Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Ţara lui „iubi”, „Românica” şi „wtf”

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Nu vreau să deturnez rostul acestei rubrici, de a comenta creaţii artistice din diferite domenii şi epoci, de a mă preocupa de spirit. Dar pur şi simplu nu mă pot abţine de la acest material, văzând cum din ţara lui Brâncuşi şi a lui Eminescu am ajuns la ceea ce m-am străduit să parodiez în titlu.
Nu îmi dau seama ce mă sperie mai mult: elitismul prost înţeles sau mediocritatea, snobismul sau ignoranţa? 
Am oroare de cei care se exprimă pompos şi graseiază, de cei preocupaţi de a se auzi pe ei înşişi, de a-şi imagina că strălucesc mai curând decât de a fi interesaţi cu adevărat de starea culturii sau de progres în artă. Detest snobii şi (aş zice) unii elitişti, fiindcă nu toţi elitiştii sunt chiar de blamat. 
Dar mărturisesc că, confruntat cu fenomenul imbecilizării maselor, al idiotizării asidue, „promovate” prin toate mijloacele, mă speriu atât de tare încât mai că aş prefera compania unui individ mai vanitos, dar care tot mai ştie ceva despre artă, deşi de obicei nu îi agreez pe cei atinşi de orgoliu. 
Pe scurt: nu mai avem TVR Cultural, nu mai avem filme de artă la cinematograf (ai cărui diriguitori se străduiesc, prin toate mijloacele, să „acopere” aria comercială, de succes la public, indiferent de calitatea reală a producţiilor promovate), nu mai avem discuţii aprinse pe teme artistice între tineri, care preferă gaming-ul sau butonarea telefoanelor mobile, nu mai avem o sincronizare reală a pulsului fenomenului cultural cu interesul publicului.
(Mai avem, totuşi, din fericire, spectacole de teatru, deşi nici acesta nu o duce prea bine, mai avem expoziţii de pictură ale unor artişti talentaţi, care au ceva de spus, deşi mai sunt şi alţii care nu fac, poate, un serviciu real artei pe care o slujesc, mai avem muzică bună, romantism şi nostalgie...).
Dar avem tot felul de barbarisme introduse în limbă, tot felul de expresii „la modă”, şi m-am convins că nu le întâlnim în cine ştie ce film de duzină, ci fac parte din realitate, le întâlnim pe stradă.
Cineva a lansat, odată, termenul peiorativ-şugubăţ de „Românica” în loc de „România”, care mie personal mi se pare o tâmpenie, şi de atunci toţi se cred şmecheri dacă îl folosesc. Cine ştie ce băiat de cartier i-o fi spus odată piţipoancei „iubi”, şi de atunci termenul s-a perpetuat, chiar zilele trecute intersectându-mă cu o blondă fardată strident care îşi întreba prietenul, prin intermediul telefonului mobil: „iubi, dar nu ai vrea mai bine să...”. (De altfel, aşa au luat naştere rândurile de faţă, episodul cu blonda fiind picătura care a umplut paharul). Cine ştie cine a preluat din vreun film american sau de pe net expresia „wtf”, prescurtată sau nu, şi de atunci toată lumea, indiferent de situaţie sau de mediu, exclamă întruna „Wtf!”. 
Şi nu mă îngrijorează dacă cineva „scapă” câte una, în fond şi eu am mai scăpat, la viaţa mea, câte o înjurătură sau câte un termen mai argotic - o spun cu părere de rău, dar recunosc.
Nu. Grav este când devine obişnuinţă, când tembelismul devine fenomen de masă.
Când ne încăierăm unii cu alţii în virtutea faptului că ţinem cu echipe diferite sau avem opţiuni antagonice, dar nu mai considerăm necesar să ne preocupăm de evoluţia spirituală.
Nu mai avem timp de Brâncuşi sau de Eminescu. Wtf!
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Peste 1000 000 000 ani îi prindem pe CHINEZI...!! ...
  Andreea Paul (INACO): Povestea de succes a Chinei în dezvoltarea inteligenței artificiale

  Moi îs posmagii ... ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  nu, unul care face dezacord gramatical cu subiect ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  aceeasi analfabeta care a mutat intorsura buzaului ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  victoras, cand inflatia este peste 5% (aia oficial ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata artei

  Piata farma

  Extern

  Util

  Publireportaj