Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Ei se înjură, voi vă bateţi, noi... ce alegem?

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

sursa foto: huffingtonpost.jp


Data adaugarii: 2018-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Pentru a face cât mai explicit rolul acestei tablete, trebuie să mă întorc în timp la momentul în care aveam o discuţie cu un coleg despre hochei. Pasionaţi amândoi de acest sport, l-am întrebat, la un moment dat, cum se procedează în Occident, ştiut fiind că acolo s-a inventat termenul de ”workaholic” şi că totul se desfăşoară într-o viteză mai mare decât la noi. Mai precis: dacă nu ai timp liber aproape deloc, şi mai ai eventual şi o familie, când te mai uiţi şi la hochei, şi la baschet, când mai citeşti, când te mai duci la film, la teatru etc. (asta ca să nu zic: când mai gândeşti?). Mi-a răspuns că ştie de la cineva care a trăit în SUA că acolo marea bătălie este pentru a atrage public/clientelă pentru un anumit segment, în detrimentul celorlalte. Adică, altfel spus, trebuie să alegi: ori la hochei, ori la film, ori la teatru. 
Fireşte, nu e nimeni atât de obtuz încât să fie, de exemplu, fan al hocheiului şi să nu fi văzut niciun film, sau cinefil care să nu fi fost niciodată pe stadion sau în sală. Dar ideea era că, cel puţin din momentul în care devii matur şi ai o familie şi un job, nu prea îţi poţi permite să le faci pe toate în mod regulat.
Desigur, situaţia aceasta poate avea loc şi la noi, doar şi aici avem multinaţionale sau joburi supraaglomerate. Şi, sincer, m-am înfiorat. Adică eu, unul, nu aş vrea să văd un sezon de hochei şi să nu citesc nimic în timpul acesta, sau să citesc şi să mă uit doar la meciurile din finala NHL, neştiind ce s-a întâmplat în restul sezonului.
Mai am un prieten care lucrează în Japonia, de la care am aflat două lucruri: că a renunţat la cablul tv din apartament, fiindcă nu mai are timp să se uite la televizor, şi că, deşi pasionat de sport, se uită doar la rezumate (highlights), fiindcă nu mai are timp să urmărească un meci întreg.
Concluziile sunt clare, nu mai trebuie să le evidenţiez.
Ştiţi ce observ în România? (Aici mă întorc, de fapt, la tema iniţială).
Că mass-media, care se bate pentru audienţă probabil cu aceeaşi tenacitate ca şi ”afară”, propune tot felul de subiecte de care să te facă să devii dependent, numai că sunt subiecte dintre cele mai aberante: când vine marele cutremur, cine e criminalul în nu-ştiu-ce-caz care a fost prezentat, pe larg, în vreo sută de episoade, de parcă ar fi telenovelă, care este tot arborele genealogic al pedofilului care a fost prins, şi tot aşa, tot felul de cazuri-telenovelă, în serial, în exces. Şi dacă cumva nu aţi fost suficient de acaparaţi de acestea, avem ”artileria grea”: cine a mai minţit poporul, pe cine a mai arestat DNA-ul, ce a mai făcut procurorul-porno, cum s-au mai porcăit parlamentarii, ce a mai furat nu-ştiu-cine (”Fals! Nu eu am furat, am dovezi în sensul acesta”, ”Da, dar caseta înregistrată spune că...”, ”Nu v-ar fi ruşine, nenorociţilor!”), adică ceea ce eu aş numi dezbaterea de tip mahala. Că, în fond, nu asta ne deranjează, că se iniţiază o dezbatere, ci că are mai multe episoade decât ”Tânăr şi neliniştit” şi că nu se deosebeşte, ca nivel şi uneori nici ca limbaj, de cearta precupeţilor din piaţă.
Fără supărare, eu când deschid televizorul sau când navighez pe unele site-uri am impresia că am intrat într-o lume paralelă. O lume în care nu există carte, teatru, film, muzică, în care valorile artei sunt negate, în care interesul pentru spirit este nul. O lume în care nici măcar Martin Scorsese nu e sigur că mai apare vreodată, în care nu se mai ştie bine dacă Mozart a fost un compozitor sau e o casă de pariuri (în al doilea caz, palidă consolare, apar doi de ”z”), în care filmele bune se văd după miezul nopţii, în care până şi Andrei Pleşu nu e garantat că are spaţiu decât dacă are vreo luare de poziţie politică.
Şi îmi aduc aminte că tot timpul pe care ni-l consumăm/irosim în felul acesta ar fi putut fi folosit într-un mod cu adevărat util. Măcar cât să citim o carte sau să vedem un film. 
Fiindcă, altfel, devenim captivi unui univers alimentat artificial cu ştiri negative, cu lucruri menite să ne înspăimânte, cu nimicuri ambalate sclipitor.
Şi uităm că trecerea noastră pe Pământ are un sens superior.
Aşadar, ”ei se înjură, voi vă bateţi, noi... ce alegem?”: 


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  care o fi acela?
  2018-02-15, 14:58:48 (adresa: 37.220.35.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

2 = o societate de huligani ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: