Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

"Înţelepciunea nebunului" nu se vinde. Dar valorează cât aurul (I)

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)foto: elefant.ro

Data adaugarii: 2018-06-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:...Locul în care Baudelaire zace de aproape jumătate de an a fost şi acela în care am descoperit reeditarea celebrului roman ”Înţelepciunea nebunului”, de Lion Feuchtwanger. Mai precis, una dintre unităţile Editurii Orizonturi, aflată în centrul Capitalei.
Nu mă pot abţine de la a remarca acest lucru deoarece ”Florile răului”, nu mai puţin celebra lucrare a autorului ”Paradisurilor artificiale”, a rămas uitată în vitrină şi mă tem că şi în interior de luni bune, poate cinci, poate şase... (Drumul meu zilnic trece pe acolo). 
Nici nu am apucat bine să văd această reeditare şi să o şi achiziţionez, că locul său în vitrină a fost luat de un titlu gen ”Trădări la Hollywood” sau ”Intrigi la Hollywood”, care au fost şi ele înlocuite de altceva, tot monden, urmat de ”Codul rutier”.
De ce consider că lucrarea lui Feuchtwanger merită atenţie, chiar dacă unora le-ar putea părea desuetă.
Cartea începe cu anunţarea unei vizite a lui Jean Jacques-Rousseau la René-Louis de Girardin (general şi literat francez). Personajele sunt conturate precis şi sugestiv, descrierile lui Feuchtwanger fiind aproape ca o peliculă foto care înregistrează orice detaliu, deşi nu sunt reci, ci trecute printr-un filtru al unei sensibilităţi aparte.
E drept, totul are un aer ”de epocă”, şi trebuie să fii orientat către aşa ceva pentru a putea gusta pe deplin măiestria autorului german, dar vă asigur că nu este o lectură frivolă, precum, ştiu eu, romanele lui Dumas (chiar dacă este drept că are şi pasaje mai lejere), şi nici una care să plictisească.
Jean-Jacques Rousseau, figură emblematică a iluminismului, este prezentat, la bătrâneţe, ca un neînţeles, un om temător faţă de semeni şi neîncrezător în probitatea lor, care este preocupat să lase posterităţii ideile sale, fiind conştient de valoarea lor, dar neştiind bine care este modul cel mai adecvat de a le disemina.
Cu toate acestea, găseşte un adevărat discipol entuziast în persoana tânărului Fernand, fiul gazdei.
Desigur, ca orice scriere cu caracter biografic, istorisirea cuprinde şi multe părţi romanţate, care nu putem şti dacă s-au petrecut aidoma, dar în mod cert ne oferă o lectură plăcută, care depăşeşte stadiul de superficial şi ne îndeamnă să medităm la viaţa acestei mari personalităţi istorice.
Sunt relatate şi episoade mai ”domestice”, în care autorul prezintă, cu un umor pe care l-aş fi numit britanic dacă nu i-aş fi cunoscut originea germană, cum diferite personaje din anturajul filosofului sunt animate de cele mai reprobabile gânduri, dar în public se exprimă foarte elegant şi diplomatic, de parcă onestitatea ar fi principala lor calitate...
Un moment deosebit de interesant este prezentat atunci când Fernand, discipolul, îşi trădează (mai mult involuntar, ni se sugerează) maestrul, iar după nenumărate procese de conştiinţă are prilejul de a citi Confesiunile lui Jean-Jacques, de unde află că şi acesta fusese, la rândul său, supus alternanţei viciu/virtute, păcat/onestitate. Această dualitate fatală a fiinţei umane, cu toate consecinţele ei, constituie un punct de răscruce şi o subtilitate a scrierii care, în prima sa parte, abundă şi în descrieri mai puţin importante. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
  Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

  poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
  Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

  si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
  Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

  simonele romance sunt mai putori de putori! ...
  Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  IT&C