Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Zilele culturii japoneze

Maya Asaba, din nou în România

Piata artei - Dan Preda
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-05-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Fiind prezentă la Festivalul Culturii Japoneze, în organizarea Centrului de studii româno-japoneze „Angela Hondru”, Maya Asaba și al ei shamisen se află pentru a doua oară în România, ceea ce dovedește că a îndrăgit publicul de aici. Drept pentru care i-am adresat câteva întrebări în interviul ce urmează.

Cum aţi descoperit instrumentul shamisen?

Noi, japonezii, încă de mici copii, auzim adesea sunetul shamisenului la radio sau la televizor și astfel descoperim acest instrument. Există foarte multe circumstanţe în care se folosește acest instrument, ca de exemplu în cântecele folk și în piesele de kabuki, iar Yoshida Brothers și Hiromitsu Agatsuma sunt cei mai faimoși cântăreţi de tsugaru shamisen din întreaga lume. 
De aceea, m-am obișnuit din copilărie cu reprezentaţii muzicale impresionante. 

Care a fost interacţiunea dumneavoastră cu publicul la începutul drumului?

Când am început să studiez, nu mi-am putut imagina că voi cânta în faţa unui public foarte mare.
Datorită persoanelor care m-au învăţat să cânt la shamisen, am început să transmit celor din jur bucuria reprezentaţiilor de shamisen. 
În acea perioadă, de când am cântat în faţa oamenilor, am vrut ca oamenii să  experimenteze senzaţia interesantă pe care o transmit concertele.
Prima oară când am cântat în faţa unui public mare, a fost de fapt într-un program muzical de teatru. Mi-am început activitatea ca actriţă de la vârsta de șapte ani și atunci am și cântat pentru prima oară; sunt experienţe foarte diferite în ceea ce privește interacţiunea cu publicul. Am avut un puternic sentiment de dialogare cu publicul, ca și cum m-aș exprima în faţa întregii umanităţi. Îmi amintesc că a fost o experienţă de neuitat! 

Cât de dificil este studiul shamisenului?

Dificultatea shamisenului este diferită de cea a chitării, și nu există sunete deja stabilite care să fie realizate prin intermediul a trei coarde (se schimbă în funcţie de persoanele care cântă și de conţinutul pieselor).  
În trecut, în istoria Japoniei au existat persoane nevăzătoare care au putut să își facă un trai din shamisen, doar prin simţul auzului și al atingerii, lucru care este și mai greu, însă acesta este aspectul care face shamisenul și mai interesant. 

Care e locul shamisenului în peisajul muzicii japoneze? 

Consider că muzica shamisenului este foarte populară și distractivă, lucru care ne apropie de oameni și astfel mă bucur de ascultători prin intermediul instrumentului. 

Cum credeţi că este apreciat shamisenul în afara Japoniei? 

Doar faptul că bucuria muzicii și caracterul bun și vechi al sunetului japonez pot fi apreciate chiar și peste hotare mă bucură nespus.

Care credeţi că este cel mai potrivit instrument care vine în completarea shamisenului?

Consider că wadaiko (toba japoneză) este instrumentul care se potrivește cel mai bine. De asemenea, cred că sunetul instrumentelor japoneze clasice pune în valoare sunetele shamisenului. 

Care sunt interpreţii preferaţi cu care vă place să colaboraţi?

În general, eu cânt mai mult singură, și am avut parte de experienţe de colaborare destul de puţine. Indiferent de persoana cu care lucrez, cel mai important lucru pentru mine este ca ascultătorii să se bucure de spectacol. De această dată, aștept cu nerăbdare să cânt alături de pianiști, violoniști și să colaborez cu foarte mulţi instrumentiști diferiţi.  

Cum este văzută muzica tradiţională japoneză în România? 
 
Personal, n-am intrat în contact decât cu instrumentele japoneze de la Universitatea Româno-Americană. Shamisenul necesită un acompaniament mare, iar îngrijirea lui este destul de dificilă. Probabil ar fi foarte bine dacă ar exista mai multe oportunităţi în România de a face cunoscute aceste instrumente tradiţionale. 

Care sunt proiectele de viitor?

Îmi doresc foarte mult să armonizez lumea muzicii cu cea a teatrului.
În Japonia, deși există reprezentaţii tradiţionale ce constau în recitarea de povestioare acompaniate de shamisen, mă gândesc că mi-ar plăcea dacă aș reuși de una singură ceva asemănător, cum ar fi să cânt sau să spun povești și să fiu acompaniată de shamisen. 

Cuvânt de încheiere pentru cititorii români.

Mulţumesc tuturor românilor care citesc acest articol.
După ce am vizitat prima dată România acum 2 ani, am început să îndrăgesc această ţară bogată și plină de oameni amabili.
Sunt foarte încântată să fiu invitată pentru a doua oară în România. Dacă acest lucru vă face să vă simţiţi mai apropiaţi chiar și cu puţin de shamisen, voi fi foarte fericită.

Acest interviu nu s-ar fi putut realiza fără prețiosul ajutor al lui Șerban Georgescu (directorul Centrului de studii româno-japonez „Angela Hondru”) și al Iunianei Mîndru (profesoară de limba japoneză la același Centru).
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  pt. 5,6 psdprostac balbait: USR a votat impotriva ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  SUNT LA MAZARE pesede MADAGASCAR ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  In brief

  Actualitate

  IT&C

  Retail