Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata artei

Panglica albă a inocenţei, sau cât de departe suntem de Eden

Piata artei - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

foto: : By Manfred Werner - Tsui - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31385502


Data adaugarii: 2018-07-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Michael Haneke, unul dintre regizorii mari ai contemporaneităţii, îşi permite uneori, pe lângă ”luxul” de a face filme de excepţie, să îşi şocheze spectatorii. A făcut-o în ”Pianista” (unde Isabelle Huppert a jucat, probabil, unul dintre rolurile vieţii), prin anumite pasaje de-a dreptul obscene, dacă nu pregnant prin conţinut vizual (care există, totuşi), cu siguranţă prin trivialităţi verbale împinse la limită, a reuşit acelaşi lucru în ”Amour”, un film de artă, dar în care problematica ridicată şi, de asemenea, limitele pe care o fiinţă umană le poate atinge, iubirea degenerând, în cele din urmă, în contrariul ei, te bulversează, am auzit că s-ar fi întâmplat şi în recentul ”Happy End” (nu l-am văzut) şi s-a întrecut pe sine însuşi în ”Funny Games”, care mi s-a părut însă, din punctul de vedere al scenariului şi al dialogurilor, cel mai slab film al său, asta neînsemnând că îi contest în vreun fel valoarea de regizor, asupra căreia tocmai mi-am exprimat părerea.
”Panglica albă” (O: Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte), o peliculă ce îşi merită cu prisosinţă numeroasele premii şi nominalizări, inclusiv Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi Palme d'Or, în 2009, deşi este un film cam la fel de apăsător ca toate realizările regizorului austriac, şi nu este lipsit de unele durităţi, pune mult mai puţin accent pe elemente de şoc şi este, per ansamblu, mai degrabă psihologic şi care caută să descifreze sensul existenţei pe Pământ a fiinţei imperfecte numită om.
Filmată în întregime în alb-negru, într-o manieră uşor didactică, rece, pelicula lui Haneke nu este lipsită de conflicte, unele dintre ele izvorâte din pasiuni sau vicii ascunse. Potenţialul dezinteres al unui cinefil mai atras de latura spectaculară este anulat de o tensiune mocnită, care se amplifică pe măsura apropierii de final, şi de o intrigă, pe alocuri, similară celei din filmele poliţiste.
Liniştea unui mic sat din partea de nord a Germaniei, cu puţin timp înainte de declanşarea Primului Război Mondial, este tulburată de o serie de evenimente bizare cărora le cad victimă inclusiv fiinţe nevinovate. ”Panglica albă” pe care pastorul o încredinţează copiilor săi simbolizează puritatea, inocenţa, dar vom vedea pe parcursul derulării acţiunii că niciunul dintre personaje, de la copii până la adulţi, nu este scutit de căderea în păcat - trimitere directă la izgonirea din Eden şi la Adam şi Eva. În fapt, dincolo de latura pragmatică, a descoperirii celor care se făceau vinovaţi de acte sadice, aceasta este tema de bază a filmului – în ce măsură putem crea o comunitate (şi, implicit, o societate) perfectă dacă toţi suntem supuşi instinctelor şi păcatului.
Pe alocuri, ”Panglica albă” seamănă cu filmele lui Bergman, un alt cineast obsedat de religie şi de imperfecţiunea şi natura instinctuală şi duală a fiinţei umane.
O dramă apăsătoare, realizată într-un stil clasic, despre păcat, bunătate, dar şi cruzime, nebunie şi cinism, pe alocuri. Filmul lui Haneke te îndeamnă să reflectezi profund asupra laturilor ascunse ale firii umane, ca şi a rolului pe care îl jucăm fiecare, pe Pământ. O peliculă care nu-i va mulţumi pe cei amatori de cinema foarte modern, dar care are o mare valoare prin profunzimea sa. 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: