Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Doar în unele cazuri, partajarea de fişiere poate fi legală

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: english.freakyfuntoosh.com

Data adaugarii: 2018-05-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

...Să nu vă aşteptaţi să vă dau prea multe definiţii sau explicaţii. Fiecare dintre noi cunoaşte probabil şi ce este partajarea de fişiere şi cum poate fi aceasta folosită de, practic, orice utilizator de Internet încât mi s-ar părea inutil să intru în prea multe detalii. (Pentru a nu părea răuvoitor, să menţionez totuşi că reprezintă descărcarea - şi, în acelaşi timp, încărcarea - unui fişier de pe Internet, folosind un client torrent. Fişierul poate conţine, practic, orice - muzică, film, document, software şi poate fi partajat în mod gratuit, depinzând de ”conştiinţa” fiecărui utilizator cât timp îl încarcă, adică îl ţine la ”seed”).

Până aici, lucrurile sunt simple. Dificultatea apare atunci când ne punem problema cât de legal este să se afle acolo un fişier ce conţine o operă protejată de copyright, de pildă un film sau un album muzical pentru care în mod normal trebuie să plăteşti. (Şi, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, nu este legal).

Să menţionez, fiindcă am aproape certitudinea că mulţi nu cunosc acest lucru, că există şi site-uri de torrents legale. Cum aşa? Simplu. Găzduiesc fişiere asupra conţinutului cărora creatorii respectivelor opere şi-au dat acordul să fie distribuite gratuit pe Internet, cel mai adesea sub licenţă Commons Creative. Unul dintre cele mai cunoscute a fost Clearbits (clearbits.net). Din păcate, site-ul nu mai este activ. Şi Mininova, înainte de a dispărea, a găzduit (după ce a avut şi un proces) conţinut legal.


(Sigur, să nu vă aşteptaţi să fie - respectiv, să fi fost - la fel de grandioase şi cu un conţinut la fel de bogat precum cele ilegale, dar vă asigur că meritau vizitate. Iar în ce priveşte muzica, sunt destui care o iau de pe Jamendo (jamendo.com), un site de calitate care chiar face concurenţă industriei muzicale).

Nu pledez pentru a descărca orice şi mai ales oricât, deşi cred foarte mult în circulaţia liberă a informaţiei şi a artei. Totuşi, pentru cei care nu sunt de părere că epoca copywright-ului tradiţional începe să cam apună (producătorii/autorii), ar fi de dorit să accepte că există şi alternativa licenţelor gratuite, promovate chiar de unii artişti. Dar nici nu mi se pare tocmai corect ca ”tot mapamondul” să pirateze produsele protejate. Dacă 200 de utilizatori ar face aceasta, nu ar fi nicio problemă, dar dacă ajung să fie 200... de milioane, atunci gândiţi-vă care sunt consecinţele.

Ştiţi însă ce mă sperie?

Că, în unele cazuri, nu prea există alternativă viabilă la file-sharing. În SUA, poate că da, dar cel puţin la noi, în momentul în care nu cauţi ”Piraţii din Caraibe” sau filmele din seria ”Harry Potter”, ci filme mai rare, cum ar fi, de pildă, The Ward, The Woods sau I love your work, pur şi simplu nu le găseşti. Cauţi pe site-uri care comercializează DVD-uri - nu sunt. Cauţi la Diverta - nu sunt. Cauţi peste tot - nu sunt.

Şi atunci, ce să facă fanii filmelor respective? Să-i trimită un e-mail lui John Carpenter sau ştiu eu cărui regizor celebru, cu conţinutul ”Nu vă supăraţi, nu puteţi să-mi trimiteţi şi mie nişte DVD-uri cu filmele dvs.?”.

În concluzie, personal, nu ştiu dacă file-sharing-ul va dispărea total. Dar se va diminua cu adevărat doar când alternativa va fi foarte bine aprovizionată şi organizată şi la îndemâna tuturor (eventual şi la un preţ mai accesibil, în direcţia asta am sesizat că se mişcă ceva-ceva) şi pur şi simplu oamenii nu vor mai avea nevoie de a downloada în condiţii nu tocmai fair.

De ceva timp avem şi noi Netflix. Dar per ansamblu piaţa e cam săracă. Doar filmele care sunt premiere se pot vedea fără probleme, în cinematografe.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
  Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

  poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
  Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

  si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
  Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

  simonele romance sunt mai putori de putori! ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: