Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Muzica psihedelică, o călătorie în labirintul subconştientului

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20915520


Data adaugarii: 2018-02-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Conform Wikipedia, ”rockul psihedelic este un stil al muzicii rock care e inspirat sau influenţat de cultura psihedelică şi încercarea de a replica şi a îngloba experienţa alterării mintale a drogurilor psihedelice. El s-a evidenţiat mai întâi în a doua jumătate a anilor '60, cu precădere în Statele Unite ale Americii şi în Europa de Vest (mai cu seamă în Marea Britanie). Pe scenele amintite, rock-ul psihedelic a cunoscut apogeul în jurul anului 1969 (când s-a organizat şi cel mai mare festival care a promovat artişti ai genului, Woodstock).
Muzica rock psihedelică încearcă să influenţeze starea psihică a ascultătorului în două direcţii aflate în puternic contrast: anxietatea sau calmul meditaţiei. Această muzică abundă de efecte sonore”.
”Forma muzicală este de cele mai multe ori simplă, strofică, permiţând însă intervenţia unor momente muzicale de amploare”.
Dintre artiştii reprezentativi, amintim formaţii ca The Doors, The Grateful Dead, Iron Butterfly, Jefferson Airplane, Pink Floyd, Cream, Camel. 
În anii '90, s-a dezvoltat genul neo-psihedelic.
Conform unei păreri proprii, acest gen muzical, care este, într-adevăr, cu totul aparte, nu trebuie neapărat asociat cu drogurile, deşi la origini s-a inspirat din experienţele consumatorilor de halucinogene. Este, înainte de toate, o experienţă unică, plonjând ascultătorul direct în labirintul subconştientului, făcându-l nu numai să experimenteze senzaţii noi, dar şi să intre în contact cu un univers aparte.
Budiştii spun că întreaga lume este o iluzie. La fel şi ascultarea de muzică psihedelică te poartă pe aripile unei iluzii grandioase, care dă dependenţă, te face să înţelegi că în afară de universul cunoscut mai există şi altele. Este un show la care este invitată toată lumea, de la părinţii (eventual hippioţi) la descendenţii care au gustul în formare, de la muzicieni la scriitori şi pictori. Singurele condiţii: să nu te cantonezi doar în modelele clasice şi să îţi doreşti să visezi.
Personal, nu recomand ascultarea în exces a acestui gen, fiindcă sonorităţile mai stranii şi sunetele uneori joase pot duce, prin cumulare, la efecte de confuzie mentală. Dar credeţi-mă că merită să ”decretaţi” măcar un weekend ca ”weekend-ul psihedelic” şi să intraţi în contact cu muzica unor artişti care au sfidat orice convenţie.
Interesant este că, odată cu încheierea ”epocii de aur” a acestui gen muzical, el nu a apus.
Curentul neo-psihedelic a dus povestea mai departe şi, în afara unor nume ca Apples in Stereo, Neutral Milk Hotel şi The Olivia Tremor Control (eu le-aş recomanda mai ales pe ultimele două, iar piesa ”Oh Comely”, de Neutral Milk Hotel, ar merita să fie aleasă imnul psihedelicului modern), au apărut şi alte trupe, practic necunoscute publicului larg, dar de valoare şi care se încadrează perfect în gen: Flying Hills, Under the Table sau Mecha Shiva.
Experimentul şi improvizaţia sunt la ele acasă în această ramură muzicală, asta neînsemnând că nu există un standard. Psihedelicul nu este o sumă de zgomote, ci un recital al efectelor sonore şi al combinaţiilor ce oscilează între vis şi realitate - şi este clar că nu oricine poate face aşa ceva la un nivel mulţumitor.
Puteţi lua contact cu muzica unor artişti neo-psihedelici accesând următoarele link-uri: 

Flying Hills
Under the Table
Mecha Shiva
The Apples
The Apples in stereo "Strange Solar System" 
Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea
Neutral Milk Hotel - Oh Comely
Olivia Tremor Control - Black Foliage: Animation Music Volume One 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  https://www.youtube. com/watch?v=J_UQbG3_ 3MQ ...
  Scade numărul locurilor de muncă

  Cu siguranță o să fie mai bine după privatizar ...
  RATB devine societate pe acţiuni

  Jigodia pitica, slugoiul chioromanului betiv, a fa ...
  Romania a avut cele mai multe cazuri de rujeola din Europa, in 2017, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii

  CONCRET: O !!! ȘEFII NU FAC PROIECTE : DAU INDICA ...
  Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut ieri o întrevedere cu comisarul european pentru Politica regională, Corina Creţu

  decat , barbat sa nu fii. ...
  Se lansează Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, cea mai puternică entitate asociativă feminină din România

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: