Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Simplificarea lecturii, un fel de ”folosire a abacului” în cultură (II)

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)By Snake Head 1995 - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2602890

Data adaugarii: 2018-05-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Apoi, încă se mai fac confuzii asupra rostului fundamental al unei cărţi. O carte se poate citi pentru a urmări firul naraţiunii, derularea poveştii, sau pentru a analiza subtextul, a deduce sensul romanului, intenţia autorului.

La ora actuală, tendinţele s-au orientat prioritar spre ce se întâmplă în carte cu personajele (ex. se iubesc, nu se iubesc, se ceartă, se despart, se reîmpacă, fac sex etc.) şi mai puţin, ori în unele cazuri chiar deloc cu semnificaţia textului parcurs, în termeni colocviali, nu e nimeni preocupat de ”morala” fabulei, şi de aici devalorizarea lecturii, transformarea acestui proces intim, de decelare, într-un demers stereotip.

(Paranteză. De exemplu, Nabokov e înclinat, în mai multe romane ale sale, către acţiune, către o transpunere cât mai plastică a acţiunilor şi determinărilor personajelor, mai rar spre profundă analiză psihologică sau conotaţie filosofică/religioasă, ca Dostoievski, de exemplu.


Dar asta nu înseamnă că Nabokov e un autor superficial! În afara extraordinarei performanţe din ”Foc palid”, unde inserează un întreg poem care, de fapt, îi aparţine, şi în alte lucrări, cum ar fi ”Disperare”, ”Darul”, ”Priveşte-i pe arlechini!” sau ”Invitaţie la eşafod”, totul se petrece aşa cum se petrece cu un rost ascuns, există în permanenţă un plan secund al acţiunii, care, odată decriptat, face dintr-o lucrare care ar putea părea comună o adevărată capodoperă).

În fapt, este şi periculos să ”modernizezi”, în sensul amintit, lectura. Poţi pierde ideea de fond a romanului. Preluarea unui ”rezumat”, a unei relatări efectuate de terţi poate induce în eroare, este posibil ca cel care o face să nu înţeleagă chiar toate valenţele cărţii. Dacă ai face experimentul de a supune un titlu discuţiei (între 2, 3, 4 sau mai multe persoane), vei constata că fiecare dintre participanţii la discuţie a reţinut cel puţin un aspect nerecepţionat de ceilalţi. Unul e mai analitic, altul mai preocupat de o anume psihologie, caracteristicile unui personaj etc.

Cu tot respectul pentru critică, este posibil ca nici părerea criticului să nu fie 100% în acord cu ce a vrut autorul să transmită sau să nu releve în totalitate sensurile ascunse. Este bine să îţi confrunţi părerea cu a altora, dar nu trebuie să preiei automat judecăţile unor terţi, ci, în primul rând, să treci prin filtrul propriei gândiri, să vezi ”ţie ce-ţi spune” opera respectivă.

Nici eu nu pot da reţete. Dar vă rog un singur lucru: citiţi! Citiţi literatură clasică sau modernă, dramă, thriller sau SF, roman, eseu sau nuvele, dar citiţi! Citiţi clasici ca genialul Dostoievski sau tenebrosul Poe, citiţi contemporani precum monumentalul Kadare sau surprinzătorul Yalom, autori ca pretenţioasa şi sofisticata Clarice Lispector, dar citiţi!

Nu vă eschivaţi de la a vă confrunta cu marile spirite ale omenirii şi nu ”o luaţi pe scurtătură”, apelând la metode inovatoare. Cei care scriu trec prin acelaşi proces creativ, de la începuturile civilizaţiei şi până astăzi. Doar stilul poate să difere.

 

 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Nu se intelege nimic! ...
  Se recalculează toate pensiile în România! Cu cât vei primi mai puțin din această lună!

  niste plouati pentru un fier vechi... ...
  Franţa - campioana mondială la fotbal în 2018

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Piata artei

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Util