fixat în categoria stereotipurilor, adică a fatalităţii, şi pesemne că de aceea nu este luată în seamă resursa umană pe care o pot oferi absolvenţii de liceu rămaşi fără diplomă de bacalaureat. O mentalitate păcătoasă, fixată demult la noi, pune lipsa diplomei de bacalaureat în aceeaşi categorie a eşecului care trebuie pedepsit cu mersul în învăţământul profesional.   
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Turism

  IT&C