Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Haruki Murakami şi arta dedublării

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7516617

Data adaugarii: 2018-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

                           

Literatura de anticipaţie este deseori catalogată ca fiind interesantă, dar mai superficială în raport cu cea obişnuită, iar beletristica poate fi, câteodată, mai lipsită de ingeniozitate decât operele maeştrilor SF (fireşte, nu mă refer aici la capodoperele literaturii universale, ci la acele creaţii care ar necesita un plus de imaginaţie).
Nu sunt fan Haruki Murakami, dar am avut şansa să iau contact cu literatura sa citind una dintre cele mai reuşite lucrări care îi aparţine, ”La capătul lumii şi în Ţara aspră a minunilor”. 
Şi am constatat, fără a vrea să îl flatez gratuit pe autorul japonez de cărţi de succes, că a reuşit să îmbine cele două, respectiv scrierea science-fiction şi cea clasică, într-un mod extrem de original, foarte reuşit şi care captivează cititorul de la prima până la ultima pagină. 
Personajul central are o dublură, şi pe tot parcursul acestei scrieri inedite vei trece dintr-o lume în alta, încercând să descifrezi şarada, să completezi puzzle-ul.
”La capătul lumii şi în Ţara aspră a minunilor” este un roman minunat, pe care, dacă ar fi să-l caracterizez în câteva cuvinte raportându-l la ceva cunoscut, aş spune că este un amestec halucinant de Franz Kafka şi Philip Dick, rămânând însă o creaţie originală şi care se deosebeşte, prin profunzime şi stil personal, de multe alte opere literare. Murakami propune o şaradă, o ghicitoare extrem de complexă, care se va dezvălui în toate dimensiunile ei abia către final, o paralelă între două lumi care se vor dovedi existenţe alternative ale aceluiaşi individ, prins într-un joc, pe de o parte, psihologic, al descifrării sensului vieţii şi al aspiraţiei către fericire, pe de alta, de acţiune, parcă desprins dintr-un roman SF, urmărit de personaje misterioase numite Simbolatori şi Întunegri şi căutând să iasă în afara unui Sistem. În cealaltă lume, “la capătul lumii”, Oraşul are formidabila calitate de a îmbina elementele unei utopii (lipsa conflictelor, a banilor, proprietăţilor, a proceselor, a unor elemente socotite iniţial indispensabile de oameni) cu cele ale unei distopii (existenţa unor reguli despre a căror origine nu se ştia mai nimic, a unui Paznic, separarea indivizilor de Umbrele lor), ceea ce face alegerea eroului mai dificilă şi existenţa sa, mai complicată. Separat, poate găsesc, după cum aminteam mai sus, elemente similare cu ale unor autori cunoscuţi, dar ca întreg nu am mai citit niciodată aşa ceva. Şi chiar merită, o consider o lectură obligatorie, deranjată uşor doar de unele pasaje mai frivole, ce puteau lipsi, dar care nu impietează semnificativ asupra calităţii operei literare.
Este un roman mai bun chiar decât ”Kafka pe malul mării” (părerea mea, desigur), o altă lucrare importantă a lui Murakami. 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: