Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Sonata Kreutzer, de Tolstoi - o interpretare

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529158

Data adaugarii: 2017-09-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Mărturisesc că, iniţial, am ezitat să citesc celebra nuvelă a lui Lev Tolstoi, având un fel de idee preconcepută că ar trata vulgar anumite laturi ale existenţei, că ar căuta senzaţionalul (deşi, la vremea aceea, această problemă se punea, fireşte, mult mai puţin decât în zilele noastre). 
M-am reîntîlnit cu ea peste ani (la fel cum mi s-a întâmplat şi cu romanul „Portret al artistului la tinereţe”, de James Joyce, pe care l-am evitat iniţial, pentru ca în cele din urmă să îl consider o carte de referinţă), am citit-o şi am constatat că nimic nu era mai fals decât ideea iniţială.
Marele scriitor rus abordează, ce-i drept, o temă mai puţin comodă, dar o face cu pasiune şi cu stil, şi cred că oricine îi citeşte lucrarea rămâne pe gânduri, îşi pune probleme pe care, poate, nu şi le pusese înainte.
(Paranteză. Fără a fi, câtuşi de puţin, primul care îşi pune această întrebare, mărturisesc că nu am înţeles niciodată de ce omul este, practic, singura fiinţă terestră care se jenează de propria sexualitate, care este cuprins de ruşine în faţa goliciunii şi a actului sexual. Fireşte că este o fiinţă evoluată, înzestrată cu raţiune şi cu sentimente, şi totuşi mă întreb: de ce? De ce omul are impresia că săvârşeşte un păcat, ceva interzis? De ce plăcerea sexuală este văzută deseori ca un viciu, şi nu drept cea mai firească necesitate? De ce ne temem de acest instinct, de ce îl ascundem, când nicio altă vieţuitoare terestră nu o face? La un moment dat m-am gândit că strămoşii omului modern s-au împerecheat cu zeii - sau, fantezistă ipoteză, cu extratereştrii - şi de acolo a rămas sentimentul că au încălcat un tabu, că au comis ceva interzis. Dar, în fine, aceasta este o altă discuţie).
Tolstoi nu oferă toate răspunsurile privind cum este alcătuită fiinţa omenească şi de ce suntem orbiţi şi chiar pervertiţi de acest instinct, fiindcă probabil nici el nu le avea, dar ridică nenumărate întrebări.

Iată cum am văzut eu nuvela sa, imediat după lecturare: 
„În această lucrare pe care, personal, o consider una dintre capodoperele literaturii universale, Lev Tolstoi porneşte de la o premisă pe cât de inedită, pe atât de adevărată: sexualitatea, poate cel mai puternic instinct, alături de cel de supravieţuire, este văzută ca ceva dezgustător, inferior, animalic, şi cu un potenţial destructiv uriaş. Fireşte, ea poate fi şi ceva extraordinar, dar marele scriitor rus aduce în sprijinul tezei sale argumente solide: atracţia sexuală poate duce la gelozie, violenţă, nebunie, chiar crimă (a se vedea sfârşitul...
). De asemenea, duce la pervertire: în principal bărbatul, dar şi femeia se lasă pradă acestui instinct devastator şi trec pe locul al doilea nu numai dragostea, sentimentul sublim cântat de poeţi, dar şi sensul iniţial al comuniunii bărbat-femeie: tandreţea, procreerea, creşterea şi educarea urmaşilor. Tolstoi nu înfierează neapărat plăcerea sexuală, deşi ridică un mare semn de întrebare privind faptul că face notă discordantă cu latura elevată a omului, cât mai ales consecinţele acesteia şi afirmă, întemeiat, că aproape nicio tragedie nu s-ar mai produce dacă lucrurile nu ar fi orânduite astfel. (Într-adevăr: eliminaţi din viaţa omului goana după sex, putere şi bani şi nu veţi mai avea nici tragedii, nici crime). După această introducere, Tolstoi se dovedeşte un extrem de fin psiholog şi arată cum în viaţa unui cuplu obişnuit se strecoară treptat (încet, dar sigur...) neîncrederea, rutina, gelozia şi cum cei doi soţi îşi revarsă fiecare asupra celuilalt toate frustrările şi nemulţumirile acumulate de-a lungul timpului, toată furia şi neîmplinirea pe care le resimt. Inevitabil, povestea se va sfârşi tragic, deşi remuşcările ulterioare ale eroului îmi amintesc pe undeva de Raskolnikov al lui Dostoievski. Totuşi, personajul lui Tolstoi are curajul să afirme că a fost împins la crimă, târât inevitabil către aceasta chiar de legile firii. Dacă are dreptate sau nu, rămâne să judece inclusiv cititorul. (PS: O singură fisură găsesc aici: dragostea adevărată, sublimă, sentimentul unic care - totuşi - se poate naşte între un bărbat şi o femeie poate învinge animalitatea, gelozia, violenţa. E loc şi de happy-end. Dar scriitorul rus face foarte bine că se axează pe contrariu, fiindcă, din păcate, în cel puţin trei sferturi dintre cupluri lucrurile se petrec rău)”. 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  Teo do ro vi ci ,,esti roman ma ? Daca ai iesit tu ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi