Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

File-sharing sau tentaţia celui mai scurt drum

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: sleepwalkersjourney.com

Data adaugarii: 2018-05-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Desigur, nu am pretenţia de a spune ceva nou dacă ridic, la modul general, problema existenţei file-sharing-ului (a partajării de fişiere pe Internet). S-a tot discutat pe această temă, s-au adus zeci de argumente pro şi contra, cele mai cunoscute fiind acela că fanii unui film îi fac (totuşi) un serviciu distribuindu-l (pro) şi acela că nu există justificare pentru a-ţi aroga un drept privind o producţie asupra căreia nu ai niciun drept de autor (contra).

Există dreptate în fiecare dintre aceste afirmaţii. Pe de o parte, dacă luăm un film, chiar unul de succes şi arhicunoscut, şi îl răspândim în mii de calculatoare, vom avea mult mai mulţi oameni care au vizionat acel film decât dacă ne-am rezuma la spectatorii din sala de cinematograf sau la cei care au achiziţionat DVD-ul respectiv. Pe de alta, desigur că e anormal ca cineva să răspândească, să zicem, un film (sau un album muzical, sau o carte) fără să aibă niciun drept legal asupra operei respective.

Şi totuşi, în pofida nenumăratelor procese şi dispute, ca şi a site-urilor închise, file-sharing-ul continuă să existe. Sunt oarecum amuzante relatările din presă despre ”cel mai piratat serial sau cel mai downloadat film”, ca şi cum aceste statistici s-ar referi la ceva absolut firesc. (De exemplu, un material care ne anunţa că ”Game of Thrones” a fost cel mai piratat serial şi în 2017).

Încă mai uluitor mi se pare că, în condiţiile în care se ştie că aproape... toată populaţia planetei descarcă de pe Internet, încasările sunt la fel de impresionante. (De exemplu, un film de succes lansat relativ recent, ”Labirintul: Tratament letal”, avea deja acumulată la box-office suma de 1.261.448 lei, în România, şi de 23.


500.000 de dolari, în SUA, după numai o săptămână (date preluate de pe Cinemagia). Tot de pe Cinemagia aflăm că, la o săptămână de la debutul în cinematografe, filmul Banditul Whisky a fost văzut de peste 14.000 de spectatori. Şi există filme cu cifre încă şi mai mari. Sincer, nu am impresia că marile studiouri duc lipsă de încasări, cel puţin la filmele gândite să aibă succes de public (cum ar fi cel amintit, filmele din seria Star Wars sau Piraţii din Caraibe etc.).

Însă ştiţi ce mă pune pe gânduri? Faptul că există multe alternative legale la piraterie care dau faliment. Mă refer la cele din România. De exemplu, a existat un site foarte bun care comercializa DVD-uri, Cineshop, care şi-a încetat activitatea. La fel şi unul ceva mai mic, dar similar, mymovie.ro. Apoi, platforme de streaming ca Voyo, Seenow sau Digiplay, care după un început furtunos (şi bun!) au ajuns să existe în continuare aproape numai scriptic sau să nu mai existe deloc.

De asemenea, faptul că în unele săli de cinematograf sunt extrem de puţini spectatori - au existat şi cazuri în care nu s-a întrunit numărul minim de spectatori pentru ca spectacolul să aibă loc (desigur, mă refer la acele producţii din zona filmului cu un conţinut mai complex, a filmului de idee, nu la cele care fac recorduri de încasări).

Este foarte greu de acceptat faptul că aproape nimeni nu mai este interesat de aceste alternative legale, preferând drumul cel mai scurt şi cel mai facil, al descărcării de pe Internet.

La fel de adevărat, însă, este şi faptul că uneori nu găseşti anumite filme care nu sunt de mainstream. Sunt filme care nu sunt producţie 2017 sau 2018 şi pe care nu le mai găseşti nicăieri, sunt filme de festival care sunt foarte greu de văzut dacă nu ai fost acolo în prima săptămână sau dacă încerci să le vezi în altă parte decât în cinema-urile în care rulează de obicei astfel de producţii, sunt filme rare sau puţin cunoscute care efectiv nu mai pot fi decât descărcate de pe Internet.

Şi pe mine m-a preocupat această problemă şi, personal, aş găsi o soluţie de compromis: decât să se închidă toate site-urile de torrente şi în acelaşi timp să dea faliment şi alternative legale precum cele amintite, mai bine ar exista un acord între producători şi piraţi ca să poţi descărca de pe torrente ce vrei, dar contra unei taxe (nu exagerate). De exemplu, să dai undeva până la 10 euro pe lună ca abonament. Ar fi o soluţie.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
  Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

  poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
  Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

  si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
  Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

  simonele romance sunt mai putori de putori! ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: